Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Rekordna posjećenost obilježila 54. izdanje Trogirskog kulturnog ljeta

FOTOGALERIJA Rekordna posjećenost obilježila 54. izdanje Trogirskog kulturnog ljeta

Bogat i zanimljiv program nudio je ponešto za svakoga

Trogirsko kulturno ljeto privodi kraju svoje 54. izdanje, a ovu sezonu obilježila je rekordna posjećenost zahvaljujući dinamičnom i sadržajnom programu koji je obuhvatio više od 75 događanja na raznim lokacijama diljem grada te 14 manifestacija na otocima Drvenik Veliki i Drvenik Mali. Bogata kulturna ponuda uključivala je sedam festivala, 16 kazališnih predstava za djecu i odrasle, devet ribarskih fešti, koncerte popularnih regionalnih i lokalnih izvođača, izložbe, stand-up komedije, književne večeri, ljetni karneval i još mnogo toga. Ova raznolika paleta sadržaja pružila je nezaboravne doživljaje i uspomene za sve stanovnike i posjetitelje Trogira.

Protekli tjedan rujna bio je obogaćen kulturnim događanjima. U utorak je KUD Kvadrilja bilo domaćin revije narodnih nošnji u impresivnoj kuli Kamerlengo. Posjetitelji su imali priliku uživati u raskoši i ljepoti tradicije kroz prikaz prekrasnih nošnji iz fundusa raznih kulturno-umjetničkih društava. Istoga dana, Knežev dvor ugostio je književnu večer pod nazivom Putovanje svijetom književnosti i baštine - Veljko Barbieri.

U petak je započelo sedmo izdanje Bokun festivala - festival nijemog filma i drugih osjetila koji je kroz u park Malarija obilježio 95. rođendan Mickeya Mousea. Tijekom dvije večeri Bokun festivala prikazivani su filmovi s Mickeyom Mouseom i njegovom družicom Minnie Mouse. Za neke od filmova skladane su nove skladbe te uz specijalne efekte izvedene u programu uživo. Uz animirane filmove Walta Disneya, prikazani su nijemi filmovi Charlieja Chaplina (1914. - 1917.) u kojima je lik Skitnice ponovno oživio na velikom platnu.

Nedjelja je donijela poseban kazališni trenutak s izvedbom klasične grčke tragedije Antigona u povijesnoj kuli Kamerlengo. Mladi glumci iz Glumačkog studija PlayDrama donijeli su energiju i strast ovoj bezvremenskoj priči o hrabrosti, pravdi i posljedicama vladarske moći.

Završni program do kraja rujna

Do kraja rujna, Trogirsko kulturno ljeto nudi još nekoliko događaja. U utorak, 17. rujna, u Muzeju grada Trogira bit će otvorena izložba Fraktali - Odrazi Sveobuhvatnosti umjetnika Emila Herona Vargovića, dok će u subotu, 21. rujna, isti muzej biti domaćin melodramske duo drame Ženici. Ova predstava, nastala na temelju bezvremenskog teksta hrvatskog glumca i dramskog pisca Ilije Zovka, donosi priču o sudbini pojedinaca i obitelji iz dalmatinske Zagore, ističući autentičnost i životne izazove koji se mogu preslikati na bilo koji kutak Dalmacije.

Ovogodišnje izdanje Trogirskog kulturnog ljeta pokazalo je kako spoj bogate kulturne baštine, izvrsnih umjetnika i izvođača te raznolikih događanja može stvoriti jedinstveno iskustvo koje nadmašuje očekivanja posjetitelja. Stanovnici i gosti Trogira uživali su u programu koji je još jednom potvrdio kako je ovaj grad, uz svoju povijesnu ljepotu, pravi centar kulturnog života.

Vaša reakcija na temu