Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 Simptomi koronavirusa nisu se 'zadržali' samo na jednom katu Doma za stare i nemoćne u Vukovarskoj, četvero pozitivnih djelatnika i iz nedjeljne smjene

Simptomi koronavirusa nisu se 'zadržali' samo na jednom katu Doma za stare i nemoćne u Vukovarskoj, četvero pozitivnih djelatnika i iz nedjeljne smjene

Capak: 'Mi epidemiolozi nismo tu da bismo sudili, kad ćemo imati sve informacije, reći ćemo kakvo je stanje'

Gospođa iz Zapruđa krivo je shvaćena, ali mnogi drugi nisu nego su stvarno jesu kršili izolaciju, i stvarno jesu svjesno išli među ljude iako su zarazni. Pa smo pitali policiju - kakve izlike uhvaćeni u prijestupu imaju.

Trenutno je u samoizolaciji 14.259 osoba, 1200 osoba je uhvaćeno van svojeg doma - a razlozi kojima se opravdavaju policiji, odnosno, situacije u kojima su uhvaćeni su odlazak u trgovinu, odlazak u ljekarnu, šetnja, ili ih je pazite sad - zaustavila prometna policija dok su se vozili negdje u svom automobilu. Lijepo.

Nevjerojatno. Kao i slučaj u Splitu, zato je u RTL Direkt stigao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i otkrio kako se može dogoditi tako nešto, ali i to da ljudi koji brinu o starijim deset dana ne pomisle da je bolest koja se širi među korisnicima koronavirus.

'Ne znam odgovoriti na to pitanje, to je još uvijek predmet istraživanja i ispitivanja epidemipologa na terenu, da li je to stvarno bila neka temperatura prije deset dana. To će se ustanoviti epidemiološkim intervjuom i dati ocjena. Prva informacija je bila da je samo jedan kat u opasnosti i da njih oko 20 ima temperaturu, ali postoje i na još jednom katu štićenici s temperaturom, uzet im je bris i napravljena je dijagnostika pa ćemo nakon nje znati više, nadamo se da su negativni. Osoblje koje je završilo smjenu u nedjelju, ima pozitivnih, njih četvero. Oni koji su ovaj tjedan preuzeli smjenu, nemaju simptome. U ovom trenutku je jako teško provjeriti da se zvalo epidemiologe, a i oni su rekli da je temperatura blaga pa neka se prati i kasnije nazove, no nitko nije zvao', rekao je Capak pa se osvrnuo na to tko je odgovoran:

'Mi epidemiolozi nismo tu da bismo sudili, kad ćemo imati sve informacije, reći ćemo kakvo je stanje, a ostali neka donose sudove.'

Pitanje je kako će Hrvatska spriječiti da joj se ne dogode slučajevi iz Italija, Španjolske ili Francuske.

'Kao što znate, prije desetak dana napravili smo nove upute za starije osobe u Domovima. Osjetili smo potrebu pojačati neke mjere i sad već razmatramo još strože mjere. Predložit ćemo načine kako će se provoditi', ističe Capak, koji je prije dva dana rekao da imamo dobru situaciju u Domovima:

'Više neću govoriti takve stvari. Nadam se da ćemo imati malo sreće i da se virus neće širiti na druge katove.'

Testiranje u Domovima će biti raširenije, ali i testiranje u cijelosti, što ispočetka nije bio slučaj.

'Propisat ćemo stroga pravila, koja smo imali i prije kroz kontrolu onih koji su bili u Domovima. Ali, još ćemo propisati tko će se testirati, no bit će ih više', naglasio je Capak i negirao da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila više testiranja:

'Ne bih se složio da WHO traži više testiranje. Istina jest da smo prije testirali samo teške slučajeve, a potom smo to promijenili. Testiramo puno šire, zdravstvene djelatnike na povratku na posao nakon samoizolacije. Radili smo i kontakte onih koji su imali puno sekundarnih kontakata, kako se oni ne bi brinuli. I čitav niz kontakata, gdje je bilo potrebno. To su naši kriteriji i širimo ih. Svakako, povećali smo broj testova, oko 600-700 dnevno ih provodimo.'

Spomenuo je da će sve biti u redu 1. lipnja, ali potom se korigirao. Naravno, teško je prognozirati kad će cijela ova kriza završiti.

'Više puta smo naglasili da je kritično sljedećih nekoliko tjedana i ako uspijemo smanjiti kontakte, taj bazen, pa ako ćemo imati duže vrijeme ravnu krivulju ili njen pad, razmatrat ćemo o blažim mjerama. Ali, govoriti kad će sve završiti se ne može', izjavio je Capak za RTL Direkt i osvrnuo se kraju na sami Uskrs i to koliko je opasna činjenica da ga Hrvati žele prisnije proslaviti no što bi sad bilo preporučljivo:

'Nije vrijeme za putovanja i dolaske u Hrvatsku, time štitimo sebe i svoje drage. Važno je ostati u domovima, u krugu najuže obitelji, s kojom živimo. Neka na taj način provedemo Uskrs.'

Vaša reakcija na temu