Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Samuel F. Johanns from Pixabay Cjepivo protiv majmunskih boginja 'poguralo' im dionice

Cjepivo protiv majmunskih boginja 'poguralo' im dionice

Primili narudžbu od 440 tisuća doza za opskrbu neimenovane europske zemlje cjepivima

Dionice danske biotehnološke tvrtke Bavarian Nordic skočile su više od 13 posto, nakon što je tvrtka objavila snažne poslovne rezultate te značajnu narudžbu cjepiva iz neimenovane europske zemlje u jeku epidemije majmunskih boginja (mpox). Naime, Bavarian Nordic izvijestio je o prihodima od 1,43 milijarde danskih kruna (213 milijuna dolara) u drugom kvartalu i operativnoj dobiti od 420 milijuna kruna, što je iznad očekivanja analitičara, piše CNBC. Također, tvrtka je objavila i da je primila narudžbu od 440 tisuća doza za opskrbu neimenovane europske zemlje cjepivima protiv mpoxa i velikih boginja. Narudžba je planirana kao dio izvornih smjernica tvrtke za 2024. i stoga neće utjecati na preostale ovogodišnje kapacitete, naveli su iz tvrtke, javlja Poslovni dnevnik.

Vijest dolazi nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošloga tjedna epidemiju majmunskih boginja proglasila globalnom zdravstvenom krizom, uslijed širenja epidemije iz DR Kongo na susjedne zemlje. Izvršni direktor Bavarian Nordica Paul Chaplin izjavio je da je podnesena narudžba cjepiva pokazuje sve veće priznanje nekih zemalja o potrebi za boljom pripremljenošću nakon multinacionalne epidemije majmunskih boginja proglašene 2022.

'Od posljednje epidemije mpoxa, Bavarian Nordic uspostavio je snažno strateško partnerstvo s nizom vlasti koje su prepoznale potrebu za poboljšanjem pripremljenosti protiv velikih boginja i mpoxa', izjavio je Chaplin.

Dodao je da tvrtka još ima kapacitet za isporuku 10 milijuna doza cjepiva do kraja sljedeće godine, od čega će dva milijuna biti dostupno tijekom 2024. Sva cjepiva iz narudžbe od 440 tisuća doza bit će isporučena 2024., čime će ukupna vrijednost osiguranih ugovora u okviru javnozdravstvene pripremljenosti doseći gotovo tri milijarde danskih kruna, naveli su iz tvrtke.

Kao rezultat toga, Bavarian Nordic potvrdio je nove smjernice za ovu godinu na gornjoj granici svog raspona, s ukupnim prihodima od oko 780 milijuna dolara i zaradom prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od približno 200 milijuna dolara.

Podsjetimo, Švedska je prvi slučaj virusne infekcije majmunskiih boginjama potvrdila u četvrtak, 15. kolovoza, što je ujedno prvi slučaj ove zaraze zabilježen izvan Afrike, samo dan nakon što je WHO proglasio zarazu javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značaja.

Vaša reakcija na temu