Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FILMSKA PRIČA Srpski reprezentativac ostao bez bubrega na svjetskom prvenstvu, minute ga dijelile od smrti, a nakon godinu dana na Gripama se vraća košarci

FILMSKA PRIČA Srpski reprezentativac ostao bez bubrega na svjetskom prvenstvu, minute ga dijelile od smrti, a nakon godinu dana na Gripama se vraća košarci

U Splitu je odigrao najbolju utakmicu karijere, zasuo je koš 'žutih' sa sedam trica

Košarkaši Splita u prvom kolu regionalne ABA lige na Gripama će u subotu od 18 sati dočekati Igokeu. Bit će to prilika da ljubitelji košarke napokon na djelu vide što su 'žuti' pripremili tijekom ljeta, a u goste im stiže respektabilan protivnik.

Tjedan koji je iza nas na regionalnoj košarkaškoj sceni je obilježila vijest kako je za Igokeu potpisao Boriša Simanić, 26-godišnji reprezentativac Srbije. Priča koju je prošao ovaj krilni centar posljednjih godinu dana prava je filmska. A počinje 30. kolovoza 2023. godine.

Bila je to utakmica 3. kola grupne faze Svjetskog prvenstva, Srbija je nešto više od 90 sekundi prije kraja susreta uvjerljiva vodila 28 koševa razlike protiv nedorasle reprezentacije Južnog Sudana, a onda je Simanić ispod svog koša primio jedan udarac laktom u predjelu rebara. Odmah je pokleknuo, međutim nije ni sanjao, kako je u jednom intervju prije mjesec dana rekao, da će ga 15 do 30 minuta dijeliti od fatalnog ishoda.

Ubrzo nakon utakmice je prevezen u bolnicu, dijagnosticirano je puknuće bubrega, uslijedila je iste noći prva operacija, pokušali su filipinski doktori spasiti načeti organ, međutim u tome nisu uspjeli. Izgubio je dvije i pol litre krvi, pa je ubrzo uslijedila i druga operacija gdje mu je odstranjen bubreg, ali i kojom je Simaniću vjerojatno spašen život.

U bolnici u Manili je proveo jedanaest dana, dok su njegove reprezentativne kolege kročile put do finala i osvojenog srebra, svaka pozitivna vijest o zdravstvenom stanju srpskog košarkaša dočekivana je s oduševljenjem. Na posljetku je smogao snage da se vrati zajedno sa suigračima avionom u Beograd, izašao je i pred navijače na dočeku, a onda je proveo još neko vrijeme u bolnici.

Tada je za njega krenula nova borba, oporavak je bio dugotrajan, bolan i neizvjestan. Simanić se povremeno pojavljivao u javnosti, najčešće u ulozi gledatelja na utakmicama, a tijekom ljeta odradio je i dio priprema s izabranom vrstom Srbije koja se pripremala za Olimpijske igre. Prije desetak dana je odjeknula vijest kako Simanić trenira s klubom iz Laktaša, odigrao je i jedan prijateljski susret, da bi početkom tjedna objavili - Boriša Simanić je novi igrač Igokee!

Simanić će tako imati priliku da prvi put nakon nešto više od 12 mjeseci nastupi na službenoj utakmici - baš na Gripama gdje je prije dvije i pol godine u dresu Mege odigrao možda i najbolju partiju u karijeri. Sjetit će se svi oni koji su tada bili na tribinama splitske dvorane kako je zabio 'žutima' 30 poena, zasuo je koš Splićana sa sedam trica iz osam pokušaja, što je impresivan učinak za jednog 211 centimetara visokog igrača.

Na istom mjestu u subotu navečer, Simanić započinje svoju novu košarkašku i životnu etapu.

Vaša reakcija na temu