Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UKLJUČILA SE PRAVOBRANITELJICA: Bulj se treba očitovati o zabrani izložbe 'Susret na tromeđi'

UKLJUČILA SE PRAVOBRANITELJICA: Bulj se treba očitovati o zabrani izložbe 'Susret na tromeđi'

'Odgovorit ću odmah danas'

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter zatražila je od sinjskog gradonačelnika Mira Bulja da se očituje o zabrani izložbe 'Susret na tromeđi' fotografkinje Inije Herenčić koja se trebala održati u Galeriji Sikirica. Izložba predstavlja narodne običaje hrvatskih Srba i iz susjednih država.

'U medijima se ističe da ste izložbu zabranili navodeći da morate voditi računa o osjećajima građana koji su vas izabrali te da kao gradonačelnik i saborski zastupnik morate voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, pri čemu ste prvenstveno istaknuli Domovinski rat, kao i zbog toga što je jedan od donatora izložbe Srpsko narodno vijeće.

S obzirom na to da sva tijela pri odlučivanju, uključujući i ona na lokalnoj razini, trebaju primjenjivati pravni okvir koji postavljaju Ustav, potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni, da Ustav  jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a pripadnicima nacionalnih manjina ravnopravnost i kulturnu autonomiju, koja predmnijeva održavanje, razvoj i iskazivanje vlastite kulture te očuvanje i zaštitu svojih kulturnih dobara i tradicije, molimo da se u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovoga dopisa očitujete o razlozima te osobito na temelju koje pravne osnove ste zabranili održavanje odnosno tražili obustavljanje navedene izložbe', piše.

Traži i da se za potrebe ispitnog postupka pučke pravobraniteljice očituje oko postupka koji je prethodio, odnosno kako je došlo do obustavljanja izložbe. 

'Prema javno dostupnim informacijama, u e-mailu poslanom ravnateljici Galerije Sikirica, Dragani Modrić, naložili ste joj da obustavi planiranu izložbu. S obzirom na otvaranje koje je bilo predviđeno za 23. kolovoza, prvotno je  poslušala, da bi potom novo otvorenje zakazala za 4. rujna, kada ste javno istupili, i tako zaključno obustavili otvorenje i održavanje izložbe. Prema navodima u javnosti dodatno ste pojasnili da niste bili obaviješteni, odnosno da je, kako navodite, gradska ustanova bez vašeg znanja odlukom ravnateljice dogovorila suradnju sa Srpskim narodnim vijećem i organizirala izložbu u prostorijama gradske ustanove kojom upravlja Grad Sinj. Molim Vas stoga ovim putem da se očitujete oko postupka, a osobito vezano za zabranu odnosno obustavljanje planirane izložbe' navodi.

Osobito ga moli da odgovori kojim aktom je propisano da ustanova mora obavijestiti il konzultirati gradonačelnika o održavanju događaja, koliko puta je ova ustanova to ranije učinila te koliko puta je gradonačelnik pozitivno, a koliko puta negativno odgovorio i iz kojih razloga.

'Dodatno, molimo da nam uz očitovanje dostavite dopis kojim ste Gradskoj galeriji Sikirica zabranili održavanje odnosno tražili obustavljanje izložbe. Molimo da dostavite i svaku drugu informaciju ili pojašnjenje koje Vi smatrate bitnima predmetnom slučaju' zaključuje se u dopisu.

Bulj nam je rekao da će se očitovati već danas.

Vaša reakcija na temu