Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: ZAVRŠILA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA 'Ne da mi se raspravljati sa županijskim šibicarima; Ne budite bezobrazni, nisam ja stavio curu za pročelnicu!'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

VIDEO: ZAVRŠILA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA 'Ne da mi se raspravljati sa županijskim šibicarima; Ne budite bezobrazni, nisam ja stavio curu za pročelnicu!'

Obilježio ju je sukob Pauka i Ivoševića


16.49 - Sjednica koja je eksplodirala tamo gdje se najmanje očekivalo,  završila je s nekoliko točaka formalnosti, o zamjeni mjesta Galića i bivše vijećnice Ivane Ljulj Cvitanić. Također, potvrđeni su suci porotnici na samom kraju.

Zasjedanje je mirno  privedeno kraju malo prije 17 sati.

16.30 Smoje će dobiti spomenik na Matejuški. Centar, SDP i HGS su ga podržali. HDZ i Most su bili suzdržani, a Martin Mladen Pauk protiv. U tijeku je rasprava o upisivanju datuma oslobođenja Splita na štandarac.

Na štandarcu će se upisati 26. X. 1944. Za datum oslobođenja Splita su glasali Centar i SDP.

15.31 - Još traje burna rasprava o dozvoli izvođenja radova Small Mallu.

- Što god ja kažem, vi kažete netko drugi je odgovoran. Zašto investitor traži izuzeće kada evidentno neće u radovi niti ući? Prvi kamion koji ide u Sveti Kajo s iskopima ujutro u 9 sati, neće se ni vratiti u podne ipo. Nema onoga tko to može platiti! Činimo uslugu investitoru odbijanjem - borben je Mostov vijećnik.

HDZ je tražio stanku prije glasanja.

Vrati li se vijećnik Grubišić, neće biti dozvole radova tijekom ljeta, jer će svi, uzizev Centra biti protiv. Omjer snaga će biti 15:15. U tom slučaju tri mjeseca se neće moći raspravljati o tome.  

HDZ-ov Zoran Đogaš nije ni došao na sjednicu, na putovanju je.

15.13 - SDP-ov Barbir je najavio kako neće podržati.

- Baldasar je dopustio radove - rekao je Domazet.

Replicirao je Barbir.

- Vi ste rekli biti drukčiji, a mi jesmo od Baldasara - uzvratio je SDP-ovac predsjedniku Gradskog vijeća.

- Mi smo rekli biti drukčiji od nekih drugih stranaka, nekad uspijevamo, nekad ne. Ajmo ne politizirati, odluka je ta o kojoj trebamo raspraviti, koncentrirajmo se na to - nije se dao ni Domazet.

Matijević se javio za riječ.

- Sve prethodne vlasti su krive zašto vi sad odobravate - rekao je.

Nabrojio je sve razloge zašto se protivi radovima tijekom sezone.

- Prije svega da ne bi bilo zabune odmah moram reći da ću osobno biti protiv ove točke ne samo zato što se i gradski kotar jasno izjasnio protiv iste, već i zato što mi argumentacija investitora u Zahtjevu djeluje u najmanju ruku nadrealno. Naime, investitor tvrdi da se radi o velikom i zahtjevnom projektu čija se građevinska vrijednost procjenjuje na iznos od cca. 40 milijuna eura,a čiji bi prekid radova tijekom turističke sezone prouzročio nenadoknadive gubitke.

Dakle, investitor projekta koji je započet 1996. god kad je gradonačelnik bio Nikola Grabić, odnosno prije 27 godina (oko 320 mjeseci) pretrpjet će nenadoknadive gubitke zbog tri mjeseca pauze tijekom turističke sezone. Koliko je grad pretrpio gubitaka zbog onog rugla kojem svjedočimo u centru grada?

No kad smo već kod ove točke, odnosno ovog projekta o kojem se jako puno pisalo kroz medije, mislim da bi bilo u redu da od gradonačelnika, odnosno od gradskih službi dobijemo i neke informacije. Kako sam imao prilike pročitati završen je predstečajni postupak nad dužnikom 'Small Mallom', jednoj u nizu tvrtki koje su polagale vlasništvo nad dijelom zemljišta i pravom građenja za fantomski poslovno-prodajni centar na Manušu. Zanima me što se dogodilo s potraživanjima Grada od 14 milijuna kuna s osnove komunalnog doprinosa.

