Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Steve Buissinne from Pixabay Ovo su zdravije zamjene za šećer u kolačima

Ovo su zdravije zamjene za šećer u kolačima

Slatko bez grižnje savjesti

Šećer je dio većine kolača, no prevelika konzumacija rafiniranog šećera povezuje se s raznim zdravstvenim rizicima, poput debljanja, problema s kožom, umora i niskom razinom energije. Dobra vijest? Slatko ne mora biti nezdravo. Postoji niz prirodnih alternativa koje kolačima mogu dati jednako bogat okus, uz dodatnu nutritivnu vrijednost.

U nastavku donosimo najpopularnije i najzdravije zamjene za šećer u slasticama.

Med

Prirodni med sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Osim što je sladak, djeluje protuupalno i pomaže jačanju imuniteta. U kolačima ga koristi tako da smanjiš količinu tekućine (na 250 g brašna dodaj oko 80 g meda i oduzmi 1 žlicu tekućine).

Javorov sirup

Bogat manganom, cinkom i antioksidansima. U kolačima daje blagu karamelastu aromu. Odličan u palačinkama, muffinima i biskvitima. Umjesto 100 g šećera koristi 75 ml javorovog sirupa.

Stevija

Odlična opcija za osobe koje paze na unos kalorija ili šećera. Ne podiže glukozu u krvi, no ima intenzivan okus pa treba paziti na doziranje. Idealna u kremama i napitcima. 1 g stevije zamjenjuje oko 30 g šećera.

Kokosov šećer

Nježan karamel okus i niski glikemijski indeks čine ga popularnim među ljubiteljima zdravije prehrane. Koristi se u omjeru 1:1 kao i obični šećer. Posebno dobar u keksima ili kolačima s orašastim plodovima.

Datulje

Pravo prirodno sladilo prepuno vlakana, kalija i željeza. Najčešće se koriste kao pasta (datulje namočiti u toploj vodi, zatim usitniti). Odlične u sirovim kolačima, energetskim pločicama i brownieju. Umjesto 100 g šećera koristi oko 120 g paste od datulja.

Zrele banane

Ako voliš mekane i sočne kolače – banana je tvoj saveznik. Daju slatkoću i vlagu te su idealne u muffinima, banana breadu i palačinkama. Jedna zrela banana zamjenjuje oko 50 g šećera i 1 jaje.

Jabuke ili umak od jabuke

Prirodna slatkoća i vlakna iz jabuka daju svježinu kolačima. Koristi se posebno u jesenskim desertima. Može zamijeniti do 50 % šećera i dio masnoće u receptu.

Savjeti za korištenje zdravijih sladila

- Smanji ostale tekuće sastojke kada koristiš med ili sirupe.

- Kod korištenja paste od datulja ili banana, smanji količinu masnoće.

- Testiraj manje količine – svako sladilo ima svoj aromatski profil.

 Kombiniraj – npr. med i kokosov šećer za savršenu teksturu i okus.

Zaključak

Promjenom samo jednog sastojka, kolači mogu postati nutritivno bogatiji i lakši za probavu. Prirodna sladila donose dodatne vitamine, minerale i vlakna, a i dalje zadovoljavaju želju za slatkim. Sljedeći put kada se uhvatiš pečenja, umjesto šećera posegni za medom ili zrelom bananom – tvoje tijelo (i nepce) bit će ti zahvalni.

Vaša reakcija na temu