Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Prošao kredit, Barbir je ostao na sjednici držati kvorum
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

VIDEO: Prošao kredit, Barbir je ostao na sjednici držati kvorum

Glatko je prošla pozajmica Žnjanu


22.19 -  Završila je sjednica Gradskog vijeća na kojoj su do kraja ostali samo vijećnici Centra, SDP-ov Damir Barbir koji je osiguravao kvorum te od oporbe tek Igor Stanišić.

21.00 -  Glatko je prošla pozajmica Žnjanu u iznosu od 800.000 eura. U vijećnici je od oporbe ostao samo HGS-ov Igor Stanišić. Kvorum vladajućima drži SDP-ov Damir Barbir.

19.35 -  Gradonačelnik Ivica Puljak se nakon što je prošla odluka o kreditnom zaduženju zahvaljujući Damiru Barbiru posebno zahvalio tom SDP-ovcu. Opširnije pročitajte ovdje .

19.30 - Puljak se negativno izjasnio o Matijevićevom amandmanu.

- Po definiciji ne smijem potpisati ugovor koji nije tu. Ovo je konačna verzija - rekao je Puljak.

Matijević je replicirao da tako piše u dokumentima, da je promjenjivo.

- Mi takav nećemo potpisati ako se promijeni. Ja potpisujem što me ovlastite - tvrdi Puljak.

V.d.pročelnica Olenka Dadić je pak dodala da izmjene koje predlaže ulaze u srž i da ne bi dobili suglasnost ministarstva.

Matijevićev amandman je podržalo troje vijećnika. 

Vijećnik SDP-a Damir Barbir je podržao kredit, kako se i špekuliralo.



19.02 -  HDZ-ov Marijan Čelan je pitao, među ostalim, čemu žurba sa zaduženjem, ako će se tek u deseti mjesec je li Žnjan europski projekt.

- Možemo do tada održati tematsku sjednicu, ma pet dana raspravljati o tome ako treba. Niste nam ni rekli zašto je ovo najbolje zaduženje? Upravo sam dobio informaciju o boljem zaduženju Primorsko-goranske županije. Zašto bismo vam vjerovali na lijepe oči? - pitao je Čelan.

Objašnjavala je pročelnica Ureda za razvoj Grada. Tvrdi da su na korak do toga.

Ubacio se Puljak.

- Imamo javni natječaj za Žnjan sljedeći tjedan. Ne čekamo jesen jer bi ovim odmah osigurali sredstva kada krenu radovi - dodao je.

Nezavisni Zoran Đogaš koji je ušao u Gradsko vijeće na listi HDZ-a je rekao da se treba udaljiti od prizemne patetike.

- Ovo je prvi put da sadržajno raspravljamo o tome. Nemam povjerenja u ovu vlast s obzirom na to da nisu u stanju potrošiti sredstva na projekte - kazao je Đogaš. 

Oštar je bio Mostov Tihomir Galić.

- Cinizam nije lijepa osobina, a ružno je kada se tako obraća gradonačelnik nama malim vijećnicima. Jedini koji je protiv vrtića i škola ste vi, jer niste napravili ništa. Ali, neću biti cinik kao vi, niste krivi vi, nego ljudi koji ste izabrali - krenuo je Galić.

Otkrio je i da na neka pitanja sa sastanka s Puljkom, vijećnici nisu dobili konkretne odgovore.

- Dizat ćemo 150 milijuna eura, 71 je sumnjiv, a 79 milijuna eura je u pjesničkom izričaju. Govori se da je 25 godina zaduženje, pet plus 20, ali kad je zadnja tranša? Od tada ide krajnji rok, onda može biti 29 godina - govorio je. 

Iznio je i brojke koje se ne podudaraju.

- To je iz europskog plana projekta - ubacio se Puljak.

- Neću reć da sam najpametniji, a nisam ni najljepši to znam, ali ovo vi pišete. Ukupna vrijednost projekta piše, a ne MPO, pa nije jasno - nastavio je Galić duhovito. 

Prekinuo ga je Domazet.

-  Ovo nije istraga, nismo tu danas za to. Idemo vidjeti jesmo li suštinski za kredit - upozorio je predsjednik Gradskog vijeća.

- Eto, ako smo se odlučili od sada držati poslovnika, ja ću onda ubuduće mjeriti vrijeme - odgovorio je i Domazetu Galić. 

Puljak je opet nabrojio što se radilo i zašto se odužilo.

- That's it. Nema tu puno rizika kako vi govorite - završio je gradonačelnik.

Vijećnica Zelić je navela kako su nepovoljna kretanja kamate na tržištu.

18.22 -  Obratio se prvotno gradonačelnik, obrazlagao je što je EIB potom projekte koje su nominirali za 150 milijuna eura.

