Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP UŽAS U STOBREČU Započeo je postupak zbrinjavanja 66 pasa te vuka i vučice

UŽAS U STOBREČU Započeo je postupak zbrinjavanja 66 pasa te vuka i vučice

Sivi vukovi se neće moći vratiti u prirodu

Nakon vijesti kako je 64-godišnji psihijatar u Stobreču u neprimjerenim uvjetima držao 66 pasa te dva vuka, informaciju smo zatražili i od Veterinarske inspekcije i Ministarstva gospodarstva. 

Policija je čovjeka prijavila zbog ubijanja ili mučenja životinja i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti, a Veterinarska inspekcija je utvrdila kako se na njegovom posjedu nalazi 60 odraslih pasa, šest štenaca te ženka i mužjak sivog vuka.

'Veterinarska inspekcija je u dogovoru s Gradom Splitom i Ministarstvom unutarnjih poslova obavijestila sva skloništa u RH za zbrinjavanje predmetnih pasa.

U tijeku je smještaj pasa u skloništa za životinje, a smještaj predmetnih pasa u odobrena skloništa će se odvijati postupno, ovisno o raspoloživom kapacitetu skloništa za životinje.

Grad Split osigurava psima privremenu skrb, kao i smještaj u odobrena skloništa za životinje, uz koordinaciju s veterinarskom inspekcijom.

Vezano uz zbrinjavanje vuka i vučice lijepo Vas molimo da se obratite nadležnom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Veterinarska inspekcija poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti te po okončanju inspekcijskog nadzora pravovremeno ćemo Vas obavijestiti o svim utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama', potvrdili su nam.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela privremeno su oduzete dvije jedinke sivog vuka (Canis lupus), vrste koja je strogo zaštićena u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji te zaštićena temeljem Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka - CITES.

'Stručnjaci za vuka iz Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potvrdili su na licu mjesta da se zaista radi o jedinkama sivog vuka, nakon čega su životinje upućene u ovlašteno oporavilište za divlje životinje ovog Ministarstva

Životinje su jučer u kasnim večernjim satima pod pratnjom veterinara dopremljene u oporavilište i smještene u adekvatnu nastambu, te je utvrđeno da su u dobrom zdravstvenom i gojnom stanju, bez ozljeda ili ožiljaka. Trenutno su u fazi prilagodbe na nove uvjete', pojasnili su nam.

Do okončanja postupka vukovi su privremeno smještene u oporavilištu. 

'U ovakvim slučajevima, nakon što se životinje koje se nezakonito drže trajno oduzmu u sudskom postupku i prijeđu u vlasništvo RH, ovo Ministarstvo donosi odluku o njihovom trajnom smještaju, na području RH ili u drugim državama članicama EU. Pri tome se vodi računa o uvjetima držanja i skrbi koji su potrebni za dugotrajni boravak divljih životinja u zatočeništvu, uz moguće uključivanje takvih jedinki u programe ex situ očuvanja ugroženih divljih vrsta', kažu nam.

Ovaj vuk i vučica procijenjene su starosti od 3 do 4 godine. 

'Vjerojatno su iz prirode uzeti još kao mladunčad jer su naučeni na ljude pa ih zato više nije moguće vratiti nazad u prirodu. Nažalost, ovakvim postupanjem pojedinaca uzrokuje se trajna šteta prirodi, a divlje životinje uzete iz prirode ne samo da su osuđene na život u zatočeništvu, nego se time uzrokuju i troškovi koje zahtjeva trajna skrb o ovakvim jedinkama u zatočeništvu do kraja njihova života', pojasnili su.

Vaša reakcija na temu