Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RACE FOR THE CURE Ostvaren cilj humanitarne utrke, na splitsku onkologiju uskoro stiže scalp cooling uređaj

RACE FOR THE CURE Ostvaren cilj humanitarne utrke, na splitsku onkologiju uskoro stiže scalp cooling uređaj

Za jačanje kvalitete života i samopouzdanja pacijentica koje se moraju boriti s nizom nuspojava uzrokovanih terapijom

Završetkom humanitarne utrke Race for the Cure polako se slažu brojke i dojmovi. Riječ je o utrci koja je na jedan dan Split obukla u ružičasto, a u kojoj je sudjelovalo preko 5000 sudionika i 252 tima. Impresivna brojka od 52.005,72 eura prikupljenih sredstava rezultat je prehodanih 20.536.984 koraka, što je udaljenost od 16.000 km, relacije Split-Sydney.

Upravo zahvaljujući prehodanim koracima u kojem je svaki značio donaciju, ali i podršku oboljelima od raka dojke uz moto ovogodišnje utrke 'Svakim korakom podržavamo jedni druge', Županijska liga protiv raka Split, organizator utrke, u procesu je nabave scalp cooling uređaja.

Riječ je o uređaju koji će uskoro biti dostupan na onkologiji KBC-a Split, gdje je već provedena i edukacija osoblja. Scalp cooling sustav omogućava hlađenje vlasišta tijekom kemoterapije te tako smanjuje gubitak kose. Učinak kape ovisi o vrsti lijeka i protokolu, što se razlikuje od pacijentice do pacijentice te se kreće od 30 do 80 %. Kod pacijentica kod kojih nastupi potpuna alopecija, uz korištenje kape, ubrzan je rast kose tijekom oporavka. Vrijednost ovog uređaja je oko 40.000 eura plus PDV te će sredstva sakupljena tijekom kampanje 'Race for the Cure' biti utrošena u nabavku uređaja.

Veliki je to iskorak za splitsku onkologiju s ciljem jačanja kvalitete života i samopouzdanja pacijentica koje se u jednom osjetljivom periodu života moraju boriti s nizom nuspojava uzrokovanih terapijom. U tom trenutku bilo kakva, naizgled i najmanja pomoć i podrška znači izuzetno puno za nastavak uspješne borbe. Stoga iz Županijske lige vjeruju kako je upravo ovaj uređaj velika moralna i emocionalna potpora svim oboljelima te se nadaju da će humanitarna utrka Race for the Cure i u budućnosti omogućiti realizaciju konkretnih akcija koje planiraju. Jedna od njih je i javnozdravstvena akcija pregleda mobilnim mamografom te će se nakon, do sada realiziranih pregleda u Dalmatinskoj zagori, krenuti i u posjetu dalmatinskim otocima. Tako će se svim zainteresiranim ženama, koje nisu u prilici iz različitih razloga obaviti preventivne preglede na kopnu, omogućiti dostupnost ove važne zdravstvene kontrole.

'Možemo zaključiti kako je i ove godine „Race for the Cure“ ispunio svoju misiju, a mi se zahvaljujemo svim sudionicima na prepoznavanju ove važne utrke, iznimnom odazivu kao i posebnoj atmosferi koja je stvorena u gradu Splitu te pozivaju da se sljedeće godine na Race for the Cure 2025. obori ovogodišnji rekordan broj sudionika.

Veliki broj emocija probuđenih tijekom utrke prelio se i na stablo želja, maslini, koja se tijekom utrke nalazila na Rivi, a na koju su stavljane brojne poruke, preko njih 400 iz svih krajeva svijeta, od Japana do Amerike. Maslina će s porukama biti posađena u krugu splitske onkologije', zaključuju iz Županijske lige protiv raka.

Vaša reakcija na temu