Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Jobbeat on Pixabay 11. PIANO LOOP FESTIVAL Hrvatski dom Split daruje besplatne ulaznice za umirovljenike

11. PIANO LOOP FESTIVAL Hrvatski dom Split daruje besplatne ulaznice za umirovljenike

Pripremili su pet pijanističkih koncerata

Ususret novoj koncertnoj sezoni, Hrvatski dom Split daruje po dvije besplatne ulaznice umirovljenicima za sve koncerte 11. Piano Loop festivala koji se održava u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića od 26. do 30. kolovoza. Svoje besplatne ulaznice možete preuzeti u uredu Hrvatskog doma Split u Tončićevoj 1 svakim radnim danom od 9 do 15 sati, a dostupnost ulaznica provjeriti telefonski. Publiku čeka ukupno 5 vrhunskih pijanističkih koncerata, a svi koncerti počinju u 20 sati.

Već jedanaest godina prisutni festival u organizaciji udruge Piano projekt okuplja najveće pijanističke legende, koji bogatim programom i vrhunskim interpretacijama doprinose raznolikosti i ljepoti glazbe, a ujedno su i prozor u recentna zbivanja u svjetskom pijanizmu. Ove će se godine na Piano Loop Festivalu predstaviti Eric Lu, Angel Wang, Arsenii Moon, Lovre Marušić i Olga Kern.

Eric Lu (1997.) stekao je međunarodnu pažnju kao laureat Međunarodnog Chopinovog natjecanja u Varšavi 2015. godine u dobi od samo 17 godina. Također je nagrađen Međunarodnom njemačkom nagradom za klavir 2017. godine i Avery Fisher Career Grant 2021. godine. Eric Lu osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu 2018. godine u dobi od dvadeset godina. Sljedeće godine potpisao je ekskluzivni ugovor s Warner Classics, a od tada je surađivao s nekim od najprestižnijih orkestara na svijetu i nastupao u velikim koncertnim dvoranama. Nedavne i nadolazeće orkestralne suradnje uključuju one sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, Londonskim simfonijski orkestrom, Bostonskim simfonijski orkestrom, Filharmonijom iz Los Angelesa, Filharmonijom iz Osla, Luksemburškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Nacionalnim orkestrom iz Lillea, Simfoničarima Finskog radija, Simfonijskim orkestrom Yomiuri Nippon Symphony, Simfonijskim orkestrom iz Seattlea, Filharmonijom iz Helsinkija, Kraljevskom filharmonijom iz Londona, Tokijskim simfoničarima, Šangajskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom BBC Promsa i mnogim drugim. Surađuje s dirigentima kao što su Riccardo Muti, Mirga Gražinytė-Tyla, Ryan Bancroft, Marin Alsop, Duncan Ward, Vasily Petrenko, Edward Gardner, Sir Mark Elder, Thomas Dausgaard, Ruth Reinhardt, Earl Lee, Kerem Hasan, Nuno Coehlo, Dinis Sousa i Martin Fröst.

Eric Lu nastupit će na Piano Loop Festivalu 26. 8. u 20 sati. Na programu su mu F. Chopin: Barkarola u Fis-duru, Schubert: 4 Impromptu, D. 935, F. Chopin: 3 Mazurke Op. 56 i F. Chopin: 3.Sonata u h-molu, Op. 58.

Rođen 2003. godine u obitelji glazbenika u Los Angelesu, Kalifornija, Angel S. Wang počeo je studirati klavir s pet godina pod vodstvom svoje majke. Danas je student na Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi, gdje studira kod profesorice Natalije Trull.

Nedavno je postao laureat na XVII. Međunarodnom natjecanju Čajkovski, osvojivši drugu nagradu i srebrnu medalju. Angel S. Wang surađuje s uglednim orkestrima kao što su Orkestar Marijinskog teatra, Državni akademski simfonijski orkestar Evgenij Svetlanov, Nacionalna filharmonija Rusije, Moskovski simfonijski orkestar, Filharmonijski orkestar iz Málage (Španjolska), Simfonijski orkestar Madrid Virtuosi (Španjolska), Irkutski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Baletnog i opernog kazališta Astrakhan i Simfonijski orkestar Vladimirske oblasti (Rusija). Imao je privilegiju raditi s renomiranim dirigentima poput Valerija Gergijeva, Alekseja Rubina, Ivana Nikiforčina, Valerija Voronina, Artema Markina i drugih.

