Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: Nešto novo i nešto klasično na 64. MDF-u u Šibeniku

FOTOGALERIJA: Nešto novo i nešto klasično na 64. MDF-u u Šibeniku

Donosimo detaljan program

Broji se sitno do spuštanja festivalske zastave na ljetnoj pozornici, središnjem mjestu 64. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. No sasvim je to dovoljno vremena za bogat festivalski program koji publiku očekuje kroz posljednja tri dana počevši od danas, četvrtak 4. srpnja.

MDF je i dalje u gostima, danas u Drnišu i Solarisu, MDF i dalje ima mjesta za goste u Šibeniku pa tako danas na festivalu gostuje Bokun festivala - festival nijemog filma i drugih osjetila je multimedijalni projekt Udruge za promicanje kulture. Svake godine festival je posvećen stvaralaštvu jedne osobe iz svijeta umjetnosti koja je svojim radom obilježila 20. stoljeće. Do sada je predstavljen rad Ive Tijardovića, Salvadora Dalija, Bustera Keatona, Fride Kahlo, Dušana Vukotića, Lewisa Carrrola, Walta Disneya.

Posebnost Bokun festivala je što se za svaki film sklada nova glazba koja se premijerno izvodi na festivalskim večerima. Za gostovanje u Šibeniku predstavit će se rad Dušana Vukotića, hrvatskog animatora i redatelja crnogorskog porijekla, koji je prije 62 godine, za svoj animirani film Surogat, osvojio Oscara.

Što je još u programu, stiže u nastavku:

18 sati - Ulica stubište, Drniš - 'Dobrodošli u svijet čarolije', Mađioničar Casper

19 sati - Ulica stubište, Drniš - 'Crvenkapica', Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

Autori i izvođači: studenti studija glume i lutkarstva, Lora Kovač i Rafael Anočić, pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Maje Lučić i sumentorstvom umjetničkog suradnika Gorana Guksića, suradnica ass. Matea Bublić.

19 sati - Perivoj Roberta Visianija - Jokai, interaktivni park, Španjolska

U vremenima kada elektronički uređaji monopoliziraju način igranja, Jokai nastoji sa svojim ručno izrađenim igrama promovirati autonomnu, kreativnu i kooperativnu igru, pritom promičući međugeneracijske odnose. Larun je instalacija sastavljena od zbirke kreativnih ručno izrađenih igara inspiriranih baskijskom mitologijom, s ekskluzivnim dizajnom, kako u tehničkoj tako i u umjetničkoj izvedbi.

U sklopu zbirke igara Larun postoje dva igraća prostora: Mari - prostor namijenjen starijoj djeci i odraslima sastavljen od različitih igara, gdje se sudionike potiče na razvijanje različitih vještina kao što su: preciznost, koncentracija, strategija i suradnja. Montessori Gunea - igraći prostor opremljen Montessori materijalima namijenjen djeci od 0 do 3 godine. Igre su ekskluzivno dizajnirane kako bi djecu potakle na samostalno razvijanje mašte, kao i na eksperimentiranje i senzornu manipulaciju djeteta, promičući njihovu autonomiju i sigurnost.

20 sati - ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić - 'Jedan dan u životu gospođice Hiccups', Shoshinz, Japan

Tajanstvena gospođica Hiccup živi sama, ali definitivno nije usamljena. Zauvijek je prati razuzdani niz zvukova i glazbe koji njezin život čine nevjerojatnim i lijepim, možda je bolje reći da njezin život čini - spektakularnim.

20.30 sati - Trg Poljana - 'Duo Šmizla', Cirkorama, Zagreb

Cirkuska predstava s elementima glume, žongliranja, klaunerije i slapsticka. Priča je to o bračnom paru koji non-stop vodi bitku jer ona bi lijevo, a on desno. Ona bi sladoled, a on kiflu. Ali svaka njihova avantura završi u ljubavi.

Izvođači: Ratko Bokić, Petra Bokić

21 sat - terasa hotela Andrija, Amadria Park Solaris 'Ljuljačka', Karagoz and Hacivat Shadow Puppet Theatre, Turska i Yunus Emre Institute London

Između Karagöza i Hacivata uvijek vlada nesporazum. Ponekad namjerno, ali najčešće nenamjerno, Karagöz pogrešno tumači Hacivatove namjere. Naime, Karagöz je star i često tvrdi da on uistinu ne može čuti to što Hacivat govori i izmišlja. Dodatno, Karagözova glavna karakteristika je njegova tvrdoglavost - on se nerado predomišlja i stalno pronalazi isprike kako bi nastavio raditi stvari na svoj način. Naposljetku, oni zajedno počinju raditi na donošenju velike ljuljačke u susjedstvo, što će zahtijevati više suradnje i međusobnog razumijevanja, rušenja barijera njihove netrpeljivosti.

Igra: Ada Burke

Pomoćnik u izvedbi: Rusen Tuzcu

21 sat - ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske) - 'Cvrčak i mrav', Pozorište mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Priča je to o prijateljstvu, zabavi i radu u kojoj likovi Cvrčka i Mrava predstavljaju ravnotežu između duhovnih i materijalnih vrijednosti. Pjesme i snovi osnovni su motivi ove predstave u kojoj likovi sanjaju sunce, prirodu i ljeto. Glavni junak ove priče Cvrčak svojom muzikom budi cvjetove i mirirazličite svjetove. Kroz lepršavu i razigranu igru na sceni, songove, živopisnu scenografiju i kostime, predstava će sigurno zaintrigirati najmlađu publiku, zabaviti ih i educirati, a stariju publiku 'vratiti' u djetinjstvo i sjetiti ih na vrijeme kad su i oni bili djeca.

21.15 sati - filmske večeri, Gorica - Bokun festivala i MDF - Večer Dušana Vukotića - film 'Sedmi kontinent'

Djeca sa svih meridijana i svih boja kože iznenada bježe iz svijeta odraslih na sedmi kontinent njihove mašte gdje se mogu slobodno igrati... Irealna, ali prilično racionalno konstruirana bajka o apsurdima suvremenog života u globalnim razmjerima.

Za popratni program uz projekciju zadužen je Stanislav Huljić, akademski slikar s Hvara.

Vaša reakcija na temu