Ima li Grad Split i dalje otvorenih potraživanja prema investitoru?

Isto tako zanima me je li je gradonačelnik, odnosno od gradske službe, upoznat s činjenicom da u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postoji članak 294, stavak (1) koji se odnosi na pravo građenja i koji glasi:

Članak 294.

(1) Ne bude li na pravu građenja izgrađena zgrada u roku od dvadeset godina od osnutka toga prava, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine, a ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika opterećene nekretnine, bez obzira na pravni temelj na kojem je pravo građenja bilo osnovano.

Ako 'nešto nije posebno određeno', a možemo se svi složiti da nije, jeste li razmatrali mogućnost ukidanja prava građenja Investitoru?

Zadnja 2 mjeseca svjedočimo bjesomučnom ratu zbog 16 kvadrata već izgrađenog objekta, a ovdje puštamo ovakav projekt koji nije od nikakvog interesa grada i još im želimo dat mogućnost da kopaju i rade u centru grada preko ljeta umjesto da im ukinemo pravo građenja jer projekt onakvih gabarita nije u interesu grada.

I koliko će uopće koštati parking za stanare okolnih zgrada. Znate li da je cijena dnevne karte na parkingu Best in parkinga Zagrebu 30€ u dok su u Rijeci cijenu povećali za 80%', rekao je on.

Govor Centrovog vijećnika Marka Matijevića je izazvao je niz replika.

- Ostavimo se socijalističkog relikta o javnom, privatnom. Tito je umra, ne trči se štafeta, privatni investitori nisu demoni - govorio je.

Mostov Tihomir Galić je uzvratio da duh još živi.

- Ah, sad smo i o duhovima počeli. Držite se teme - smijao se i Domazet.

Bekavac je navela kako su gospoda investitori iz Adris grupe, jedini nisu tražili odobrenje za radove tijekom sezone.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog rata je rekao da ima osjećaj da je već sve dogovoreno s investitorom. 

- Jer, ako će trpiti gubitke, onda ne bi angažirao radnike znajući da će mu biti dozvoljeni radovi? Ne bi trpio da ih angažira nakon odluke - govorio je Pauk.

Domazet je predložio da se mijenja odluka o izvođenju radova jer ovako se ostavlja prostor manipulacije.

Ivošević je odgovarao.

- Investitor je upozoren na osebujnost sastava Gradskog vijeća, da se odma skače na nož čim nešto može biti malo sumnjivo. Iščuđavat će se zabrani radova - iznosio je zamjenik.

Tvrdi da postoji javni interes, broju radnih mjesta, sanaciji onog rugla.

- Volio bih da u budućnosti nađemo konsenzus oko ove odluke o izvođenju radova. Što nam je cilj sačuvati od radova? Ne napadajte nas što ste svi jednom donijeli ovu odluku o izuzetku izvođenja radova - govorio je.

Zaključio je kako će se produžiti prometni kaos, odužit će se radovi i ruglo će duže stajati.

- Kad čujem kako zamjenik brani interes investitora, iskreno se zapitam je li riječ o kandidatu bez kompromisa ili kandidatu krupnog kapitala - replicirao je Pauk.

Ponovio je da nije kaparirao tvrtku, ako nije dogovorio prolaz.

- Pozivam vas da povučete odluku jer nema rezona da se izvode ovakvi radovi u srcu sezone. U kampanji ste nam govorili da ste drukčiji, a sve loše odluke prethodnika provodite i pozdravljate. Da živite 250 od metara gradilišta nije argument, nego ljudima koji žive 20, 30 metara dalje. Pa postoji razlog zašto se ljeti brani. Pozivam vladajuće vijećnike da misle ako smiju i glasaju protiv - pozvao je Pauk.

Mostov Markotić je rekao kako će odluka proći samo zato što su vladajući na broju.

Potom je Ivošević se nabrijao.

- Ne da mi se raspravljati sa županijskim šibicarima. Imam čast i stojim iza svake odluke. Vi zatražite još tri resora - obratio se Ivošević.

