Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: IV. gimnazija Marko Marulić Bogati program obilježavanja Dana škole IV. gimnazije Marko Marulić

Bogati program obilježavanja Dana škole IV. gimnazije Marko Marulić

Sve je u znaku je 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti

Ovogodišnja proslava Dana škole IV. gimnazije Marko Marulić u znaku je 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti. Marulićevci su tako odlučili imati vlastite Marulićeve dane i na taj način odati priznanje Marku Maruliću Splićaninu čije ime škola ponosno nosi.

Sve je započelo suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu koje je doniralo besplatne karte za balet 'Sinfoni(ett)a' nastavnicima i učenicima IV. gimnazije. Međutim, prava senzacija odvijala se točno na Dan škole koji se simbolično slavi 22. travnja, na dan kada je tiskana Marulićeva Judita. Poznati fotograf, tvorac milenijske fotografije Šime Strikoman za svoj 884. projekt odlučio je ovjekovječiti profil oca hrvatske književnosti i tako dati svoj doprinos Marulićevoj godini. Kako bi to realizirao, u pomoć su uskočili marulićevci koji su se u ranim jutarnjim satima okupili na svima poznatom Voćnom trgu kod kipa Marka Marulića te uz pomoć Strikomana i njegovog tima formirali željeni oblik i stvorili uspomenu za vječnost.

Pohvaljeni najbolji maturanti

Nakon milenijske fotografije u školi se odvijala svečana akademija na kojoj su maturanti dobili pohvalnice za odličan uspjeh, uzorno vladanje, značajan doprinos te zapažene rezultate u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima kao i na svim razinama natjecanja. Svečanost je otvorio Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije pod vodstvom profesora Tomislava Veršića. Izveli su četiri skladbe od kojih je posebno oduševljenje izazvala 'Zdrava si, Marije' čiji su stihovi izašli iz pera samog Marulića. 

Tradicionalna humanitarna utakmica

Nakon kratke pauze marulićevci su se preselili na Poljud jer je školski Volonterski klub 'Marul' na čelu s knjižničarkom Karolinom Viđak organizirao već tradicionalnu humanitarnu utakmicu kojom se mladi potiču na rekreaciju i skrb o mentalnom zdravlju, ali i na humanost i pomoć potrebitima. Marulićevci su tako odigrali dvije revijalne utakmice. Prva utakmica odigrana je sa svima poznatom i dragom Sportskom udrugom za osobe sa sindromom Down 'Bili tići' čiji je cilj omogućiti štićenicima razvijanje svojih talenata, stvaranje novih prijateljstava i zajedništva sudjelovanjem u raznim sportskim aktivnostima. Ovo je već druga godina da snage na terenu odmjeravaju marulićevci i Bili tići, a i ove godine pobjedu je odnio Hajdukov specijalni tim i to penalima. Druga utakmica odigrala se s predstavnicima Udruge SKAC koja obuhvaća humanitarne i volonterske projekte. Ovaj je put rezultat bio na strani marulićevaca, ali na kraju je to najmanje važno jer su svi izašli bogatiji za nova prijateljstva i iskustva.

