Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Couleur from Pixabay Orasi štite srce, crijeva i mozak, smanjuju rizik od raka

Orasi štite srce, crijeva i mozak, smanjuju rizik od raka

Ove bi ih osobe trebale izbjegavati u širokom krugu

 Kada je riječ o pokretanju probavnog sustava, borbi protiv upala, jačanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od bolesti, orasi bi mogli biti odličan dodatak vašem doručku, ručku ili večeri. Prepuni su hranjivim tvarima i imaju brojne zdravstvene koristi, a uz to su i raznovrsni, bilo da su posuti po zobenim pahuljicama ili pečeni u kolaču. Dakle, trebaju li orasi postati vaša nova opsesija? Stručnjaci kažu da, ali uz nekoliko upozorenja, piše Živim.

Liječnici se uglavnom slažu da su orasi prehrambene bombe. Bogati alfalinolenskom kiselinom (ALA), vrstom omega-3 masne kiseline, orasi pomažu u borbi protiv upala u cijelom tijelu. Prema dr. Chidozie Odigwe, nefrologu, smanjenje upala može podržati zdravlje različitih sustava, od kardiovaskularnih do gastrointestinalnih i endokrinih. 

Štoviše, orasi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, promicati zdravlje crijeva i mozga, pa čak i smanjiti vjerojatnost raka.Dr. Jennie Stanford, stručnjakinja koja se bavi problemom pretilosti napominje i da omege-3 u orasima mogu poboljšati razinu kolesterola, dok antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa.

Nije za svakoga

Međutim, orasi nisu prikladni za svakoga. Za osobe s kroničnom bubrežnom bolešću (KBB), osobito one u uznapredovalom stadiju ili na dijalizi, orasi mogu biti problematični. Dr. Odigwe objašnjava da su orasi bogati fosforom i kalijem, što može biti štetno za bolesnike s KBB-om jer se njihovi bubrezi bore s obradom tih minerala. To može dovesti do opasnih razina fosfora i kalija u krvi, stanja poznatog kao hiperfosfatemija i hiperkalemija. 

Dr. Stanford dodaje da plodovi, poput badema, također sadrže oksalate, koji mogu pridonijeti bubrežnim kamencima ako se konzumiraju u velikim količinama. Stoga bolesnici s KBB moraju biti posebno oprezni s unosom oraha.

Vaša reakcija na temu