Pauk mu nije ostao dužan.

- Ne budi bezobrazan, jer nisam ja curu stavio za pročelnicu - iznenadio je Pauk replikom i ostavio Ivoševića bez teksta.

Niti bez mikrofona nije demantirao.

14.09 - Najduža rasprava povela se oko cijene javnim zahodima. Ubuduće će se u javnim toaletima vršiti nužda za 1 euro u ljetnim mjesecima, a zimi za 20 centi. Ubuduće će javni nužnici raditi do jedan sat iza ponoći ljeti, a zimi do 22 sata. Za razliku od prethodnih godina, žene i muškarci će plaćati istu cijenu ulaska u toalet. Do sada je bilo dvije kune za pisoar, a pet za školjku.

- Godišnje nam daju 300 eura, a sad povećavaju cijene, nije mi to jasno - primijetio je Matijević.

- Oni rade u minutu van sezone, ali opet su nam koncesionari izašli u susret van sezone i smanjili cijenu - objasnio je Ivošević.

Ana Dorotić Čaljkušić iz Centra pozdravlja odluku jer je zadovoljena ravnopravnost spolova, dok je Lidija Bekavac (HGS) kazala kako je inflacija od 12 posto i svatko ima pravo mijenjati cijene.

Centrova Anita Birimiša kao turistički vodič smatra da se radno vrijeme treba produžiti na 24 sata dnevno i mišljenja je da bi se Gradsko vijeće trebalo moći miješati u taj segment.

Ivošević je uzvratio kako bi privatnicima vjerojatno bilo neisplativo raditi.

- Pijani Englez će se pomokriti bilo gdje bez obzira koliko zahoda ima blizu jer je upravo izašao iz kluba koji ima wc - ustvrdio je.

Barbir smatra da ne treba bježati od mogućnosti da obavljanje djelatnosti javnih nužnika preuzme Grad preko svoje tvrtke.

- Subvencionira se samo Nepotova, a što se tiče profitabilnosti, zar ne mislite da neki privatnik ne bi radio noću da mu se to isplati? Pa oni bi nas molili dajte nam da još zaradimo. Mi smo im dali do kad da rade, ali mogu i dulje ako hoće - odgovorio mu je Ivošević.

Složni su bili vijećnici i oko garaže u Vrančićevoj ulici. Prostor koji se koristio kao skladište bit će osposobljen ponovno za svoju namjenu. HDZ-ova Ivana Zelić Relata, predsjednica čelu Split 3, rekla je kako je ova garaža putokaz za budućnost i kako pretpostavlja da ima još ovakvih sličnih prostora za prenamjenu u  garažu.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta je zahvalio Ivici Puljku, Bojanu Ivoševiću, Damiru Babiću, Andri Krstuloviću-Opari, Ninu Veli Marijanu Šaru, Miru Iviću i Srećku Šestanu.

S toplinom se sjetio pokojnog susjeda Darka Valentija koji mu je prvi iznio taj prijedlog.

Žustra je rasprava oko izvođenja radova u srcu sezone na Muzeju grada Splita.

- Mene je uvijek smetalo kao gradskog vijećnika što imamo jedna pravila, a onda na istoj sjednici razgovaramo o 20 izuzetaka. Što se tiče muzeja, na nama je hoćemo li zakočiti projekt ili nećemo. Stvar je jednostavna, ako treba podržati nešto kao iznimku, onda je to javni projekt. Radovi se izvode od devet do 17, tad je grad prazan. 

Za privatne projekte volio bih da ne prođu. Ako smo uveli striktna pravila da nema muzike, da nema se gdje popiti kava na plaži, da se 'praše' turisti, onda se treba u svemu držati pravila - rekao je Stanišić

Ivica Budimir, vijećnik HDZ-a, je predložio da se zaustave radovi na određeni period, u srpnju i kolovozu.

- Ja radim kao građevinar, ne rade se ni ceste ljeti. Sjednite s investitorom, dogovorite da pojača ritam. Ne treba dramatizirati za milijune eura, kad je nema. Ima prostora za zadovoljiti obje strane. Kod ovakvih projekata je uvijek rizik jer se može naći na arheološke nalaze i onda se mora svakako zaustaviti - iznio je Budimir.