'Bila nam je iznimna čast sudjelovati na ovakvome odlično organiziranom i prelijepom događaju. Ponosni smo da je IV. gimnazija Marko Marulić izabrala baš našu udrugu zajedno s Udrugom Bili tići kako bi pomogli u provedbi naših aktivnosti, a samim time kako bismo i zajedno poboljšali svakodnevni život društva u kojem se nalazimo. Zaista smo uživali u ovom događaju kao sudionici i kao gledatelji. Prelijepo je bilo gledati kako mladi gimnazijalci igraju zajedno s Bilim tićima. Osim što su na taj način njima priuštili jedan novi doživljaj i ispunili im cijeli njihov dan, sami su sebe osvijestili koliko je lijepo učiniti dobro djelo, a uz to nadamo se da su pronašli i jednu novu svrhu u svojem životu. Mi smo, samo gledajući njih, bili sretni i već nam je to bilo dovoljno za cijeli ovaj događaj. Međutim, nakon toga i mi smo ušli u igru protiv učenika te im pružili pravu natjecateljsku utakmicu. Iako smo izgubili od boljeg protivnika, nakon cijelog ovog događaja osjećali smo se kao pobjednici. Sama gesta podjela medalja svim sudionicima od strane škole potvrđuje sve što smo već rekli. Uz cijeli ovaj sportski događaj dobili smo mogućnost da obiđemo i stadion Poljud što je mnoge od nas obradovalo kao da smo djeca. Još jednom zahvaljujemo IV. gimnaziji Marko Marulić što nam je omogućila da budemo dio ovog događaja te ih potičemo da ovakav događaj postane tradicija, koja će iz godine u godinu sve više rasti. Dobro je činiti dobro!', izjavio je Josip Pekas, član udruge SKAC. 

Na kraju su se igrači zasladili slavnim krafnama 'Kod Mate', a prikupljene učeničke donacije uručit će se ovim dvjema udrugama kako bi se podržao njihov rad. Iz gimnazije zahvaljuju i HNK Hajduk što je ustupio teren za održavanje humanitarnih utakmica.

'Zahvaljujem svima koji su nas podržali da se realizira još jedna humanitarna akcija našeg školskog volonterskog kluba. Sretna sam i ponosna na naše učenike koji se uvijek spremno odazovu sudjelovanju u organizaciji ove revijalne utakmice i prikupljanju donacija. Marulićevci su još jednom pokazali solidarnost i zajedništvo kada je najpotrebnije', izjavila je Karolina Viđak, knjižničarka i koordinatorica volontera. 

Duhom do zvijezda u Dalmatini i pub kviz

Idućeg dana učenice su krasnoslovile Marulićeve riječi povodom Noći knjige u knjižnici Dalmatina u sklopu manifestacije Zvuci Marulićeve baštine – Duhom do zvijezda pod mentorstvom svojih profesorica hrvatskog Katarine Žanetić, Petre Trive, Danijele Visković-Veršić i Marine Gorete. Marulićevci su sudjelovali i na okruglom stolu 'Marul kakva ne poznajemo' u pratnji ravnateljice Ninočke Knežević i profesorice Danijele Visković-Veršić. Tu su saznali više informacija o dosad neviđenim činjenicama i teorijama o ocu hrvatske književnosti. Izlagali su Dino Milinović, autor knjige 'Marulov san' te Ivan Lupić, vrsni stručnjak za renesansnu književnost pa su tako učenici upoznali čovjeka prije umjetnika i genija. 

Tjedan svečanosti završio se pub kvizom koji je osmislila i vodila profesorica Marijana Munitić Jakšić. Učenici su na taj način provjerili koliko uistinu poznaju lik i djelo Marka Marulića. Na kraju su učenici, kao i svake godine, u pratnji ravnateljice i profesora položili vijenac na Marulićev grob u samostanu svetog Frane na Obali. 

Međutim, marulićevci tu ne staju, već su najavili da su započeli sa snimanjem igrano-dokumentarnog filma o Marku Maruliću. 

'Povodom 500. obljetnice pokrenuli smo projekt snimanja igrano-dokumentarnog filma o velikanu Marku Maruliću u kojem će sudjelovati učenici i profesori naše Gimnazije praćeni stručnim vodstvom te svakako uvaženim marulolozima. Ideja je s oduševljenjem prihvaćena, veliki je izazov, ali vjerujem u jake snage i realizaciju na opće zadovoljstvo svih dionika', rekla nam je Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije Marko Marulić. 

Marulićevci su imali uistinu bogat i zabavan program povodom Marulićevih dana te su tako na najbolji mogući način proslavili obljetnicu najvećeg od najvećih, našeg Marka Marulića.

Vaša reakcija na temu