Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ŠOK U SUDNICI Bivši šef Hrvatskih cesta u Splitu nije znao da su isplatili odštetu vlasniku hotela: 'Prvi put za to čujem'

ŠOK U SUDNICI Bivši šef Hrvatskih cesta u Splitu nije znao da su isplatili odštetu vlasniku hotela: 'Prvi put za to čujem'

USKOK-ovi optuženici iz slučaja protiv jednog Sikirice svjedočili u postupku protiv drugog Sikirice

U nastavku suđenja bankaru Zoranu Sikirici za poticanje odgovornih osoba na zlouporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućili gradnju hotela Villa Harmony veće površine od dopuštene, saslušani su svjedoci Rade Gusić i Joško Burica, koje USKOK goni kao okrivljenike u postupku protiv bivšeg splitskog dogradonačelnika Željka Sikirice u slučaju oko namještanja poslova oko postavljanja semafora. 

Gusić je izradio projekt prometne regulacije i prometni elaborat, sastavni dio glavnog projekta za hotel na Bačvicama. Kaže kako nije imao potrebe ulaziti u geodetski elaborat. Na pitanje tužiteljice o kategorizaciji ceste koja vodi iz luke međunarodnog prometa, svjedok je naveo da se radi o državnoj cesti. 

Burica je nekad bio voditelj ureda Hrvatskih cesta u Splitu, a danas je inženjer specijalist za održavanje državnih cesta. 

U sudnici se vodila polemika oko 50 kvadrata koje je Sikirica iskoristio za povećanje kvadrature hotela. 

'Vi ste potpisali suglasnost da se može obuhvatiti dio ceste za građevinski objekt?', stiglo je pitanje za Buricu. 

'Ne. Ja sam suglasnost potpisao po službenoj dužnosti po prijedlogu kolegice da je s papirima sve u redu', kazao je Burica. 

Upitan može li itko stjecati vlasništvo na državnoj cesti, odgovorio je da ne može. 

Tužiteljica ga je potom pitala zbog čega su Hrvatske ceste tvrtki Zorana Sikirice isplatile naknadu za oduzeto zemljište, ako u to vrijeme nije bilo ni rekonstrukcije, ni izgradnje. 

Burica se šokirao kada je čuo što ga pita. 

'Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje. Prvo što čujem. Ja to ne znam, to radi sasvim drugi sektor, pravni', kazao je Burica. 

Slijedilo je logično pitanje. Je li trebao biti upoznat s ovim kao voditelj HC-a za područje Splita? 

’99 posto predmeta oni kontaktiraju sa Zagrebom', branio se Burica. 

'Znate li to ili pretpostavljate?', pitao ga je sudac konstatiravši kako se čini da svjedok malo vrluda. 

'Isplata mora ići iz Zagreba jer Split nema računa', zaključio je Burica. 

Javio se Josip Bienenfeld, bivši načelnik sektora u Ministarstvu graditeljstva, koji je optužen da je preko također optuženog inspektora Željka Korice primio mito od 660 eura kako bi sastavio pozitivno mišljenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole. 

'Bi li bila izdana potvrda glavnog projekta da je bilo vidljivo da građevinska čestica ulazi u državnu cestu?', pitao je svjedoka. 

'Ne bi', kratko je odgovorio Burica. 

Hotel je dobio potvrdu glavnog projekta, a Ladu Pocrnić Marinić, nekadašnju voditeljicu Odsjeka za graditeljstvo Grada Splita, USKOK tereti da je time pogodovala Sikirici za najmanje 181.440 eura. Na optuženičkoj klupi su i arhitekt Damir Rako te djelatnici katastra Ante Duvančić i Tatjana Boban.

Vaša reakcija na temu