Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Splitsko-dalmatinskoj županiji osnovan mobilni pedijatrijski palijativni tim

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osnovan mobilni pedijatrijski palijativni tim

'Naš zadatak je postaviti temelje konceptu palijativne skrbi o djeci s kompleksnim kroničnim bolestima'

Mnogi naši sugrađani nisu upoznati s patnjama kronično teško bolesne djece, među kojima su mnogi ovisni o medicinskim pomagalima. O toj djeci kontinuirano skrbe roditelji, obitelj i liječnici u neprestanoj borbi za njihov kvalitetan život. U pristupu djeci s kompleksnim kroničnim bolestima nužan je cjelovit, holistički pristup, a ne samo usko medicinski. To zahtijeva rad multidisciplinarnih timova, u suradnji s roditeljima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Potrebna suradnja s bolničkim pedijatrima različitih specijalnosti, a često je potrebna pomoć psihologa ili  socijalnih radnika, fizijatara, edukacijskih rehabilitatora, stomatologa, logopeda, kao i ostalih  stručnjaka. U sklopu tima su neizostavno liječnici primarne zdravstvene zaštite, kao i stručnjaci Doma zdravlja, poput patronažnih sestara. Mnoge se okolnosti mogu razriješiti dolaskom tima u obiteljski dom te ranom intervencijom spriječiti moguće komplikacije koje se odnose na stanje djeteta i podržati članove djetetove obitelji.

Voditelj mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja naše županije  je prof. dr. Julije Meštrović, a uz njega su članovi tima  prvostupnica sestrinstva Miranda Bratim i u dopunskom radu doc. dr. Branka Polić.

Na pitanje što ga je potaknulo na ovakav angažman dr. Meštrović je odgovorio da je ovo jedinstvena prilika da se mobilni pedijatrijski palijativni tim formira i započne raditi u našoj županiji. 

- Naš zadatak je postaviti temelje konceptu palijativne skrbi o djeci s kompleksnim kroničnim bolestima, urediti registar s podatcima o  tim pacijentima na području naše Županije, zatim u suradnji s obiteljima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite nadzirati male bolesnike u njihovu domu te uključiti i druge kolege, a osobito mlade liječnike koji će u timu nastaviti naš rad. Moramo se pripremiti za sve veći broj djece kojima ćemo biti potrebni - kazao je dr. Meštrović te istaknuo dugogodišnju izvrsnu suradnju svih zdravstvenih ustanova na području županije, a rad tima kao nastavak zajedničkog rada u kontinuitetu skrbi o bolesnicima, u bolnici i izvan bolnice.

Doc. dr. Branka Polić je naglasila da je potrebno bolje povezivanje dječje palijativne skrbi s primarnim liječnicima, njegom u kući, patronažom, bolnicom i da djeluju sinkronizirano kako bi se ovakav cjelovit pristup mogao uspješno primijeniti u praksi. Ona će, kaže, rado, kao i u mnogim situacijama dosad, biti raspoloživa za svaku vrstu pomoći djeci i roditeljima, ali sada i u obiteljskom domu. 

Župan Blaženko Boban je od srca zahvalio prof. Meštroviću, dr. Polić i dr. Rađi što su prvi u  Hrvatskoj krenuli s konkretnom, mobilnom, palijativnom pedijatrijskom skrbi za oko 40 djece (koliko ih je zasad registrirano u sustavu) na području Županije kojima je takva skrb potrebna. 

- Velika je ovo vijest ne samo u pogledu unaprjeđenja medicinskih usluga za naše najmlađe, najteže pacijente nego i za njihove roditelji i skrbnike, za njihovu braću i sestre, koji od sada znaju da će im doma doći vrhunski liječnik i medicinska sestra educirana za ovakvu vrstu skrbi o teško bolesnoj djeci, s kojima će se moći savjetovati i u razgovoru saznati što i kako mogu učiniti za dijete, brata ili sestru o kojima skrbe. Ponosan sam što je upravo naš županijski Dom zdravlja prvi u Hrvatskoj prepoznao težinu problema i pronašao način kako ljudski, humano i stručno odgovoriti na brojne izazove s kojima se susreću obitelji naše teško oboljele djece i sama djeca, od kojih su neki od rođenja suočeni s potrebom stalnog korištenja različitih medicinskih pomagala i skupih lijekova za podnošenje boli. Još jednom od srca zahvaljujem jer ste i nama kao instituciji koja već godinama nastoji odgovoriti na teške izazove iz područja palijativne pedijatrije, na ovaj način puno pomogli, dajući tako primjer i drugima u Hrvatskoj s porukom da medicina treba biti i jest prije svega i iznad svega čista Ljubav, u ovom slučaju potpuno sebedarje, bez zadrške - kazao je župan. 

Vaša reakcija na temu