Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠTA VI TAMO KOPATE? Vraćaju se popularna arheološka predavanja!

ŠTA VI TAMO KOPATE? Vraćaju se popularna arheološka predavanja!

Tema je 'Trilj - ljubitelji rimskih vojnih logora'

Arheološki muzej u Splitu, u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom Grada Splita, najavljuje početak drugog dijela popularnog ciklusa arheoloških predavanja 'Šta vi tamo kopate?'. Ovaj projekt, koji je u prvoj sezoni nadmašio sva očekivanja, vraća se kako bi još jednom približio arheološka otkrića široj javnosti. Prvo predavanje ovog ciklusa održat će se u četvrtak, 19. rujna 2024. godine u 19 sati, u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, s temom Trilj.

Tilurij – rimski legijski logor

Tilurij, antički naziv za selo Gardun kraj Trilja, bio je strateški ključan za nadzor prijelaza preko rijeke Cetine, a ovdje je slavna VII. legija Rimskog Carstva desetljećima čuvala sigurnost i nadzirala puteve prema unutrašnjosti Dalmacije. Ovaj arheološki lokalitet intrigira arheologe i zaljubljenike u povijest zbog svoje povijesne važnosti i bogatih arheoloških nalaza, od nadgrobnih spomenika i novca do vojničkih predmeta.

Kakve tajne skriva slavni logor rimskih legionara ispričat će izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak za antičku provincijalnu arheologiju s naglaskom na rimsku vojsku i njezinu arheološku ostavštinu.

Povratak popularnih arheoloških predavanja

Projekt 'Šta vi tamo kopate?' već je u prvoj sezoni pokazao koliki interes široka javnost ima za arheologiju. Svako od devet predavanja održanih u Staroj gradskoj vijećnici privuklo je stotine posjetitelja, a prostor je često bio premalen za sve zainteresirane. Upravo zbog toga, ovaj drugi ciklus predavanja otvara vrata novim fascinantnim temama, a Trilj, s poviješću rimskih legija koje su oblikovale ovu regiju, odličan je početak.

'Ova predavanja omogućuju građanima Splita i okolice da prvi put čuju o arheološkim otkrićima koja su dosad bila rezervirana za stručnu javnost. Cilj nam je dodatno potaknuti interes za arheologiju te ponuditi kvalitetan kulturni sadržaj u srcu Splita. Trilj će, sigurna sam, opravdati sva očekivanja javnosti koja pokazuje veliki interes upravo za teme vezane za rimske vojne logore na području Dalmacije', izjavila je dr. sc. Jelena Jovanović, voditeljica projekta i viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu.

Vaša reakcija na temu