Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Stiže li obilaznica? Vijećnici Starog Grada odlučuju o kapitalnom projektu

Stiže li obilaznica? Vijećnici Starog Grada odlučuju o kapitalnom projektu

Sjednica je večeras

Stanovnici Starog Grada na korak su do realizacije dugo očekivane obilaznice koja trajno rješava prometnu zagušenost turističkog mjesta u kojem sav promet, uključujući teretni i putnički, prolazi kroz sami centar. Vijećnici Starog Grada večeras bi trebali glasati upravo o njezinom financiranju i realizaciji.

Naime, na dnevnom redu sjednice vijeća Starog Grada je sporazum koji će, ako ga vijećnici izglasaju, omogućiti izgradnju obilaznice. Kako se objašnjava, riječ je o sporazum između Starog Grada s investitorom Arqaam Capital iz Dubaija koji ulaže u turistički kompleks Brizenica Bay u uvali Brizenica nadomak Starom Gradu. 

Sporazumom se investitor obvezuje osigurati i Gradu isplatiti gotovo 2.5 milijuna eura, što je predujam komunalnog doprinosa, za izgradnju obilaznice te osigurati niz dodatnih sredstva za administrativne troškove povezane s procesom. Dodatno, investitor se obvezao razviti interne ceste. Stari Grad će se zauzvrat obvezati pokrenuti postupak Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja TZ Široki rat te uz to povezane izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Starog Grada kako bi se turistički resort s pet zvjezdica mogao realizirati.

Sporazum o kojem će se danas glasati je u potpunosti definiran, odobrilo ga je pravno Gradsko vijeće, a gradonačelnik je potvrdio svoje prihvaćanje njegovih uvjeta i suglasnost da se podnese Vijeću na glasovanje.

Projekt izgradnje premium turističkog resorta u Brizenici je još 2016. godine stavljen na listu strateških projekata Republike Hrvatske, te je na svim razinama, od Vlade, Splitsko-dalmatinske županije i Starog Grada prepoznat kao strateški projekt za razvoj premium segmenta turizma Hvara, ali i čitave Hrvatske. Svojedobno je i premijer Andrej Plenković istaknuo kako Vlada podržava projekt jer se radi o investiciji koja je naslonjena na strategiju razvoja Hrvatske kao održive i premium destinacije, targetirajući goste više platežne moći, a kompleks osigurava novi zamah razvoju hrvatskog turizma. 

Još 2018. godine sklopljen je sporazum između investitora, Starog Grada, Splitsko-dalmatinske županije te Županijske uprave za ceste Split kojim su se stvorile pretpostavke za realizaciju premium turističkog resorta Brizenica Bay. Projekt je sporazumom prepoznat kao projekt od značajnog interesa za Stari Grad i Županiju te je definirao modele financiranja obilaznice koju stanovnici Starog Grada godinama čekaju. Dio troškova obilaznice financirat će investitor kroz komunalni doprinos, u iznosu od gotovo 2.5 milijuna eura, dok će na pronalasku ostatka novca zajednički raditi Stari Grad, Županija i Županijska uprava za ceste Split. 

- Drago mi je što su se napokon završile sve pravne i financijske pretpostavke da građani Starog Grada konačno dobiju sjevernu obilaznicu koja predstavlja jedino trajno prometno rješenje za lokalno stanovništvo kao i razvoj budućih turističkih kapaciteta na tom području.

Čim vijećnici izglasaju usuglašeni sporazum, vjerujem da će se osigurati sredstva za realizaciju projekta kojem će ŽUC pružiti svu stručnu i logističku pomoć kako bi se građevinski radovi pokrenuli u što kraćem vremenu. Svim uključenima, od gradonačelnika Škarpe, Splitsko-dalmatinske županije, Vlade RH te investitorima, zahvaljujem na međusobnoj koordinaciji i suradnji - kazao je Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste. 

Na najvišoj razini održavali su se sastanci operativne skupine na kojem su s predstavnicima investitora sjedili predstavnici Starog Grada i gradonačelnika Antonia Škarpe, Splitsko-dalmatinske županije, te svih nadležnih ministarstava.

Posljednjih godinu dana, investitori su s odvjetnicima i pravnim timom Grada te samim gradonačelnikom Starog Grada usuglašavali tekst sporazuma koji je danas pred  vijećnicima. Također, lokalnim zastupnicima je na sastanku u veljači još jednom predstavljen projekt, a investitori su odgovarali na sva pitanja vijećnika i zainteresiranih građana.

Vaša reakcija na temu