Također je sudjelovao na raznim međunarodnim projektima i festivalima klavira, uključujući Međunarodni klavirski projekt 'Pianissimo' (Rusija), Rheingau Musik Festival (Njemačka), Američki festival lijepih umjetnosti (SAD), Rafael Orozco Piano Festival (Španjolska), Međunarodni glazbeni festival Úbeda (Španjolska) i Glazbeni festival ArsLonga (Moskva, Rusija). Angel S. Wang je stipendist je i aktivni sudionik Međunarodne dobrotvorne zaklade Vladimira Spivakova, kao i zaklade Life Line (Rusija) i Američkog festivala lijepih umjetnosti.

Splitskoj će se publici Angel Wang predstaviti 27. 8. u 20 sati, a na programu su mu sljedeća djela: L. van Beethoven: Fantazija op. 77, F. Chopin: Scherzo N°4 op.54, S. Barber: Nokturno op. 33, I. Stravinsky/G. Agosti: 'Žar-ptica' i M. Mussorgsky: 'Slike s izložbe'.

Pobjednik 64. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferruccio Busoni, Arsenii Moon, 24-godišnji pijanist, također je osvojio prestižnu nagradu Arturo Benedetti Michelangeli, prema jednoglasnoj odluci žirija, koja nije dodijeljena gotovo tri desetljeća.

Koncertne turneje za sezonu 2024/2025 uključuju više od 50 solo nastupa i nastupa s orkestrima na velikim pozornicama i festivalima u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Južnoj Koreji i Japanu, uključujući dvorane kao što su Konzerthaus Beč, Elbphilharmonie Hamburg, Umjetnički centar Seoul, Tonhalle Zürich, kao i snimanja za Deutsche Grammophon i ORF Orkestar Radio Beča.

Arsenii Moon rođen je u Sankt Peterburgu 1999. godine. Sa šest godina počeo je učiti klavir kod Elene Zyabreve. Od 2010. do 2017. studirao je s Aleksandrom Sandlerom, najprije u Srednjoj specijalnoj glazbenoj školi Rimsky-Korsakov Državnog konzervatorija u Sankt Peterburgu, a zatim i na samom konzervatoriju. Trenutno završava studij kod Sergeija Babayana na znamenitoj The Juilliard School u New Yorku.

Godine 2009. debitirao je sa Simfonijskim orkestrom u Sankt Peterburgu, a 2011. godine održao je svoj prvi recital u bečkom Mozarthausu. Tijekom svoje karijere Arsenii je osvojio brojne nagrade, uključujući Stipendiju Sviatoslava Richtera od Fondacije Mstislava Rostropoviča, Nagradu Jurija Temirkanova i nagradu Festivala Verbier Fondacije Tabor.

U ranijim fazama svoje karijere Arsenii Moon osvaja nekoliko važnih natjecanja, uključujući prvu nagradu na Natjecanju Horowitz u Ukrajini, drugu nagradu na Juniorskom natjecanju Cliburn u SAD-u, prvu nagradu na Natjecanju Artur Rubinstein in Memoriam u Poljskoj i prvu nagradu na Natjecanju u St. Priestu u Francuskoj. Nastupao je na Međunarodnom pijanističkom festivalu Marijinskog teatra i Festivalu Jurija Bašmeta u Minsku. Od 2015. do 2021. redovito je nastupao u programima Glazbenog doma u Sankt Peterburgu. Arsenii je nastupao s orkestrima kao što su Simfonijski orkestar iz Fort Wortha, Orkestar iz Minnesote, Simfonijski orkestar iz Barija, Državni simfonijski orkestar iz Sankt Peterburga, Simfonijski orkestar Čajkovski i Litvanski komorni orkestar. Surađivao je s dirigentima kao što su Stanislav Kochanovsky, Mei-Ann Chen, Mark Russell Smith, Ian Hobson, Valery Gergiev i drugi.

U Hrvatskom će domu Arsenii Moon nastupiti 28. 8. u 20 sati sa sljedećim programom: W. A. Mozart: Sonata kv 332, J. S. Bach-F.Busoni: Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659”, F. Chopin: Barkarola op. 60, Ravel: Gaspard de la nuit, Rachmaninov: Etuda-slika op. 39 n. 2, Mussorgsky: Slike s izložbe.

Lovre Marušić (1992.) svoje prve klavirske lekcije primio je od Rozarije Samodol u svom rodnom Omišu. Pozvan od poznate ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu, na Centralnu glazbenu školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je uspješno završio 2011. godine.

Studij je započeo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Rubena Dalibaltayana, a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića, gdje je diplomirao. Nastavio je poslijediplomski studij na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigorija Gruzmana. Nastupa s eminentnim orkestrima i prvoklasnim komornim sastavima. Potvrdio je svoju međunarodnu reputaciju osvajanjem srebrne medalje na prestižnim klavirskim natjecanjima, uključujući International Telekom Beethoven Piano Competition 2023 u Bonnu, gdje je osvojio i specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju djela Roberta Schumanna, kao i srebrnu medalju na International Piano Competition Cleveland 2021. u Clevelandu.

