Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Volker Glätsch from Pixabay Kava vam može pomoći da smanjite rizik od ove teške neurološke bolesti

Kava vam može pomoći da smanjite rizik od ove teške neurološke bolesti

Zamjetan je zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak

Najnovije istraživanje ističe još jednu zdravstvenu korist kave, ukazujući na vezu između njezine konzumacije i smanjenog rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Analizirajući podatke 184.024 osobe tijekom u prosjeku 13 godina, međunarodni tim znanstvenika otkrio je da su oni koji su pili kavu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji ne piju kavu, prenosi Zimo.

Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i razina metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.

Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kave s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology.

Dok su prethodne studije zabilježile vezu između kave i Parkinsonove bolesti, novo se istraživanje jedinstveno usredotočuje na biomarkere unosa kofeina puno prije nego što se bolest manifestira.

Utvrđeno je da 25 posto najvećih kavopija ima 40 posto manju vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest od onih koji ne piju kavu. Smanjenje rizika variralo je od 5 do 63 posto u različitim zemljama.

Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge čimbenike poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala izravnu uzročno-posljedičnu vezu. No, zamjetan je zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak.

Ti neuroprotektivni učinci u skladu su s našim nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti, pojasnili su autori studije.

Utjecaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne učinke. Parkinsonova bolest obilježena je smanjenom razinom dopamina zbog gubitka živčanih stanica u području mozga substantia nigra.

Kofein isto tako ima i neočekivan učinak na sposobnost učenja u mozgu.

Dok istraživači nastavljaju istraživati okidače i čimbenike rizika za Parkinsonovu bolest, razumijevanje uloge kofeina moglo bi poslužiti kao osnova za strategije prevencije.

U SAD-u gotovo milijun ljudi pati od Parkinsonove bolesti, koja uzrokuje drhtanje, poteškoće s kretanjem, probleme s ravnotežom i ukočenost udova.

Kava je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje, već također poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju na kraju autori nove studije.

Vaša reakcija na temu