Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press BABE I DIDOVI Nova pjesma 15-godišnjeg Splićanina kojom se 'veliča' obiteljski turizam

BABE I DIDOVI Nova pjesma 15-godišnjeg Splićanina kojom se 'veliča' obiteljski turizam

Poslušajte kako zvuči

'Kad ti krevet zauzmu turisti, a na WC-u sjedi nepoznata baka i inspekcija kuca na vrata…', onda ste u repu 'Babe i didovi', novom samostalnom uratku 15-godišnjeg splitskog repera i glazbenog producenta Marka Mareta.

Kako bi 'veličao' obiteljski turizam i dalmatinsku iznajmljivačku tradiciju, Mark je isprogramirao i odsvirao tech house podlogu s pokojim elementom iz turskih sapunica koje također spominje u tekstu, te je pjesmu napose smiksao u splitskoj udruzi Combo, gdje se mladi uče produkciji elektronske glazbe.

''Babe i didovi' nova je stvar za moj drugi album, a napravio sam žanrovski zaokret iz trapa u nešto slično tech houseu kakav otprilike radi bosansko-švedski producent Salvatore Ganacci. Pjesma opisuje situacije iz mnogih obitelji kod nas, kad babe i didovi iznajmljuju apartmane. Ukratko, skupljaju lovu za crne dane i broje je dok su reklame turskih serija, a mi unuci spavamo na podu jer su nam krevete zauzeli gosti. Upravo sam objavio 'lyrics video' za pjesmu te okupljam ekipu kako bih snimio prve kadrove spota', najavio je Mark Maret.

U međuvremenu će mladi Splićanin nastupiti na 'Licu godine Hrvatske & The Best Model of Croatia 2024', gdje će 'Babe i didove' izvesti prvi put uživo, a zatim nastavlja rad na drugom albumu, koliko mu dopuste školske obveze u splitskoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju, gdje pohađa prvi razred.

Dodajmo, Mark Maret sam stvara i producira elektronsku glazbu u profesionalnom softveru Ableton Live od svoje devete godine, nakon što su mu roditelji umjesto igrica dali na korištenje računalo opremljeno za glazbu. Prvi album 'Kidstep' je objavio 2021. godine, a može ga se skinuti na Mark Maret bandcamp stranici ili preslušati na njegovom YouTube kanalu.

Osim toga, bavi se videom i 3D grafikom, pa sam sebi snima spotove i druge materijale. Njegova glazba distribuira se na Spotifyju, Apple Musicu, Bandcampu i mnogim drugim servisima, a može se pronaći i kao glazbena podloga na Instagramu, Facebooku i TikToku. Želja mu je bolje opremiti svoj kućni studio i surađivati s drugim mladim splitskim glazbenicima i reperima koji rade autorske stvari.

Vaša reakcija na temu