Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ovo voće i povrće je bolje izbjegavati ako imate osjetljiv želudac

Ovo voće i povrće je bolje izbjegavati ako imate osjetljiv želudac

Donosimo popis

Zdrava prehrana nezamisliva je bez voća i povrća, no nije svaka namirnica jednako blaga prema našem probavnom sustavu. Ako često imate osjećaj težine, nadutost ili žgaravicu, možda bi bilo dobro obratiti pažnju na ono što stavljate na tanjur. Neke vrste voća i povrća, iako nutritivno vrijedne, mogu dodatno iritirati želudac.

Citrusi – kiselina koja ne odgovara svima

Naranče, limuni, mandarine i grejp bogati su vitaminom C, no istodobno sadrže puno kiseline koja može izazvati žgaravicu i iritaciju. Ako ste skloni osjetljivom želucu, radije posegnite za blagim voćem poput banane ili kruške.

Rajčica i proizvodi od rajčice

Rajčica je čest krivac za probavne tegobe jer sadrži jabučnu i limunsku kiselinu. Posebno problematični mogu biti umaci od rajčice i koncentrirani proizvodi poput soka ili pirea, jer kiselina dolazi u većoj dozi.

Luk i češnjak – snažni, ali teški

Iako su odlični saveznici imuniteta, kod mnogih izazivaju nadutost i žgaravicu. Češnjak u sirovom obliku može posebno iritirati želučanu sluznicu, pa ga je bolje koristiti u kuhanom obliku ili u manjim količinama.

Kupusnjače – izazov za probavu

Brokula, cvjetača, prokulice i kupus pune su vlakana, ali upravo zbog toga mogu izazvati neugodne plinove i osjećaj napuhnutosti. Ako ne želite u potpunosti odustati od njih, pokušajte s manjim porcijama ili ih kombinirajte s lakše probavljivim namirnicama.

Paprika – šarena, ali zahtjevna

Iako paprike izgledaju nevino i bogate su vitaminima, kod osjetljivog želuca mogu izazvati nelagodu, posebno sirove. Pečena ili kuhana paprika nešto je lakša, no i dalje nije najbolji izbor ako imate česte probavne smetnje.

Suho voće – zdravo, ali koncentrirano

Suhe šljive, smokve i marelice omiljeni su zbog svoje slatkoće i vlakana, no upravo to može biti problem. Visoka koncentracija šećera i vlakana često dovodi do nadutosti i grčeva.

Savjet za kraj 

Ako imate osjetljiv želudac, birajte blage i mekše namirnice poput banane, dinje, kuhane mrkve, tikvica ili krumpira. A kad poželite pojesti nešto s ovog popisa, probajte male količine i pratite reakciju svog tijela – jer svatko najbolje poznaje vlastiti želudac.

Vaša reakcija na temu