Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
18. EPIDAURUS CAVTAT FESTIVAL Pod motom 'Living Cavtat With Arts'

18. EPIDAURUS CAVTAT FESTIVAL Pod motom 'Living Cavtat With Arts'

Međunarodni festival glazbe i umjetnosti

Epidaurus Cavtat Festival vraća se s bogatim i raznolikim programom koji će oživjeti romantični jug Hrvatske kroz glazbu i umjetnost, osamnaestu godinu zaredom. Pod temom, motom 'Living Cavtat with Arts', ovogodišnje izdanje nudi vrhunske koncerte, izložbe i umjetničke događaje, okupljajući renomirane domaće i međunarodne izvođače. U razdoblju od 30. kolovoza do 21. rujna, Cavtat će postati središte kulture, gdje će se umjetnost ispreplitati s povijesnim lokacijama i prirodnim ljepotama ovog raja na Zemlji.

Program Festivala

Festival će započeti Svečanim koncertom otvorenja 30. kolovoza u 20 sati na terasi Vile Banac. Filharmonijski orkestar iz Apulije (Orchestra Filarmonica Pugliese) iz Italije s talentiranom violinisticom Marijom Serenom Salvemini (Molly) te posebnim gostom festivala, argentinskim pijanistom Danielom Riverom, izvest će uzbudljiv glazbeni program pod dirigentskom palicom maestra Jamesa Rossa iz Velike Britanije.
Maria Serena Salvemini dobitnica je brojnih međunarodnih natjecanja i nastupala je diljem svijeta - pobjednica je Euro contesta u Musikvereinu u Beču, krase je i brojna priznanja i nagrade, izabrana je za recitale na prestižnom Paganinijevom festivalu... U 2024. godini održat će turneju od 14 koncerata diljem Europe – jedan od njih upravo je ovaj cavtatski, na što je, ističe Ivana Maria Vidović, umjetnička direktorica Festivala – izuzetno ponosna.

Daniel Rivera, priznati argentinski pijanist, započeo je međunarodnu karijeru nakon osvajanja prestižnih natjecanja poput Ferruccio Busoni, Dino Ciani i Reine Elisabeth. Poznata je i njegova iznimna suradnja sa svjetski poznatom pijanisticom Martom Argerich, koja je započela 2009. godine nakon što ga je osobno pozvala na Progetto Martha Argerich u Luganu. Nastupali su zajedno na brojnim koncertima diljem svijeta, uključujući legendarne nastupe u Teatro El Círculo u Rosariju i Teatro Petrarca u Arezzu.Ovaj koncert na 18. Epidaurus festivalu u Cavtatu je debút maestra Rivere u Hrvatskoj.

Već sutradan, 31. kolovoza uz druženje i svečanu press konferenciju u Foyer lobby baru hotela Albatros, prezentirat će se bogat program Festivala s početkom u 19 i 30 sati. Potom, uslijedit će koncert Filharmonijskog orkestra iz Apulije i njihovih solista u 21 sat.
Prvog dana rujna, u Domu kulture Cavtat održat će se majstorski tečaj pod vodstvom pijanista Daniela Rivere, koji će biti otvoren za javnost, pružajući priliku ljubiteljima glazbe da se educiraju i uživaju u umjetničkom stvaranju iz prve ruke. Istoga dana, svečano će se otvoriti izložba 'Moć glazbe' Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (DuLU). 

Majstorski tečaj počinje u 18 sati, dok se izložba otvara u 21 sat.
Vikend nakon je također ispunjen brojnim bogatim sadržajima iz svijeta vrhunske kulture. U petak, 6. rujna, francuski pijanist Pierre-Laurent Boucharlat održat će svoj klavirski recital pod nazivom 'Klavirske nijanse' u Domu kulture Cavtat, donoseći publici čaroliju klasične glazbe kroz virtuozne izvedbe. Večer počinje u 20 sati.

Festival u subotu, 7. rujna s početkom u 20 sati odaje priznanje mladim talentima kroz koncert 'Mladi talenti XVIII Epidaurusa', gdje će se predstaviti pijanisti Alessandro Capone i Remo Raimondo Mazzeo iz Italije, pružajući nam pogled u obećavajuću budućnost klasične glazbe.
Posebna večer pod nazivom 'Dvije Raguse' bit će posvećena ženama, uz glasovirski duo - Diana Nocchiero i Vera Lizzio. Događaj počinje u 20 sati, a nakon toga, u 21 sat, ljubitelji gitare moći će uživati u nastupu Luciana Pompilia uz poseban hommage Anti Skaramuci. Ovim događajem koji će se održati u nedjelju, 8. rujna, zaključit ćemo drugi vikend Festivala.

Karakterističan glas i glazba koja nosi - ona našeg Ibrice Jusića, spojena s čarolijom Ville Banac, bit će kombinacija za 60. obljetnicu umjetničkog djelovanja našeg virtuosa. Koncert ' U svakom slučaju te volim' održat će se 10. rujna u 20 sati kao posveta našem velikom književniku i akademiku, gosparu  Luku Paljetku.
U petak, 13. rujna, u čarobnom ambijentu arheološkog lokaliteta Sustjepan ispod hotela Croatia, održat će se koncert pod nazivom 'De Epidauro'. Glavni gost večeri bit će Claudio Constantini, koji će publiku oduševiti svojim virtuoznim sviranjem bandoneona. Koncert počinje u 19 sati.

Već sutradan, 14., rujna, u župnoj crkvi svetog Nikole u Cavtatu, duo De Siato - Partipilo (orgulje i violina) te komorni orkestar violina izvest će s početkom u 19 i 30 sati emotivan koncert posvećen sjećanju na Mariju Montanaro i Nicolu Delvecchia. Kasnije te večeri, u 22 sata, publika će uživati u koncertu komornog orkestra ispred hotela Albatros.
Subota, 15. rujna, u potpunosti je posvećena našem Luku Paljetku. 

Lutkarska predstava 'Priča o Videku' održat će se u đardinu Kuće Bukovac u 18 sati, u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Lipa. Ispred Kneževog dvora u Cavtatu, bit će s početkom u 20 sati predstavljena slikovnica Luka Paljetka 'Luka Sorkočević', povodom 290. obljetnice rođenja ovog poznatog skladatelja. Bit će tu i još puno emotivnih momenata, stoga nam dođite!
Epidaurus Exclusive Event donosi koncert iznenađenja, čiji će sadržaj ostati tajna do samog dana održavanja, što će zasigurno dodatno zaintrigirati publiku. Dovoljno je reći - dođite 18. rujna u Cavtat!

U Domu kulture Cavtat održat će se 20. rujna s početkom u 20 sati recital dua Kumpare - Vešligaj, koji će izvesti program za klarinet i klavir, pružajući publici poseban glazbeni užitak, dok će dan iza, 21. rujna, označiti veliko finale ovogodišnjeg Epidaurus Cavtat Festivala.

Završnica festivala rezervirana je za Teatar Epidaurusa, gdje će se koncertom Gracias a la Vida s početkom u 20 sati odati počast španjolskoj i južnoameričkoj pjesmi i poeziji. Nastupit će Ksenija Prohaska, uz pratnju Danire Ipavec (harmonika i glasovir), a posebna gošća večeri bit će Milka Podrug Kokotović, legendarna dama hrvatskog glumišta.

Vaša reakcija na temu