Odlučili su se za 71 milijun eura jer su u proračunu i projekcijama, a ostalih 79 nisu u ovom trenutku.

Prvi se javio za riječ Jakša Balov.

- Nije potrebno zaduživanje, eventualno za Žnjan - rekao je i nabrojio vrijednost projekata.

Kazao je gradonačelniku i da nije istina da nema poluga osiguranja, da se ne može upravljati imovinom pod kreditom. 

Puljak je u odgovoru rekao da Balovu treba uzeti diplomu.

- Vaše baratanje s milijunima eura je elementarno nepoznavanje ekonomije. Iako nisam ekonomist, znam puno više nego vi. Trebalo bi vam diplomu ukinuti. Ne vrijeđam nego konstatiram - nastavio je Puljak.

Balov mu je replicirao.

- Imate strašan problem samodopadnosti i zato imate problemu omalovažavati. Što se tiče ekonomije, pogledajte gdje su 300 milijuna kuna iz proračuna koje ste planirali. I recite to zrcalu. Ovo nisu moji projekti, ovo su projekti Splita i ako ste protiv izgradnje škola i vrtića, vi to možete slobodno reći - završio je Balov.

Stanišić je nabrojio Skoki kako kao stranka nisu htjeli podržati kredit na deset godina koji su bili za širu društvenu zajednicu.

- I zato nemojte docirati jer biste vi najmanje trebali. To su floskule da smo protiv projekata jer ste i vi to radili - zaključio je Stanišić.

Vijećnica HGS-a Lidija Bekavac je rekla da će samo kamatama 'baciti' jedan Žnjan.

- Do zadnjeg trenutka se nadam zdravom razumu. Nazivaju se kapitalni projekti nadogradnje vrijedne 200.000 -300.000 eura. Kao da dižete kredit u kućanstvu za kupiti peglu - govorila je.

Citirala je Puljkovu izjavu kako je ovo najvažnija odluka za njega, te da danas mijenjaju Split, sutra Hrvatsku.

- Gradonačelniče, ostavite se Hrvatske, tko je stvarao, taj će je i voditi, a to niste vi. Ovo je za naše Gradsko vijeće najvažnija točka ikada - poručila je Bekavac.

Matijević je naveo kako bez kredita 

- Grad Split nije bio zadužen i to možemo zahvaliti i prethodnoj vlasti i treba biti pošten i priznati. 300 milijuna eura nemamo gdje potrošiti. Ni Žnjan nije u fazi realizacije. U zaduženju na 25 godina nema POS-ovih stanova, a vežemo šest budućih vlasti - nabrajao je.

Iznio je i da je EIB banka kao i druge, samo zbog strukture može dati duži rok. 

Apelira da usvoje amandman da dostavi konačni ugovor i da pripremi projekte koje će biti financirani i svaka tranša dođe pred vijećnike.

- Ne bojte se Gradskog vijeća, imate 15 vijećnika Centra i dva SDP-a. Obećavam podršku ako se ispune uvjete iz amandmana - poručio je Matijević.

Zamjenik Antonio Kuzmanić je odgovorio da nema povoljnijih uvjeta na tržištu.

- Radio sam u banci, pitao sam kolege i rekli su mi da ovakvo što ne mogu ponuditi. Četiri sata sam driblao EIB da vidim što nude. Spominju se naša sredstva, a to je najskuplje - kazao je dogradonačelnik.

Puljak je rekao da je upravo ideja da se ne opterete buduće vlasti i da se realizira puni iznos od 150 milijuna eura, ne bismo potrošili kreditnu sposobnost ni financijski ga zavezati.

Naveo je da će Žnjan sam sebe isplatiti i da će se još na njemu zaraditi.

- Svaki projekt je u proračunu. Imamo u našem poslu previše administrativnih prepreka, ne trebamo sebe još opterećivati. Tako se ne gradi kuća. Za Žnjan ćemo povući sredstva kada postane europski projekt - nabrajao je Puljak.

Replicirao je Matijević da se ne radi o kočenju, nego raspravi o projektima.

Pročitao je neke rečenice iz dokumenta pred vijećnicima, kao izjavu o odricanju odgovornosti, da je podložno promjenama i ne smatra se pravno obvezujućim.

- Znači, kažu vam da nisu obvezujući za njih! Ja vama vjerujem, ali ne mogu na riječ bilo kome kad se radi o 150 milijuna eura. Možemo imati različite stavove, ja ću predložiti amandman pa kako hoćete - završio je Matijević.

17.19 -  SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević na Facebooku je objavio kako su usvojena njegova tri amandmana na rebalansu proračuna:

'Povećanje satnice asistentima u nastavi gdje smo povećali satnicu na 5.35 € ( 40 kn ) dok će asistenti u nastavi u Centru za autizam imati satnicu od 6€ (45 kn). Ovim smo napokon ispravili nepravdu jer su asistenti 15 godina radili za mizernu satnicu od 23 kune po satu što je bilo premalo s obzirom na njihovu važnost za odrastanje i rad s djetetom te kompleksnost njihovog rada.

