Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Uoči BlockSplit konferencije: Besplatna pizza u srijedu na Firulama!

Uoči BlockSplit konferencije: Besplatna pizza u srijedu na Firulama!

Prije 14 godina Bitcoin je prvi put korišten za kupnju stvarne imovine

Prošlo je točno 14 godina od jednog od najbizarnijih trenutaka u povijesti kripto valuta.
U srijedu, 22. svibnja, slavimo Bitcoin Pizza Day, dan kada je Laszlo Hanyecz, programer iz Floride, obavio prvu dokumentiranu kupovinu s Bitcoinom, potrošivši nevjerojatnih 10 tisuća Bitcoina na dvije pizze.

Vratimo se u 2010. godinu.

Bitcoin je bio novost, revolucionarna tehnologija koja je većini bila potpuna nepoznanica. Laszlo Hanyecz, entuzijastični programer i rani usvojitelj Bitcoina, odlučio je kupiti nešto opipljivo s tim digitalnim kovanicama.

Objavio je ponudu na forumu Bitcoin Talk, tražeći nekog tko bi mu naručio dvije pizze u zamjenu za 10 tisuća Bitcoina. Jedan korisnik iz Engleske prihvatio je ponudu, naručio pizze i poslao ih Hanyeczu. I tako je nastao Bitcoin Pizza Day.

Danas bi ta količina Bitcoina bila vrijedna oko 270 milijuna dolara! Dobro ste pročitali – 270 milijuna dolara za dvije pizze s gljivama i paprikama.
Laszlo Hanyecz, koji je sada poznat kao 'tip koji je kupio pizze za Bitcoine', često se s osmijehom prisjeća tog dana. 

'Nisam očekivao da će Bitcoin postati ovo što je danas', rekao je u jednom intervjuu, dodavši kako je samo bio gladan i htio vidjeti može li Bitcoin stvarno funkcionirati kao valuta.

Kako bi obilježili ovaj povijesni događaj, mnogi kripto entuzijasti diljem svijeta, u srijedu će naručiti pizze, prisjećajući se nevjerojatne priče o Laszlu i njegovoj kupovini. Mnoge pizzerije nude posebne popuste i promocije za plaćanje Bitcoinom, a neki organiziraju i događaje s kvizovima i nagradama.

Obilježavanju Bitcoin Pizza Daya mogu se pridružiti Splićanke i Splićani.

Naime, u partnerstvu s BlockSplit-om, 4pt.O Venture Labs, Superteam Balkan, NounsDAO, Unlock Protocol i World Pizza Champions pozivaju zainteresirane na PizzaDAO-ov četvrti Global Pizza Party koji će se održati ove srijede, 22. svibnja, na splitskoj plaži Firule, s početkom u 18 sati.

Pizza je osigurana, piće sami ponesite, a registrirati se možete, besplatno, ovdje.

Vaša reakcija na temu