Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Depresija i stres umanjuju učinkovitost cjepiva protiv Covida-19

Depresija i stres umanjuju učinkovitost cjepiva protiv Covida-19

Ali dvije stvari mogu pomoći

Emocionalni stresori mogu promijeniti sposobnost tijela da razvije imunološki odgovor na cjepiva, uključujući i nova cjepiva protiv Covida-19. Jednostavne intervencije, uključujući vježbanje i dobar san 24 sata prije cijepljenja, mogu maksimizirati početnu učinkovitost cjepiva, prenosi T-portal.

Desetljeća istraživanja pokazuju da depresija, stres, usamljenost i loše zdravstveno ponašanje mogu oslabiti imunološki sustav tijela i smanjiti učinkovitost određenih cjepiva.

Novo izvješće prihvaćeno za objavljivanje u časopisu Perspectives on Psychological Science sugerira da to može vrijediti i za nova cjepiva protiv Covida-19, kako ona u razvoju tako i ona u ranim fazama globalne distribucije. Srećom, te negativne učinke moguće je smanjiti jednostavnim koracima poput vježbanja i spavanja.

Iako su rigorozna ispitivanja pokazala da su dosad odobrena cjepiva protiv Covida-19 vrlo učinkovita u stvaranju snažnog imunološkog odgovora, od toga neće svi imati jednako korist. Okoliš, genetika, ali i fizičko i mentalno zdravlje pojedinaca mogu oslabiti imunološki sustav tijela, usporavajući odgovor na cjepivo.

To je posebno zabrinjavajuće jer novi koronavirus i dalje bjesni svijetom, izazivajući istodobnu krizu mentalnog zdravlja dok se ljudi nose s izolacijom i ekonomskom neizvjesnošću. Takvi izazovi dokazano slabe učinkovitost cjepiva, posebno među starijim osobama.

Covid-19 ne utječe samo na tijelo; pandemija razara i mentalno zdravlje, što uzrokuje tjeskobu i depresiju. Emotivni stresori mogu utjecati na imunološki sustav, umanjujući njegovu sposobnost da spriječi infekcije, upozorava vodeća autorica studije Annelise Madison, istraživačica sa Sveučilišta Ohio State. Njena studija rasvjetljava učinkovitost cjepiva, ali i načine na koji zdravstveno ponašanje i emocionalni stresori mogu promijeniti sposobnost tijela da razvije imunološki odgovor.

Cjepiva djeluju na imunološki sustav. Nekoliko sati nakon cijepljenja dolazi do urođenog, imunološkog odgovora na staničnoj razini jer tijelo počinje prepoznavati potencijalnu biološku prijetnju. Imunološkom sustavu pomaže stvaranje antitijela koja ciljaju određene patogene. Kontinuirana proizvodnja antitijela pomaže odrediti koliko je cjepivo učinkovito u pružanju dugotrajne zaštite.

Dobra je vijest da su cjepiva protiv Covida-19 učinkovita približno 95 posto. No, psihološki i bihevioralni čimbenici mogu produžiti vrijeme potrebno za razvoj imuniteta i mogu skratiti trajanje imuniteta.

Čimbenici se mogu mijenjati, kažu istraživači. S nekoliko jednostavnih stvari početna učinkovitost cjepiva može se maksimizirati. A to se može postići snažnom tjelovježbom i dobrim snom dan uoči cijepljenja.

'Prethodna istraživanja sugeriraju da psihološke intervencije i intervencije u ponašanju mogu poboljšati reakciju cjepiva. Čak i kratkoročne intervencije mogu biti učinkovite', kaže Madison.

Vaša reakcija na temu