Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Michael from Pixabay ISTRAŽIVANJA POKAZALA Mediteranska namirnica snižava krvni tlak i sprječava Alzheimerovu bolest

ISTRAŽIVANJA POKAZALA Mediteranska namirnica snižava krvni tlak i sprječava Alzheimerovu bolest

Jedna od najboljih opcija koje si možete priuštiti

Više nas ne čudi da je hrana popularna na Mediteranu iznimno zdrava. A još je bolja vijest da se ispostavilo da su Kalamata masline, koje potječu iz istoimenog grada u Grčkoj, jedna od najboljih opcija koje si možete priuštiti, piše Index.

Ove masline karakterizira tamnoljubičasta, gotovo crna boja. Suše se u slanoj salamuri koja uzrokuje fermentaciju i ublažava njihov prirodno gorak okus. 

Iako tehnički imaju visok udio masnoće, riječ je o mononezasićenim masnoćama, što znači da ne morate osjećati krivicu ako ih umjereno konzumirate. Štoviše, mononezasićene masti često se nazivaju zdravima, poput onih iz avokada i orašastih plodova. Masnoće u Kalamata maslinama većinom se sastoje od oleinske kiseline, za koju su studije otkrile da je osobito korisna u zaštiti od srčanih bolesti i smanjenju čimbenika rizika poput visokog krvnog tlaka ili kolesterola.

Kalamata masline također sadrže polifenole, koji su korisni u borbi protiv upale, a blagotvorno djeluju i na zdravlje srca te štite stanice od oštećenja. Za polifenol oleuropein, koji se nalazi u Kalamata maslinama, pokazalo se da može pomoći u zaštiti našeg mozga, odnosno zaštiti od razvoja plaka koji uzrokuje Alzheimerovu bolest.

Imajte na umu da masline sadrže pozamašnu količinu natrija. U tri do pet maslina otprilike se nalazi 230 miligrama natrija. Stoga nemojte pretjerivati, ali slobodno si priuštite jednu do dvije i iskoristite sve dobrobiti koje pruža ova namirnica.

Vaša reakcija na temu