Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Screenshot Arheolozi pronašli blago na morskom dnu

Arheolozi pronašli blago na morskom dnu

Iznenađujuće znanstveno otkriće

Na jugu Istre kod rta Kamenjak podvodni su arheolozi naišli na iznenađujuće znanstveno otkriće! U potonulom jedrenjaku pronašli su mjedene trube s kraja 16. stoljeća. Jedinstvene su u svijetu jer takve, proizvedene upravo u Nizozemskoj, dosad još nisu pronađene.

Dok miruju brodice u premanturskom akvatoriju, tko zna koliko ostataka drevnih jedrenjaka skriva morsko dno! U nedavno otkrivenom brodu s kraja 16. stoljeća arheolozi su pronašli dragocjen teret – za to doba iznimno rijetke i skupe brončane trube.

- One su prevožene u komadima tako da mi po broju tih dijelova možemo reći da ih je bilo preko 10. Na svijetu truba iz 16. stoljeća postoji manje od 10 u poznatim muzejima - kazao je za HRT doc. dr. sc. Luka Bekić, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

Imat ćemo tako najveću kolekciju truba na svijetu, i to raritetnu jer jedino su ove proizvedene u nizozemskom Leidenu. Bilo je tu i perlica i keramičkih posuda, a brod je vjerojatno prevozeći žito za, u to doba, gladnu Veneciju – stradao u kvarnerskom nevremenu.

- Dodatna potvrda da je taj brod nizozemski je ta keramika koja dolazi sa sjevera i te, naravno, trube - otkrio je Bekić.

Uz proučavanje, obavlja se i dokumentiranje nalazišta.

- Danas se s pomoću digitalne metode može napraviti fotogrametrijski model i tako se skrati ronjenje i možemo precizno dokumentirati taj segment koji smo istražili i konačno na kraju dobiti cijelu sliku nalazišta - pojasnio je Roko Surić, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

Nakon restauracije truba, one će, nadaju se, biti izložene u Puli. Ostaci broda s 3 topa ostat će na morskom dnu, i to zaštićeni suvremenom metodom koja se upravo na ovom projektu provodi prvi put.

- Topove smo zaštitili s anodama i s ovim instrumentom izmjerili potencijale i zapravo dokazali da zaštita izvrsno funkcionira, gdje će se ne samo topovi nego i brodovi i drugi metalni objekti moći zaštititi pod morem i tako prezentirati širokoj publici - otkrila je Zdenka Vrgoč, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

A ronioci u premanturski akvatorij ne prestaju dolaziti.

- Novo nalazište znači mogućnost novih ronioca na novim pozicijama kao i starih ronioca koji često dolaze, a već su im dosadile poznate lokacije, tako da sigurno otvaramo jedan novi proizvod - rekao je Robert Lehotkaj, voditelj Ronilačkog centra Indije.

Zasad je u južnoj Istri otkriveno 20-ak nalazišta potonulih brodova. Od toga ih je 5 pod zaštitom.

Vaša reakcija na temu