Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Jaković FOTO/VIDEO Igrokaz na nebu

FOTO/VIDEO Igrokaz na nebu

Splićane zadivili prizori

Pravi 'igrokaz' na moru i na nebu objektivom je 'uhvatio' naš suradnik Joško Jaković oko 18.45 u Splitu.

'Nebo je bilo crveno, mijenjalo je boju. Oblaci su stalno mijenjali oblike. Sve je upotpunila pojava duge koja je završavala na Katalinića brigu. 

Gospođa koja je prošla pokraj mene komentirala je da se odvija predstava na nebu, zaista je izgledalo toga. Mene je posebno impresioniralo što su se u pozadini svega kao kulisa vidjele velike padaline na Braču', komentirao je Jaković. 

Crveno nebo, napomenimo, prirodna je pojava koja se naziva alpenglow ili večernje rumenilo. Događa se kada sunčeva svjetlost prolazi kroz deblji sloj atmosfere pri zalasku sunca, zbog čega se kraći plavi i zeleni valovi svjetlosti raspršuju, a duži crveni i narančasti ostaju vidljivi. Oblaci tako poprimaju crvenkastu, ružičastu ili narančastu boju.

Jaković je istaknuo kako su svi prolaznici zadivljeno promatrali. Ne sjeća se kada je primijetio toliki broj ljudi koji vadi mobitele te fotografira i snima. 

Referirajući se na dugu, podsjetio je na legendu kako se ondje gdje završava može pronaći skriveno blago koje se najčešće zamišlja kao lonac pun zlata. Posebno je poznata u keltskoj mitologiji i irskim pričama o leprekonima, no postala je dio šireg narodnog folklora i mašte u mnogim kulturama, simbolizirajući potragu za nečim nedostižnim ili teško ostvarivim. 

Što je sve Joško Jaković zabilježio, pogledajte u priloženoj fotogaleriji i na snimci. 

Vaša reakcija na temu