Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Astronomija na Igrama Huma 2024.

Astronomija na Igrama Huma 2024.

Ovog vikenda pripremljen bogat program

Iz Hrvatskog astronomskog saveza najavljuju bogati astronomski program ovog vikenda u Humu na Igrama Huma 2024. u organizaciji Astronomskog društva Hum! 

'U nedjelju astronomsko druženje zaključujemo 32. Međunarodnim susretom astronomskih društava Regije Alpe-Adria', poručuju organizatori. 

Evo detaljnog programa:


30.08. petak i 31.08. subota

Astronomsko društvo Hum, poziva Vas da i ove godine, zadnji vikend u osmome mjesecu provedete u Humu, di će dvije večeri biti rezervirane za predavanja, projekcije, promatranja, diskusije, znanost i glazbu!


Program


30.08.2024., Petak :

LECTURE SESSION

16.00h - 16.45 //

DORIAN BOŽIČEVIĆ

Radionica o Suncu


Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim društvom Hum organizira radionicu o Suncu. Radionica je koncipirana za 1. - 4. razred osnovne škole, te će pokušati kroz kreativan rad i prezentaciju objasniti šta je to točno naša velika zvjezda oko koje se svake godine okrenemo. Djeca će imati priliku kroz crtanje i bojanje upoznati se kroz zabavni dio za ono šta slijedi u praktičnom i  vizualnom djelu prezentacije.


17.00h - 18.00 //

DORIAN BOŽIČEVIĆ

Promatranje Sunca za učenike od 1. - 4. razreda osnovne škole kroz specijalni teleskop


20.15h //

LOVRO PAVLETIĆ /https://www.aad.hr/

Ekspedicija na potpunu pomrčinu Sunca, Teksas 2024.


Ove godine 8. travnja s američkog kontinenta bila je vidljiva dugoočekivana velika potpuna pomrčina Sunca. Članovi Akademskog astronomskog društva - Rijeka i Centra za astronomske studije Antares Trst zajedničkim snagama svjedočili su ovoj rijetkoj pojavi kojoj i mnogobrojni astronomi najčešće svjedoče samo jednom u životu. Na ovom predavanju prikazat će se kako i koliko često dolazi do potpune pomrčine Sunca, objasniti fizikalne pojave koje nastaju prilikom pomrčine, predstaviti snimke i podijeliti iskustva s nedavno završene ekspedicije u Teksasu te najaviti nadolazeće ekspedicije.


21.00h //

MATE JAGNJIĆ /https://jagnjic.org/

Satelitska kvantna komunikacija: sigurnost u eri kvantnih računala


S ubrzanim razvojem kvantnih računala, klasični komunikacijski kanali suočavaju se s novim prijetnjama. Njihova sposobnost brzog rješavanja kompleksnih matematičkih problema može kompromitirati trenutne sigurnosne protokole, kao popularni RSA algoritam koji se koristi za zaštitu privatnih razgovora i bankovnih računa. Jedno od rješenja ovog problema je kvantna distribucija ključa (QKD, eng. 'quantum key distribution'), gdje se ključ s kojim se šifrira komunikacija zapisuje u fotone (čestice svjetlosti) - na način da jedno fotonsko stanje predstavlja bit '1', a drugo bit '0' - te se zatim sigurno dijeli između korisnika uz pomoć osnovnih principa kvantne mehanike. QKD se može realizirati zemaljskim ili svemirskim putem, a u ovom predavanju ćemo proći kroz osnove satelitske kvantne komunikacije i predstaviti na koji način sateliti mogu osigurati ultra-sigurnu komunikaciju između korisnika u kvantno-komunikacijskoj mreži, kao i sofisticirani sustav koji je potreban na Zemlji kako bismo uspješno detektirali foton(e) sa satelita.


21.45h //

ERIK URAN /https://eccl.ijs.si/team/

Međuzvjezdana kemija i kemija unutar planeta


Kemija između zvijezda obilježena je reaktivnim i (relativno) malim molekulama. Zbog prisustva izvora visokih energija i vakuuma nerijetko u reakciji sudjeluju ionizirane vrste nezamislive za kemiju u ambijentalnim uvjetima. Kemija koja se odvija unutar planeta s druge je strane obilježena visokim tlakom i temperaturom što rezultira iznimnom te, u određenim slučajevima, posve neočekivanom reaktivnošću elemenata i spojeva. U predavanju će biti objašnjeni motivi, tehnike, zaključci i izazovi takvih naizgled ekstremno različitih područja te kako su ona u konačnici intrinzično prepletena s tajnom nastanka života.


22.30h

ASTRONOMSKO DRUŠTVO HUM

Promatranje teleskopom i kratki vodič noćnog neba


AFTER LECTURE HANGOUT

23.15h, DRIFTING INTO THE NIGHT

Zabavni dio uz DJ-a


31.08.2024.,Subota :

LECTURE SESSION


16:00h - 16.45 //

DORIAN BOŽIČEVIĆ

Radionica o Suncu


Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim društvom Hum organizira rpredavanje o Suncu za građanstvo i turiste, zavisno o broju posjetiltelja, predavanje će biti i na engleskom i talijanskome jeziku. Sve ono šta moramo znati o Suncu, zašto je bitno i zašto je tamo di je i kad ga ne vidimo.


