Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP U Kuparima započela dvotjedna obuka granične policije zapadnobalkanske migrantske rute

U Kuparima započela dvotjedna obuka granične policije zapadnobalkanske migrantske rute

Prigoda da uče jedni od drugih

Nakon što je Policijska akademija MUP-a Republike Hrvatske s Policijskom akademijom Savezne policije u Lübecku aplicirala i dobila sredstva Frontexa za zajednički projekt 'Together on EU southeastern external border: efficiency with high ethical standards - Land Border Surveillance training with implication on fundamental rights. An EU and non-EU country training initiative' danas je u policijskom smještajnom objektu  Mladost u Kuparima započeo program dvotjedne obuke za 12 polaznika.

Osim hrvatskih kolega, u projekt su uključene i treće zemlje - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, a tema obuke je granična policija s naglaskom na ljudskim pravima s ciljem podizanja svijesti o važnosti visokih etičkih standarda te dugoročno poboljšanje suradnje.

Obuka je kroz posljednje četiri godine, od kada je započela, do sada obuhvatila 216 polaznika - policijskih službenika granične policije zemalja sudionika, a radi se o zemljama takozvane zapadnobalkanske migrantske rute. Na taj se način omogućuje umrežavanje i razmjena iskustava pripadnika granične policije nečlanica EU, naglašavajući europske standarde u zaštiti granice.

Nakon četiri godine suradnje, njemački i hrvatski treneri sada su pripremili kompleksniji program fokusiran na kvalitetno planiranje iz perspektive vođe tima kao i upoznavanje s različitim taktičkim pristupima s obzirom na različite razine prijetnje i rizika.

U ovu obuku su uključene i pedagoške teme, koje će polaznicima pružiti alate za adekvatan transfer stečenih znanja i vještina u svojim zemljama po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta.

Na današnjem početku obuke časniku za vezu Timu Nowottnicku, načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivanu Pavličeviću, predstavnicima njemačke Savezne policijske akademije, trenerima i polaznicima obuke dobrodošlicu je poželio načelnik Policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik Josip Ćelić koji je rekao:

'Ne smijemo zaboraviti važnost razmjene iskustava među svima nama. Ova će nam dva tjedna biti prigoda da učimo jedni od drugih, dijelimo najbolje prakse i osnažujemo se međusobno kako bismo u svakodnevnom radu ostvarivali najbolje rezultate. Dragi partneri iz Njemačke, poštovani predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, iskoristite ova dva tjedna na najbolji mogući način - aktivno sudjelujte, primajte i pružajte sugestije, uvršćujte međunarodnu mrežu policijskih službenika. Hvala vam svima što ste se odazvali. Uvjeren sam da ćemo zajedno ostvariti izvanredne rezultate i unaprijediti policijsko obrazovanje u svojim zemljama', zaključio je.

Vaša reakcija na temu