Lovre Marušić u Koncertnoj će dvorani Ive Tijardovića nastupiti 29. 8. u 20 sati, a na programu su mu sljedeća djela: L. van Beethoven: 7 Bagatela op. 33, Sonata Quasi una fantasia Op. 27, br. 2 br. 14, L. van Beethoven: Sonata op. 2 br. 1, B. Kunc: Dva nokturna op. 32, F. Liszt: Années de pèlerinage I, S.160 Vallée d'Obermann.

Rođena je u obitelji glazbenika, pijanistica Olga Kern počela je učiti klavir s pet godina. Sa sedamnaest je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Rahmanjinov, a 2001. godine započela je svoju karijeru u SAD-u, osvojivši Zlatnu medalju na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Van Cliburn.

Kao Steinwayeva umjetnica, Olga Kern osvaja nekoliko međunarodnih natjecanja. Godine 2016. bila je predsjednica žirija na Međunarodnom amaterskom pijanističkom natjecanju Cliburn i Prvom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Olga Kern, gdje također nosi titulu umjetničke direktorice.

U prosincu 2021. bila je predsjednica žirija na Prvom međunarodnom pijanističkom natjecanju Chopin Animato u Parizu, Francuska. U nadolazećim sezonama nastavit će sudjelovati u žirijima nekoliko visoko rangiranih natjecanja.

Olga Kern često drži majstorske tečajeve a od 2017. godine predaje na Školi za klavir Manhattan. Godine 2017. primila je Medalju časti Ellis Island (New York City). Godine 2019. imenovana je Connie & Marc Jacobson direktoricom komorne glazbe na Virginia Arts Festivalu.

Nastupala je s mnogim istaknutim orkestrima, uključujući St. Louis Symphony, Pacific Symphony, Baltimore Symphony, Detroit Symphony i National Symphony Orchestra (Washington, D.C.), kao i Češkom filharmonijom, Orkestrom Filarmonica della Scala, Pittsburgh Symphony, Simfonijskim orkestrom São Paulo, Islandskim simfonijskim orkestrom, Nordwestdeutsche Philharmonie, NHK simfonijskim orkestrom iz Tokija i Filharmonijom iz Cape Towna. Također je bila solistica na turnejama u SAD-u s Kraljevskom filharmonijom i Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom 2018. i 2022. godine, a tijekom sezone 2017–2018. bila je umjetnica u rezidenciji u San Antonio Symphony.

Nastupala je kao solistica na turneji u SAD-u s Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine i održala recitale u Savannahu, Sunriveru, Huntsvilleu, Fort Worthu, Carmelu i Minneapolis, kao i u Portugalu, Poljskoj i Švedskoj. U prethodnim sezonama nastupala je sa Simfonijski orkestrom iz Dallasa, Orkestrom Minnesota, Simfonijski orkestrom iz Baltimorea, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske i Simfonijskim orkestrom iz Colorada. Izvodila je recitale na Minnesota Beethoven Festivalu i Međunarodnom pijanističkom festivalu Oeiras, kao i u Brnu i Mariánských Lázňama u Češkoj, te u Chicagu i San Franciscu. U sezoni 2023–2024 izvodi Rahmanjinovljeva četiri klavirska koncerta i Rapsodiju na Paganinijevu temu, sa Simfonijskim orkestrom iz Austina i Simfonijskim orkestrom Virginije. Nastupa s Češkom filharmonijom u nacionalnom prijenosu i odlazi na turneju u Južnu Afriku i Aziju.

Godine 2012. Olga Kern je osnovala Zakladu Kern Aspiration, koja podržava talentirane glazbenike širom svijeta.

Nastup Olge Kern održat će se 30. 8. u 20 sati, a na njezinu će se programu naći: L. van Beethoven: Varijacije na Salierijevu temu, R. Schumann: Karneval, G. Gershwin: 3 preludija i Fascinating rhythm, S. Rachmaninov: Etida-slika op.33, br.8, Morceaux de fantaisie op.3, br.4, Polichinelle, P. I. Tchaikovsky Meditacija, A.Scriabin 2 Etudes op.42 br.4 and br.5 i M.Balakirev Islamey.

11. Piano Loop festival realizira se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Županije Splitsko-dalmatinske, Turističke zajednice grada Splita.

Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Adriaticket, a sve informacije o izvedbama mogu se pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog doma Split.

Vaša reakcija na temu