Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VAD kod župana uoči 309. Sinjske alke: 'Nije riječ ni o lokalnoj ni stranačkoj priči, očekujemo sve najviše državne dužnosnike'

VAD kod župana uoči 309. Sinjske alke: 'Nije riječ ni o lokalnoj ni stranačkoj priči, očekujemo sve najviše državne dužnosnike'

'Pripreme se odvijaju po planu, pozvali smo 30 alkara - potencijalnih slavodobitnika'

Zahuktavaju se pripreme za 309. Sinjsku alku. Istaknuto je to na svečanom primanju koje su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić upriličili za Viteško alkarsko društvo Sinj. 

'Alka je odavno prepoznatljiva u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj, no sada je i europski brend. Predstavnici su samo u protekle tri godine posjetili Sardiniju, Munchen, Beč, Ženevu, Zurich, izgledno je i da će dogodine na put u Pariz koji je bio planiran ranije, ali je spriječen zbog pandemije koronavirusa. Nastojat ćemo zajedničkim snagama i 'preko bare' pokazati što Europa nudi kroz viteške igre, odore i tradicije cijelom svijetu. I sam sam na nekim od navedenih lokacija imao prilike vidjeti da ih se dočekuje s velikim poštovanjem', istaknuo je uvodno župan Boban.

Napomenuo je kako im je Splitsko-dalmatinska županija i ove godine osigurala 50 tisuća eura te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije dodatnih 20 tisuća eura, apostrofiravši i potporu hrvatske Vlade. Naveo je i kako je svjestan da su potrebe još i veće, stoga će, prema njegovim riječima, i ubuduće pružati potporu u okviru svojih financijskih mogućnosti. 

Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj, nadovezao se na uspješno internacionalizaciju njihove priče. Ukazao je na zahtjevnost njihovih projekata, naglašavajući pritom kako ih naprosto ne bi mogli ostvariti bez zajedničkog djelovanja, odnosno bez potpore kako Splitsko-dalmatinske županije tako i Vlade. 

'Kad smo Alku organizirali u Vukovaru, htjeli smo pokazati da nije riječ ni o lokalnoj ni o stranačkoj priči, već o - hrvatskoj Svatko voli Hrvatsku, rado nam je viđen gost. Dakle, i ove godine očekujemo najviše državne dužnosnike u Sinju. Predsjednik države i inače je pokrovitelj, u četvrtak imamo prijam u Vladi i Saboru - nadam se da će svi doći', rekao je. 

Pripreme su krenule sredinom svibnja. Alkarski vojvoda Mario Šušnjara kazao je kako teku po planu. 

'Pozvali smo 30 alkara, potencijalnih slavodobitnika. Dokazivat će se vještinom jahanja kako bi zaslužili priliku da na sam dan Alke pokažu čvrstu desnicu i oko sokolovo. 

Zahtjevan je pogon ergele, no uz Splitsko-dalmatinsku županiju VAD uspijeva svim alkarima osigurati konje za natjecanje. Njihova kvaliteta raste iz godine u godinu. Kroz suradnju sa Sardinijom pokušavamo dobiti najkvalitetnije, što može biti i motor razvoja turizma cetinskog kraja u kojem je konjogojstvo poznata tradicija.

Posljednja tri tjedna - kada se vježba gađanje na trkalištu na kojem već budu postavljene palke, odnosno tribine - najzanimljiviji su dio priprema. Pozivam sve da posjete Sinj u tom periodu, da pogledaju Baru i Čoju te da uživaju u poznatom gostoprimstvu Sinjana. Ostat će ugodno iznenađeni', poručio je. 

Arambaša Ivo Vukasović dodao je da su alkarski momci već spremni za Alku. 

'Kako ih predvodim, slušaju me, a slušam i ja njih pa nema problema. Očarat će vas njihovo viteško držanje', poručio je. 

Vaša reakcija na temu