Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Gradska knjižnica Kaštela predstavlja monografiju 'Hrvatska vinska kultura Tanje Baran'

Gradska knjižnica Kaštela predstavlja monografiju 'Hrvatska vinska kultura Tanje Baran'

'Ova enciklopedija je i znanstvena i stručna i popularna, svi će je s radošću, zanimanjem i lakoćom čitati'

Znanstveno-popularnu monografiju 'Hrvatska vinska kultura' autorice doc. dr. sc. Tanje Baran Gradska knjižnica Kaštela predstavit će u srijedu 26. lipnja 2024. u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu s početkom u 20.30 sati.

Uz autoricu Tanju Baran, novinarku, radijsku voditeljicu i urednicu Hrvatskoga radija Sljeme te organizatoricu brojnih manifestacija, o knjizi će govoriti Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. U glazbenom dijelu programa nastupit će Nedo Kovačev, Miroslav Miše i Radenko Lovre Jokić, koji će izvesti vinu i vinogradima posvećene pjesme.

Tanja Baran u monografiji 'Hrvatska vinska kultura' opisuje razvoj hrvatske vinske kulture od stoljeća VII. do danas, 'pijačka društva', klubove, vinske običaje i svece, hrvatsku vinsku kulturu u umjetnostima: književnosti, likovnosti (kiparstvo, slikarstvo, karikatura, fotografija, primijenjeni dizajn) te glazbi.

Dodatak su i najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule: Križevački štatuti, Zagrebačka puntarija, Varaždinski fureš, Ivanečka s, kao i Veliki ritual o krštenju moštamešancija, Krapinski vandrček, Turopoljski štatuti, Koprivničke regule i Svetojanska lumparija.

'Ovo je identitetska, kulturološka knjiga o vinu, monografija iz koje se doznaje kako se u Hrvatskoj uz vino živjelo nekad, a kako se živi danas, u svim vremenima i u svim društvenim slojevima diljem Lijepe Naše', pojašnjava Tanja Baran. 

Recenzent monografije profesor emeritus Stipe Botica prilikom premijernog predstavljanja knjige Tanje Baran u Križevcima istaknuo je: 'Tanja Baran je prateći vino išla duboko u prošlost, od antike, zatim Biblije, preko Ilira do dolaska Hrvata na ove prostore. Naglašava da su Hrvati brzo uvidjeli da je vino komponenta za uljudbu. U knjizi je izvanredno obuhvaćen cijeli hrvatski prostor, a Križevci su, zbog Križevačkih štatuta, u središtu. Iznimno mi je draga biblijska komponenta u knjizi. Ova enciklopedija je i znanstvena i stručna i popularna, svi će je s radošću, zanimanjem i lakoćom čitati. Iznimno su vrijedni brojni i raznoliki likovni prilozi u knjizi. Veza riječi i slike izvanredno je posložena'. 

Prof. Botica dodao je ovom prilikom: 'Vino je kulturna stečevina i ono stvara uljudbu među ljudima, a to je autorica iznimno dobro registrirala i formulirala te ovim djelom značajno unaprijedila hrvatsku tradicijsku kulturu'.

Vaša reakcija na temu