Ovim Split postaje grad gdje su asistenti u nastavi najbolje plaćeni i gdje se njihov rad adekvatno valorizira. Sad je vrijeme da se zajedničkim snagama pokušamo izboriti i za njihove kolegice i kolege koji rade u državnim ili županijskim ustanovama te su i dalje potplaćeni.

Subvencioniranje zamjene prozora stanarima stare gradske jezgre

Zbog buke i nereda koji rade turisti u staroj gradskoj jezgri stanarima je onemogućen san i narušena kvaliteta života. Usvojen je fond od 100.000 € kojim će se subvencionirati promjena prozora  sa adekvatnom zvučnom izuolacijom za stanare zone A. Ovaj amandman je prijedlog Ana Peraica te predsjednice kotara Grad Lara Arapović Bonačić u čije ime sam amandman prezentirao.

Povećanje potpora za radnike u DES-u

Ovaj amandman sam prezentirao u ime predstavnika radnika ustanove DES te se odnosi na povećanje subvencija plaća za djelatnike koji su osobe sa invaliditetom.

Uz ove amandmane te one koji su usvojeni već prilikom izglasavanja proračuna vjerujem da smo ispravili neke nepravde i da ćemo tim inicijativama poboljšati kvalitetu života ili radnih uvjeta naših sugrađanki i sugrađana.

Sad je zadatak i mene osobno, ali i gradskih službi da ove inicijative realiziramo', poručuje Matijević.

17.15 - Rebalans proračuna je glatko prošao, uz podršku SDP-a kojemu je Puljak prihvatio niz amandmana. Počinje vrela točka, rasprava o zajmu.

16.40 -  Vijećnici su relativno brzo iscrpili programske točke i raspravljaju o rebalansu proračuna. Povećao se oko 1,3 milijuna kuna, što se uglavnom tiče materijalnih troškova. Puljak je predložio nekoliko amandmana na rebalans kojega je 'njegova' uprava izradila.

15.26 - Nakon pauze vijećnici raspravljaju o izmjenama u programu socijale. Puljak je već najavio kako će podržati pojedine Matijevićeve prijedloge kada bude točka rebalansa proračuna.

14.37 - Vijećnik Domovinskog pokreta Martin Mladen Pauk na štakama je došao na sjednicu Gradskog vijeća, netom nakon što je izašao iz bolnice. Pozvao je da se ne glasa za kredit. Više informacija na poveznici

14.13 - Nakon rasprave o programu predškolskog odgoja gdje je bilo i kritika i panegirika, vijećnici su na pauzi. 

- Ako imamo većinu, može u Zrno soli. Ako ne, imate sendviče - nasmijao je Domazet.

Inače, ponovno će glasati o bianco zadužnici što je uvršteno na sjednici jer su u službi napravili pogrešku, krivu brojku upisali pa se sad mora ispraviti i ponovno dizati ruke.

12.55 - O kvaliteti zraka na Brdima neće se raspravljati na ovoj sjednici.

12.16 - Usvojena je jednoglasno, počele su točke dnevnog reda koje se tiču dnevnog reda.

12.00 - Završila su vijećnička pitanja, raspravlja se o bianco zadužnici za bespovratna sredstva.

11.25 - Upit HDZ-ovog Tomislava Prljevića oko problema jedne majke koja nije mogla naći smještaj dok joj je dijete bolesno u KBC-u Split, otkrio je da Četiri palme i nisu baš u (punoj) funkciji. Detaljnije na linku

11.03 - HGS-ovog Igora Stanišića zanima može li gradonačelnik reći pod čijom je nadležnošću Peškarija.

-  Ne zanima koliko je gradonačelnik pojeo, je li prešlo 500 kuna ili ne, niti me zanima zna li kolega Skoko čistit škampe, nego pod čijom je ingerencijom Peškarija? Vidimo iz prepiske da ni pročelnici ne znaju - pitao je Stanišić.

Puljak je rekao pisanim putem odgovoriti.

10.53 - HDZ-ova Ivanu Zelić je pitala zamjenika Bojana Ivoševića je li znao da kad Visoki upravni sud donosi odluku ne može poništiti kad odlučuje o proceduri.

- Ili ste to rekli da biste obmanuli javnost? - pitala je.

Ivošević se u odgovoru obrušio na jedan medij i pohvalio ugostitelje.

10.38 - Počela su vijećnička pitanja. Matijevića je zanimalo postoji li mogućnost pada još koje odluke kao što je ukinut komunalni red. HDZ-ovog Ivicu Budimira su zanimale naknade korisnicima invalidnine.