Radovi na Muzeju grada Splita će se izvoditi, glasali su za izuzetak Centar, HDZ i HGS. Nisu podržali izuzetak od pravila SDP-ovci i Most

13.35 - Danijela Ćukušić i naredne četiri godine vodit će Centar za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. Nakon što je Upravno vijeće jednoglasno predložilo za ravnateljicu i gradski vijećnici su je potvrdili. Centar, HDZ, HGS i Most su bili za, SDP suzdržan. 

Više pročitajte ovdje.

11.40 - Prvi se javio za riječ Matijević.

'Ovo je točka na kojoj se posebno vidi politička trgovina. Činjenica je da ne govorimo o stručnosti već o stranačkoj iskaznici. Ovakva politika je nasilje nad zdravim razumom, ovim činom gradonačelnik tjera mlade ljude iz Splita i Hrvatske šaljući im poruku da su nevažni, podobni su vam važniji od sposobnih!'

- Ovo nisu moje riječi, ne bih ja nikad ovako napao našeg gradonačelnika već je ovo rekla Marijana Puljak, kad je Danijela Ćukušić prvi put izabrana za ravnateljicu.

Danas nam gradonačelnik, a zapravo suprug citirane Marijane Puljak predlaže tu istu osobu za njen novi mandat.

Zaključujem da je tada Marijana Puljak oklevetala Čukušić i bilo bi pristojno da joj se danas ispriča zbog ovakvih grubih riječi ako danas misli da je kvalitetan kadar, ali ako je njeno mišljenje i dalje isto onda me strah kako će proć gradonačelnik kad dođe doma - nasmijao je Matijević.

Žao mu je što ću pokvariti potencijalni konsenzus s obzirom na to da će ovu kandidatkinju, inače članicu HDZ-a, izglasati Centar i HDZ zajedno. 

- Ja ću se morati ovog puta solidarizirati sa svojim kolegama koji su bili tada u Vijeću. SDP je tad bio protiv, ovog puta ću ja biti suzdržan - najavio je.

Bekavac je najavila kako će i HGS podržati.

- I tad i sad smo za struku - rekla je vijećnica HGS-a.

Gradonačelnik je duhovito uzvratio Matijeviću:

- Sutra će supruga biti doma, neće danas, pa će biti bolje!

11.27 - Završila su vijećnička pitanja, vijećnici raspravljaju o drugom mandatu Danijele Ćukušić na mjestu ravnateljice Zlatna vrata.

11.01Damir Barbir iz SDP-a je pitao kada kreće realizacija dijela pojedinačnog zahvata P11 kojim su predviđeni izgradnja trgovačkog centar Kaufland na Trsteniku i sukladno tome javna višeetažna garaža koja bi se morala izvoditi istovremeno s pristupnom prometnicom odnosno trgovačkim centrom Kaufland.

- Prema sporazumu Grada Splita odnosno gradonačelnika Puljka koji je sklopio novi sporazum (prvi je potpisao bivši gradonačelnik Opara) s Kauflandom gdje reguliraju međusobne odnose (sjednica GV, Sl. glasnik 15/22), javna garaža bi se morala izgraditi prije ili istovremeno s pristupnom Prometnicom 2 odnosno trgovačkim centrom.

Višeetažna javna garaža, u kojoj GK Trstenik treba dobiti određeni broj novih parkirnih mjesta je građanima Kotara od iznimne važnosti s obzirom na to da ostale potencijalne planirane javne garaže zbog imovinsko pravnih odnosa nisu zaživjele.

Računajući metodom opisanom u priručniku 'Parking Generation', u GK Trstenik manjka preko 1000 parkirnih mjesta, a s obzirom na to da trenutno traju radovi na izgradnji pothodnika na Trsteniku broj parking mjesta se još dodatno smanjio pa smo to kompenzirali privremenim rješenjima ne računajući izgubljena parking mjesta na parcelama pripremljenim za izgradnju trgovačkog centra.

