Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Damira Kalajžić 2. INCLUDE festival: Kulturna događanja dostupna svima

2. INCLUDE festival: Kulturna događanja dostupna svima

Inkluzivno i besplatno

INCLUDE festival je inkluzivni festival u sklopu kojeg će se od 16.8. do 18.8.2024. u Domu mladih  Split, održati šest različitih inkluzivnih radionica suvremenog plesa, suvremenog cirkusa i radionica likovne i dramske art terapije, uz bogat popratni program koji uključuje predstave i predavanja. Namijenjen je djeci, mladima i odraslima s različitim vrstama teškoća i tjelesnog invaliditeta, oštećenjima vida, sluha, različitim poteškoćama u glasovno-govornoj komunikaciji, intelektualnim poteškoćama,  kao i studentima i stručnjacima koji se bave inkluzijom te naravno i djeci, mladima te odraslima bez teškoća i invaliditeta. Dakle, ovo je jedan uključivi festival namijenjen svima. 

Na festivalu vas između ostalog očekuje predstava 'Tužno pače' – prva inkluzivna predstava za djecu na govornom i znakovnom jeziku (4 - 8 god.) u produkciji udruge za djecu i mlade 'Novi svijet' i Centra za kulturu Trešnjevka. Predstavu je režirao Vedran Komerički, a igraju Tena Pataky i Filip Sever. Predstava je to u kojoj govor na znakovni jezik prevode glumci u simultanoj izvedbi, što gluhoj i nagluhoj djeci omogućava neometano i potpuno kazališno iskustvo, a djeci koja čuju razvija maštu, jača koncentraciju i otvara sasvim novi obzor izražajnih mogućnosti.

Podršku festivalu pružila je i iznimna izvedbena umjetnica Ane Paška, koja će zadnjeg dana festivala održati svoj poetsko-glazbeni performans, odnosno KoncArt 'Salon za ulješavanje duše'. Ane je izuzetna performerica, pjevačica i multiinstrumentalistica (klavir, cajon i gitara), recitira, igra se s formom i glasom, pronalazi nepoznate glasovne pejzaže i stvara pjesničke slike, metafore i asocijacije. Govori o svakodnevnom životu, o djetinjstvu, stereotipovima, majčinstvu, ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i veselju. 

Od radionica izdvajamo inkluzivnu plesnu radionicu 'Igrom do kreacije - radionica za sve generacije' za djecu i odrasle, odnosno za svih od 5 do 85 godina, a koju će vodit Koraljka Begović, slobodna plesna umjetnica. Radionica se temelji na tradicionalnim dječjim igrama za zatvorene i otvorene prostore, unutar kojih polaznici pronalaze inspiraciju pri stvaranju različitih improvizacijskih zadataka te se kroz igru na zabavan i siguran način upoznaju s plesom i pokretom. 

Diplomirana art terapeutica Magdalena Rubeša iz Hrvatske udruge za art terapiju HART će provesti po dvije radionice art terapije, jednu za djecu, a drugu za odrasle pod nazivom 'Samopouzdanje'. Cilj ovih radionica je prepoznavanje i upoznavanje vlastitih vrlina kao temelja za samopouzdanje. Jačanjem samopouzdanja preveniramo različite psihičke poremećaje, koji su u porastu posebno kod djece adolescentne dobi. 

Radionica 'Dozvolite da se predstavim' je scensko-izvedbena radionica za odrasle osobe, a nastala je u radu prvenstveno sa osobama s intelektualnim teškoćama i teškoćama s mentalnim zdravljem, a održat će je Ana Dalbello, voditeljica Teatra od soli s  velikim iskustvom u radu s osobama na odjelu psihijatrijske ustanove Ugljan. U radu će koristiti kazališne vježbe i tehnike, s polaznicima otkrivati i razvijati različite identitete, dati im nove uloge u kojima mogu djelovati te osjetiti lakoću pokreta, verbalne i neverbalne komunikacije. 

Ana Dalbello i Magdalena Rubeša održat će predavanja o svom radu i iskustvu održavanja radionica art terapije, a koja su namijenjena studentima i stručnjacima koji rade s osobama sa intelektualnim teškoćama, problemima mentalnog zdravlja i osobama s Down sindromom.

Cirkus kolektiv će održati inkluzivnu radionicu cirkuskih vještina  za  djecu, a prilagođena je prilagođena svim razinama tjelesnih sposobnosti. Djeca će imati priliku okušati se u različitim cirkuskim disciplinama, poput akrobatike (kolutovi, stojevi), žongliranja (kroz različite interaktivne igre) i jednog zračnog elementa – svile.  Radionice će voditi Mia Bradić i Jozica Javorčić

Psihologinja Klara Boraska, održat će radionicu ekspresivne art terapije 'Unutarnji svijet'. Ekspresivna art terapija omogućuje nam da svoj unutarnji svijet izrazimo, osim verbalno, i na neverbalni način, koristeći modalitete poput likovne umjetnosti, glazbe i glasa, pokreta i plesa, glume i teatra te pričanja i pisanja priča i poezije. Svaka osoba, neovisno o svom talentu i iskustvu, može stvoriti umjetničko djelo pri čemu sam proces stvaranja, ali i stvoreno djelo osobi može biti od koristi. 

INCLUDE festival omogućuje osobama s teškoćama i invaliditetom sudjelovanje u kulturnom životu grada kroz inkluzivan program prilagođen kako djeci i mladima, tako i odraslima. Cilj je ukazati na manjak podrške, razumijevanja i prilagodbe pri planiranju kulturnih sadržaja od strane kulturnih ustanova, organizacija i udruga civilnog društva. Rijetko se pri organizaciji kulturnih događanja ima u vidu marginalizirane skupine u našoj zajednici pa tako nemamo redovnu audiodeskripciju u kazalištima i kino dvoranama, a kulturni i društveni centri uglavnom nemaju pristup za OSI. Prvim izdanjem festivala nastojalo se ukazati na to kako kulturni programi u splitskom Domu mladih nisu pristupačni za OSI jer u zgradi nema rampi i liftova, a ni pristupnih puteva prilagođenih njima, čime im je uz manjak inkluzivne kulturne ponude, onemogućen i pristup redovnom programu. Za vrijeme planiranja i održavanja ovog drugog izdanja festivala u tijeku su pripreme za adaptaciju Doma mladih u društveno-kulturni centar, a najavljeni radovi će trajati nekoliko godina te se organizatori toplo nadaju da će po ponovnom otvaranju biti prilagođen svim skupinama društva, kako i dolikuje jednom kulturno-društvenom centru. 

Cjelokupni program festivala je besplatan za sudionike, uz obvezne prijave na radionice zbog ograničenog broja sudionika po radionici. Prijaviti se možete do 10.8.2024. putem Microsoft Forms obrasca. 

Dodatne informacije o programu možete potražiti na Facebook i Instagram stranici plesne udruge Tiramola i na Facebook stranici INCLUDE festivala. 


Include festival organizira plesna udruga 'Tiramola' u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom Split, Platformom Doma mladih, Cirkus kolektivom i Hrvatskom udrugom za rat terapiju 'HART'. Ovogodišnje izdanje festivala podržavaju Zaklada Kultura nova, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Vaša reakcija na temu