10.33 - Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet najavio je prezentaciju projekta Small Mall.

10.03 - Nakon 45 minuta i prepucavanja oko toga tko je kriv što se neće danas raspravljati o kvaliteti zraka na Brdima, izglasan je dnevni red. Prvo gradonačelnik informira o strateškim projektima, što je standardno. U okviru toga će reći i o Brdima.

9.51 - Na konferenciji za medije HDZ-ovci su poručili Puljku da ga može biti sram zbog politiziranja na ovu temu.

- Na vlasti je da pripremi materijale i točku. Prebacuje odgovornost na oporbu - kazao je Balov među ostalim.


9.43 - O kvaliteti zraka se neće raspravljati, samo će se dati izvještaj. Održat će se tematska sjednica za koju je Matijević prikupio potpise.

- Zašto niste potpisali ranije za tematsku sjednicu? - uporan je bio Balov.

Odgovorio je Puljak.

- S obzirom na to da nitko iz inspektorata nije rekao doći, onda smo se odlučili za tematsku sjednicu. Nismo htjeli politizirati kao vi - rekao je gradonačelnik.

Klub vijećnika HDZ-a je zatražio pauzu. Još se raspravlja o dnevnom redu, vijećnici HDZ-a su izašli pred medije.

9.38 - Počela je sjednica nadopunom dnevnog reda. Izvještava gradonačelnik Ivica Puljak, radi se o bianco zadužnici za europske projekte koje moraju po proceduri. 

Lidija Bekavac (HGS) predlaže da se stavi odmah na početak, kao treća točka dnevnog reda. Izglasana je složno.

HDZ-ov Jakov Balov traži da izvještaj o kvaliteti zraka na Brdima bude četvrta točka.

Igor Skoko iz Centra mu je uzvratio da politizira.

- Molio sam vas prije sjednice da ne tražite premještaj. 

Nećemo je uvrstiti ranije, ali ćemo dati kolegi Davoru Matijeviću za tematskom sjednicom. Očekujem da zovete Mikulića, vašeg stranačkog kolegu i da ga pitate kad je slobodan, tad ćemo je održati - rekao je Skoko.

Balov je odgovorio da ako itko politizira na ovu temu, to je Skoko i vlast.

-  Od početka smo ovo komunicirali, očekivao sam od vas da ćete je staviti među prvim točkama. Volio bih da mi odgovorite zašto niste dali potpise Davoru Matijeviću prvi put - pitao je HDZ-ov vijećnik.

Ivica Puljak je uzvratio.

- Točke su kreirane ovako, sad smo stavili rebalans i zajam među prvima kao najvažnije. Sve je važno. S obzirom na to da je inspektor pod nadzorom HDZ-a pitajte ga zašto nije došao na Vijeće. Sada smatramo da je vrijeme za tematsku sjednicu i da vi zovete stranačke kolege - iznio je gradonačelnik.

Replicirao je Balov da Puljak manipulira ovom temom, 'uplićući sve i svašta'. - Vidjeli ste da sam poslao zahtjev više dana ranije i bili ste svjesni. Politizirate i imate pravo na to, vi snosite odgovornost - zaključio je vijećnik.

Nije prošao prijedlog.

HGS-ova Lidija Bekavac je predložila da sjednica traje do 19 sati. Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća je uzvratio da će završiti u razumno vrijeme, ali ne u uru koju ona kaže.

Ante Grubišić iz HSP-a je tražio uvrštenje raspravu o spomeniku Anti Starčeviću. Puljak je kazao da treba proći stručne službe i da će je staviti na sljedeću sjednicu. Prihvatio je Grubišić.

Ranije objavljeno

Splitski gradski vijećnici sastaju se na redovitom zasjedanju na kojem će raspravljati o 35 točaka dnevnog reda. Pred njima je rebalans proračuna u kojem je važna stavka predviđanje zaštitara, bez čega se ne može raspisati natječaj. Novce za financiranje je osigurala Turistička zajednica. 

Također, donosi se regulativa oko postavljanja tendi i pergola, što je zapravo jedan vid legalizacije postojećih štekata koji su se usklađivali s prethodnim pravilima. Donosi se i odluka o zakupu poslovnih prostora. Svakako je važna točka i o dokapitalizaciji firme Žnjan, s 800.000 eura. Od tog iznosa bi vratili pozajmice Gradu i održavali plažu. 

Ipak, svakako je najvrući prijedlog odluke o ukupnom zajmu od 150 milijuna eura kod Europske investicijske banke, s tim da sad odlučuju o 71 milijun eura. Dan uoči sjednice gradonačelnik Ivica Puljak nije imao podršku vijećnika, izuzev Centra, za svoje planove. Hoće li pronaći 16. ruku, još je neizvjesno.

Vaša reakcija na temu