Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Udruga Srce: Ponosni smo na svoje rezultate

Udruga Srce: Ponosni smo na svoje rezultate

Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom i dječjom paralizom

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize 5. svibnja obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju osvješćivanja institucija i senzibiliziranja zajednice o pitanjima s kojima se te osobe suočavaju u svakodnevnom životu. Ovogodišnja tema posvećena je 'Odmoru od skrbi' - novoj usluzi za osnaživanje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji te omogućuje osnivanje mobilnog stručnog tima koji će im pružiti deinstitucijske socijalne usluge.

Splitska Udruga osoba sa cerebralnom paralizom Srce, ovaj dan je obilježila prigodnim scensko-glazbenim programom u GKMM-u. Prije programa otvorena je izložba radova s keramičkih, ekoloških i likovnih radionica koje se godinama odvijaju u Srcu, a zbor Udruge ispunio je dvoranu pjesmom i simpatičnim recitalom posvećenog Splitu. 

Voditeljice radionica Vinka Dumičić, Vanja Škrobica i Merica Kožina prezentirale su aktivnosti na radionicama i akcentirale benefite koje polaznici imaju u emocionalnom, kreativnom, socijalnom, kognitivnom i u svakom drugom pogledu. O članovima udruge lijepo je pričala akademska slikarica Jagoda Kecman koja im je nekoliko godina držala likovne radionice u Centru Slava Raška.

Ovogodišnji program udruge odvijao se pod motom 'Različitost je bogatstvo' kojim želi potaknuti odgovorne da za OSI osiguraju ravnopravno sudjelovanje u svim sferama života u društvu. Napomenimo  da je s dijagnozom cerebralne paralize, prema dostupnim podacima u Registru, zabilježeno u RH preko 5.000 osoba od čega je nešto više od 1.000 u dječjoj dobi.

Republika Hrvatska čini vidljive pomake u utvrđivanju invaliditeta kod ovih osoba jer je u Uredbu o metodologijama vještačenja (NN 153/14) prvi put kao zasebni dijagnostički entitet u Listu oštećenja organizma uvrstila i cerebralnu paralizu. To bi trebalo olakšati ostvarivanje prava za te osobe, donositi kvalitetne zakone, osigurati sredstva nacionalna i europska kojima će se olakšati svakodnevni život njima i njihovim obiteljima. Još su brojna pitanja i dalje otvorena, a ono najteže je - gdje će biti smješteni i tko će o njima skrbiti kad roditelja ne bude. Tu bi trebala udruga, a i država, pratiti iskustva drugih zemalja u EU.

U svojoj pozdravnoj riječi, predsjednica udruge Dajana Škrobica, spomenula je da se  5. svibnja obilježava još jedan važan datum: Europski dan neovisnog življenja ( /ENIL/ 2014) i to pod sloganom 'Ponosni, snažni i vidljivi'. Prilika je to da osobe s invaliditetom ne prestanu zagovarati svoje pravo na neovisno življenje, da se osnaže  u buđenju svijesti građana, razbijaju stigme i da hrabro predvode one koji se s njima solidariziraju i  koji ih podržavaju sve ove godine, svjesni da je dovoljan trenutak nepažnje da svaki od nas postane invalid.

Vaša reakcija na temu