Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UREĐENJE I GRADNJA Županija financira još 18 investicija u sklopu projekta '100 sportskih'

UREĐENJE I GRADNJA Županija financira još 18 investicija u sklopu projekta '100 sportskih'

Nastoji motivirati djecu i mlade da se okupljaju na adekvatnim i uređenim sportskim terenima

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban dodijelio je 18 ugovora iz projekta '100 sportskih' kojim Županija osigurava sredstva pomoći jedinicama lokalne samouprave za uređenje i gradnju sportskih objekata. Tom prilikom je Boban ponovio da mu je cilj do kraja mandata osigurati sredstva za ukupno 100 sportskih objekata.

- Današnjom podjelom ugovora došli smo do 58 financiranih objekata, s tim da ih ima još devet kojima će na jesen po novom rebalansu biti osigurana sredstva. Ukupna vrijednost ovih 18 projekata za koje smo danas potpisali ugovore 234 tisuće eura, a maksimalna suma je 20 tisuća eura po projektu. Do sada smo ukupno u '100 sportskih' uložili 636 tisuća eura u nadi da ćemo do petog mjeseca iduće godine doći do broja 100 - rekao je Boban.

Uz suradnju i senzibilitet lokalnih čelnika za male sportske objekte na području njihovih lokalnih zajednica, ovim projektom se nastoji motivirati djecu i mlade da se okupljaju na adekvatnim i uređenim sportskim terenima. Župan je istaknuo kako je riječ o demografskoj i socijalnoj mjeri.

- Ove godine ćemo financirati oko 370 tisuća eura projekata, a do sada smo osigurali već 635. Mislimo da će se ukupan iznos projekta '100 sportskih' premašiti milijun i pol eura - podvukao je župan.

Njegov zamjenik Stipe Čogelja je dodao kako Splitsko-dalmatinska županija i jedinice lokalne samouprave nemaju sredstava za profesionalni sport, međutim, zato mogu financirati sveučilišni, amaterski sport i rekreaciju.

- Ulažemo u izgradnju sportskih igrališta i dvorana ne samo kao sredstva kulture i sporta, nego kroz sredstva Upravnog odjela za prosvjetu te Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Kontinuirano radimo na tome da podižemo razinu sportske infrastrukture na području naše županije - rekao je Čogelja i dodao kako su u tijeku radovi na dvorani u Šestanovcu te na nogometnom igralištu u Zagvozdu.

- Svake godine povećavamo broj sportskih objekata u koje ulažemo, a kao veliku priliku, možemo reći kao šlag na torti, vidimo Europske sveučilišne igre 2028. godine. Uz snažnu potporu premijera Andreja Plenkovića, koji je dao već sada jamstvo na iznos od milijun eura za održavanje igara, kao i uz pomoć našeg novog ministra Tonča Glavine, kroz državni proračun se planiraju uvrstiti sredstva za sportska igrališta na području naše županije. Kroz našu indikativnu listu Imamo tridesetak već spremnih projekata za sportske objekte diljem županije koje ćemo pokušati kandidirati i dobiti sredstva iz državnog proračuna - najavio je dožupan Stipe Čogelja.

Načelnici i gradonačelnici gradova i općina u županiji bili su iznimno zadovoljni odobrenim sredstvima u sklopu projekta '100 sportskih'. Maksimalan iznos od 20 tisuća eura dobio je Vrgorac za pomoć u izgradnji sportske dvorane.

- Prije par mjeseci smo dobili sredstva od Ministarstva turizma i sporta i nakon toga smo se prijavili na ovaj program i dobili sredstva od Splitsko dalmatinske županije. Nadamo se da ćemo kroz idućih nekoliko godina dovršiti gradnju sportske dvorane - rekao je Mile Herceg, gradonačelnik Vrgorca. Ugovor je uručen i Općini Hrvace koja je osigurala maksimalan iznos projekta za zamjenu krova na zgradi nogometnog kluba Hrvace.

- Na igralištu NK Hrvace svakodnevno trenira stotinjak djece, mladih, seniora, tako da smo kroz ovaj problem program riješili ogroman problem prokišnjavanja. Već je 30 godina stara zgrada nogometnog kluba, tako da ćemo uz naša sredstva i ova sredstva koja smo dobili od Županije postaviti novi krov. Nakon toga kreće uređenje svih svlačionica i ostalih prostorija na nogometnom u nogometnoj zgradi - najavio je Jakov Titlić zamjenik načelnika. 

Još ima vremena do svibnja kada župan planira zaključiti mandat sa 100 sportskih projekata diljem županije, tako da još ima vremena da općine pripreme dokumentaciju i prijave se na idućem pozivu za financiranje.

Vaša reakcija na temu