17.00h - 18.00 //

DORIAN BOŽIČEVIĆ

Nakon predavanja i teorije, dobro je da se i vidi ono o čemu se priča, pa je tako organizirano javno promatranje Sunca za sve zainteresirane, a zavisno o posjetiteljima, pitanja su moguća i na engleskome i talijanskome jeziku. Specijalni teleskop omogućuje promatranje i gledanje bez štetnosti za naše oči.


20.15h //

1.GORAN HUDEC /https://www.isoropia.hr/goran-bio/

Lov na vulkane


Pred desetak godina krenuo sam skupljati vulkane. Naravno ne bilo kakve, nego najviše vulkane kontinenata. Prvi je bio Damavand, najviši vulkan Azije (5600 m) na čijem vrhu se osjeća miris sumpora iz aktivne fumarole. Pa nešto viši Kilimanđaro 5895 m, najviši vulkan Afrike. Leoparda nismo sreli ali su impresivni ledenjaci na vrhu ili đinovske čuvarkuće. Elbrus (5642m) je najviši vulkan Evrope, potpuno pod ledom i ovdje nisam stigao do vrha. Bit će, nadam se, prilike za novi napad. Kolekciju vulkana, ukupno 19 do sad, upotpunili su sveti japanski Fuji te živopisni vulkani Hokaida. Island je pravi raj za ljubitelje vulkana, posjetili smo Snæfellsjökull gdje je junak Julesa Vernea krenuo prema središtu Zemlje do aktivnih fumarola oko Myvatena. Erupcija nije bilo za našeg boravka na otoku ali smo istražili tunel koji je spržila lava. Upravo smo u fazi priprema za uspon na najviši vulkan svijeta Ojos del Salado, granica Argentine i Čilea. Za visinu od 6893 m spremamo visinske pripreme a na put krećemo sredinom siječnja iduće godine.



21.00h //

2. KORADO KORLEVIĆ / https://astro.hr/

Ključanice kaosa


Kako Korado zna reći, nalazimo se u najuzbudljivijem vremenu od kada je čovječanstvo krenulo u smjeru tehnološke i industrijske revolucije. Ali kako to uvijek biva, što je više infromacija, to je i više kaosa. Svi znamo da se stvari odvijaju na neki svoj fizikalan način, koji je dosta pod utjecajem entropije, pa neke pute ne ide baš sve onako kako smo zamislili. Ovo vrijedi u bilo kojem području života. Kao finalni začin, dodajmo tu i svakodnevno spomenutu 'umjetnu inteligenciju', koja ima svoj način rješavanja problema. Jedan dobar dio smo mi zaslužni da radi onako kako smo mi zamislili da radi i olakšava svakodnevni život, ali ako idemo u dubinu neuronskih mreža, stvari su ipak malo drugačije.

Svakodnevno se odvija jako puno procesa i plasira se jako puno informacija, svakim danom sve više. Upijajući te informacije, čini nam se da smo stalno na nekom raskršću, i da svijet postaje svakim danom puno kompliciranije mjesto za život. Puno je mogućih scenarija, ali uvijek je na pojedincu da odluči koju će ključanicu otvoriti. Ne možemo utjecati na sve, ali neke su na nama da ih otključamo i napravimo najbolje od onoga što je oko nas. Jer ako se vratimo na početak priče i teoriju kaosa, mali pomak može imati veliki efekt, samo ga treba prepoznati u pravome trenutku.


22.00h //

3. ERIC ANDREAS VIVODA /https://www.pmf.unizg.hr/phy/eric_andreas.vivoda

Što je to Einteinu relativno?


Početkom dvadesetog stoljeća (točnije 1905. godine) Albert Einstein je izdao četiri znanstvena rada koja su promijenila svijet fizike. Jedan od tih radova bio je i 'O elektrodinamici tijela u gibanju' (njem. Zur Elektrodynamik bewegter Körper) u kojem je Einstein po prvi puta izložio ideje Specijalne teorije relativnosti (STR). Jedan od glavnih fizikalnih efekata koji se javlja kao posljedica ove teorije je taj da vrijeme ne teče isto u svim sustavima. Simboličnih 109 godina poslije STR je doživjela vrhunsku Holivudsku adaptaciju u filmu Interstellar redatelja Christophera Nolana. Ukoliko vas zanima kako je Cooperova kćerka 'postala starija' od njega samog, Hum, 31.8.2024. u 22h, je točna lokacija u prostor-vremenu da to saznate.


22.45h

ASTRONOMSKO DRUŠTVO HUM

Promatranje teleskopom


AFTER LECTURE HANGOUT

23.00h, LIVE SESSION

Zabavni glazbeni program




Vaša reakcija na temu