Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZNANSTVENI SKUP: Dalmacija je osigurala sve preduvjete za moderna istraživanja ljekovitog i začinskog bilja

ZNANSTVENI SKUP: Dalmacija je osigurala sve preduvjete za moderna istraživanja ljekovitog i začinskog bilja

Na MedILS-u se, po prvi put u Hrvatskoj, sastaju vodeći domaći znanstvenici za istraživanje ljekovitog i začinskog bilja

Na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS), Sveučilišta u Splitu, u petak u 10 sati započinje strateški znanstveni sastanak 'Dalmacija je osigurala preduvjete za moderna istraživanja ljekovitog i začinskog bilja' na kojem će se sastati gotovo svi vodeći znanstvenici i stručnjaci u području istraživanja ljekovitog i začinskog bilja u Republici Hrvatskoj.

Značaj ovog skupa izniman je jer, po prvi put, okuplja gotovo sve vodeće znanstvenike u ovom području iz hrvatskih istraživačkih instituta i sveučilišta, a domaćini su v.d. ravnateljica MedILS-a dr.sc. Danica Ramljak, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr.sc. Dragan Ljutić, koji će uz goste ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. sc Davida Matthew Smitha i prorektora Sveučilišta u Osijeku prof. dr.sc. Drage Šubarića uputiti pozdravne riječi sudionicima skupa.

Skup će otvoriti župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

'Splitsko dalmatinska županija jedna je od najbogatijih u Europi u raznolikosti ljekovitog i začinskog bilja te je ovo veliki prirodni resurs koji može uz organizirani uzgoj itekako omogućiti razvoj ove grane poljoprivrede što će uz uključenost naših poljoprivrednika i tvrtki koje se bave farmaceutikom, kozmetikom i prehrambenom industrijom svrstati Dalmaciju među vodeće regije u Europi u ovom području. Naša županija ulaže velike napore u težnji da se iskoristivost prirodnih resursa dovede na zavidan nivo i upravo zato dajemo podršku Sveučilištu u Splitu i MedILS-u te svim uključenim hrvatskim institucijama u ovoj hvale vrijednoj inicijativi.

Očekujem da će Strategija razvoja istraživanja koja će biti rezultat zaključaka ovog skupa biti od iznimne važnosti za našu županiju jer ćemo sva naša buduća planiranja i inicijative razvijati u skladu s očekivanim preporukama. Iako Dalmacija ima i dugogodišnju tradiciju u iskoristivosti ljekovitog bilja, danas po prvi put imamo sve preduvjete napraviti ozbiljan iskorak i u gospodarskim aktivnostima u ovom sektoru', rekao je Boban.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić posebno ističe potrebu modernizacije postojećih visokoškolskih obrazovnih programa.

'Sveučilište u Splitu preko svojih sastavnica, ima plan jačanja znanstvenih istraživanja i otvaranja novih zajedničkih obrazovnih sveučilišnih programa, te poticanje cjeloživotnog učenja i podizanja svijesti i znanja opće populacije na ovu temu. Jako je važno da se sve hrvatske institucije okupljaju i omoguće novi iskorak Dalmacije i Hrvatske u ovom području i kao domaćin zahvaljujem svim institucijama koje su se spremno uključile u ovu inicijativu', rekao je Ljutić.

V.d. ravnateljica MedILS-a dr.sc. Danica Ramljak uoči skupa najavljuje: 'Važno je potaknuti i započeti inicijalne rasprave na ovu temu, kako bismo kroz to jedinstvo u suradnji i zajedničke kapacitete razvijali nove znanstveno-istraživačke projekte i dogovorili potencijalne buduće strateške prioritete za Dalmaciju kao regiju u Hrvatskoj s velikim potencijalom u ovom području. Ovo je tek početak. MedILS Sveučilišta u Splitu inicijator je i domaćin ovog skupa jer se možemo itekako uključiti u testiranje ekstrakata ljekovitog bilja za potrebe vrhunskih znanstvenih istraživanja, ali i primjene u industriji. Zahvaljujem svim institucijama koje su podržale našu inicijativu. U idućem koraku uključit ćemo i sve predstavnike privatnog sektora, ali i inozemne eksperte te planirati zajedničke istraživačke projekte'.

Skup u Splitu okupit će predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, predstavnike Agronomskog, Farmaceutsko biokemijskog fakulteta i PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, sastavnica Sveučilišta u Splitu (Medicinski fakultet, Studij farmacije, Kemijsko-tehnološki fakultet, PMF i studij Mediteranske poljoprivrede) kao i znanstveno-istraživačke institute i potporne ustanove (MedILS, Institut Ruđer Bošković i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu), CEKOM 3LJ, ustanova za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja, Trilj. U suradnji ovih ključnih dionika stvoreni su preduvjeti da se od biljki kroz ekstrakcije koje se mogu testirati u biološkim modelima ostvari primjena u medicinske, kozmetičke i prehrambene svrhe, ali i omogući prvi put u Dalmaciji i Hrvatskoj izrada strateškog dokumenta s jasno definiranim ciljevima i ulogama pojedine institucije u istraživanjima i aktivnostima kako se očekuje za naredne tri godine. Uključenost svih navedenih institucija garancija je budućeg uspjeha jer uz znanje i ljudske potencijale osigurana je i moderna istraživačka infrastruktura.

Trenutno se u Europi više od 36.000 tvrtki bavi uzgojem, preradom i distribucijom ljekovitog i aromatičnog bilja koje raste na površini većoj od 200.000 ha. U Hrvatskoj se ljekovito i aromatično bilje uzgaja na površini od 8.500 ha, ali ima prostora za povećanje proizvodnje i bolju iskoristivost ljekovitih biljaka iz flore u prirodi. U svijetu su vodeće zemlje u proizvodnji Indija i Kina, a Mediteranski bazen je treći na svijetu po potencijalu i raznolikosti. Upravo će zato biti izrazito važno uključiti u buduće sastanke i privatni sektor, a o tome će se raspravljati na ovome prvome sastanku, jer tržište u Europi i svijetu ubrzano raste i potrebno je kontinuirano osluškivati potrebe tržišta, a na taj će se način potaknuti poljoprivrednike i OPG-ove na uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja.

Vaša reakcija na temu