Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Virtualnom stvarnošću stručnjaci se educiraju za borbu protiv velikog ekološkog onečišćenja na Jadranu

Virtualnom stvarnošću stručnjaci se educiraju za borbu protiv velikog ekološkog onečišćenja na Jadranu

U Hrvatskoj najveći izazov na ekologiju stvara nautički turizam

S ciljem širenja svijesti o potrebi očuvanja i zaštite Jadranskog mora, Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije u okviru projekta Pomorsko je dobro i u suradnji s Jadranskim edukativno-istraživačkim centrom za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC organizirao je radionicu 'Primjena virtualne stvarnosti kod izazova onečišćenja mora - Alati za brzu intervenciju'.

Riječ je o alatu u razvoju koji je na globalnoj razini nešto sasvim novo, a stručnjacima će poslužiti da budu spremni za najgore. Na sreću, u Hrvatskoj nismo imali priliku svjedočiti velikim ekološkim katastrofama zbog čega nemamo iskustva u procjeni i sanaciji takvih onečišćenja. U nastojanju da naši eksperti budu spremni za probleme većih razmjera, koristi se virtualna stvarnost. Baš to je bila glavna tema radionice koja se održala u županijskom tehnološkom Hubu Digitalna Dalmacija.

- Primijetili smo u dosadašnjem radu kao edukativni centar da nam je ključni problem što ne možemo procijeniti prave količine onečišćenja koje nam dospiju u morski okoliš. Zbog toga smo razvili virtualni svijet u kojem će korisnici toga alata, dakle VR naočala, pokušavati procijeniti iz zraka količine onečišćenja, kao i o kojim vrstama ulja je riječ, da bi mogli odabrati pravu metodu uklanjanja onečišćenja - objasnio je Vedran Martinić, ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC. U takvim okolnostima cilj je imati educirane stručnjake kako bi što bolje reagirati kada i ako dođe do većeg onečišćenja.

Što se tiče manjih ekoloških problema s kojima se suočavamo u Jadranskom moru, Martinić smatra da naš sustav intervencije brzo i primjereno reagira u takvim situacijama, pogotovo timovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Prihvati će se svaki alat koji se u praksi pokaže. Trebamo se prvo educirati, ekipirati i vidjeti koji će to ljudi koristiti na ispravan način, kako bi imali obučeno osoblje koje će procijeniti koliko je onečišćenje i o kojoj se tvari radi - rekao je Željko Kuštera, lučki kapetan i zapovjednik Županijskog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije.

Istaknuo je kako niti jedna zemlja na svijetu nije do kraja pripremljena za velika onečišćenja. U Hrvatskoj najveći izazov na ekologiju stvara nautički turizam, jer kroz ljeto na Jadranu obitava oko 160 tisuća plovila, ali u tom slučaju je obično riječ o izlivenom gorivu, a ne o mazutu koji je puno veći problem za okoliš.

Stipe Čogelja, splitsko-dalmatinski dožupan, je u tom smjeru naglasio da Županija sve programe i projekte provodi kroz tri niše, a to su edukacija, zajednica i poslovne prilike.

- Jučer se u Pomorskoj školi održala edukacija učenicima od strane ATRAC-a i srednjoškolci su bili oduševljeni. Mislim da je to budućnost. Mlade generacije trebamo učiti modernim tehnologijama kako bi zaštitili naše najvrjednije bogatstvo - smatra Čogelja koji je istaknuo kako s ATRAC-om surađuju do 2012. godine, kao i sa svim ostalim dionicima koji su nužni kako bi se brzo reagiralo na ekološko onečišćenje.

- Umjetna inteligencije i virtualna stvarnost je naša budućnost, a mislimo da nam ti alati mogu pomoći da naše svakodnevne poslove obavljamo brže, bolje i jače  - podvukao je zamjenik župana.

Vaša reakcija na temu