Sve navedeno ovako tešku situaciju s parkirnim mjestima u kvartu čini još gorom te planiramo po tom pitanju sazvati Zbor građana koji moraju dobiti odgovore na pitanja vezana za izvođenje javnih i privatnih sadržaja i rokove istih.

Uključivanje stanovnika grada ili pojedinog kotara u proces odlučivanja nazivamo participativnim planiranjem, što je jedan od ciljeva prostornog uređenja. Moje pitanje glasi: kada će biti izdana građevinska dozvola kao prvi korak realizacije višeetažne javne garaže u okviru pojedinačnog zahvata P11 te u kojem roku predviđate realizaciju projekta? - pitao je Barbir.

Odgovor će dobiti pisanim putem.

10.53 - Mostov Josip Markotić je opet potegnuo pitanje o stanju u Hrvatskom domu dok je njim ravnao Marin Kaporelo, a više pročitajte ovdje.

10.26 - Osmoljetka Plokite prelazi na nastavu u jednoj smjeni, uvodi se i produženi boravak, a o čemu se još raspravljalo na vijećnilkim pitanjima pročitajte ovdje.

9.25 - Sjednica je počela traženjem HGS-ove Lidije Bekavac da se povuče točka o Small Mallu. 

-  Zahtjev nije utemeljen na Zakonu o gradnji, ali i drugim zakonima. Podnositelj zahtjeva za izuzeće od privremene zabrane izvođenja građevinskih radova SMALL MALL d.o.o. Zagreb, Trg Petra Preradovića 6 u zahtjevu se predstavlja kao investitor. Upravni akt temeljem kojeg je izdano odobreno građenje jest Centar Brač.

Uvidom u registar Trgovačkog suda utvrđeno je kako je Centar Brač  nepostojeća tvrtka, odnosno obrisana je iz sudskog registra 07.01.202. Dakle, ta tvrtka da postoji, a ne postoji, bi jedina bila ovlaštena zahtijevati izuzeće.

Nadalje, izuzeće bi mogla zahtijevati druga tvrtka da je zahtjevu priložila dokaz o pravnom interesu te da je barem zatražila izmjenu i dopunu toga akta (koji se zove potvrda glavnog projekta, a koji vrijedi kao građevinska dozvola). Ovakva procedura regulirana je Zakonom o gradnji.

Napominje se kako je uvidom u Informacijski sustav prostornog uređenja - ISPU utvrđeno kako nije podnesen zahtjev za izmjenu i dopunu akta.

Isto tako se napominje da se ovakvim postupanjem dovodi predstavničko tijelo u situaciju da postupa suprotno citiranom zakonu. Naime, ovakvim odlučivanjem bi se dovelo predstavničko tijelo u situaciju da izravno omogućava špekuliranje vrijednom nekretninom u centru grada koja dokazano ima upitnu povijest raspolaganja', referirala je Bekavac.

Prijedlog je odbijen.

HDZ-ov Jakša Balov je tražio da se povuče odluka o upisivanju 26.10. na štandarac iz tehničkih razloga. Objasnio je da nema mjesta. 

Glasalo se o tome, ali nije usvojeno.

Usvojen je potom dnevni red. Vijećnici su minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima iz 4.brigade koja danas slavi obljetnicu utemeljenja.

RANIJE OBJAVLJENO:

Nakon burne neodržane tematske sjednice o najranjivijim skupinama, pred vijećnicima je jutros od devet sati na rasporedu redovna sjednica. 

Raspravljat će o 17 točaka dnevnog reda, među kojima su odobrenje o izvođenju radova tijekom sezone za Small Mall. Protiv odobrenja izjasnili su se u kotaru Lučac Manuš, jednako kao i Kotarsko vijeće Grada za radove na Muzeju grada Splita. Također, dizat će ruke i za drugi mandat Danijele Ćukušić na čelu Zlatnih vrata, za spomenik Miljenku Smoji, upisivanje datuma oslobođenja Splita 26. 10 1944. godine na štandarac, garažu u Vrančićevoj kao i za poskupljenje korištenja javnog zahoda.

Bez obzira na broj točaka, sjednice su u pravilu maratonske i burne, nema sumnje da će i ovaj put biti sličan scenarij.

Vaša reakcija na temu