Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepik Kako iPhone 15 može poboljšati vašu efikasnost: Opsežan vodič za povećanje produktivnosti uz korištenje naprednih značajki
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Kako iPhone 15 može poboljšati vašu efikasnost: Opsežan vodič za povećanje produktivnosti uz korištenje naprednih značajki

Donosimo osam zanimljivih iOS 17 značajki i aplikacija

Petnaesta linija iPhone pametnih telefona donosi četiri nova modela sa značajkama i unapređenjima koja će povećati vašu produktivnost i omogućiti da u manje vremena napravite više. Nastavite čitati i saznajte kako iPhone 15 uređaji pojednostavljuju rješavanje obveza, štede vrijeme i potiču produktivnost.

Snažan procesor kao temelj produktivnosti

Za maksimalnu učinkovitost i brzo izvršavanje zadataka nužan je snažan i brz procesor. Kada je u pitanju procesorska snaga, nova generacija iPhone pametnih telefona briljira zahvaljujući čipu A17 Pro koji pokreće modele iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max te pruža munjevito brze performanse.

A17 Pro temelji se na naprednoj arhitekturi prvi puta korištenoj na iPhoneu, a mobitelu omogućuje da se s lakoćom nosi s najzahtjevnijim zadacima. Bilo da pokrećete aplikacije koje troše velike resurse ili se morate brzo i učinkovito prebacivati između aplikacija, ovaj čip pruža ugodno iskustvo korištenja bez usporavanja ili smrzavanja.

Osim o snažnom hardveru, produktivnost ovisi i o pouzdanom softveru sa značajkama koje nude kreativna rješenja za svakodnevne izazove.

Produktivnost i iOS 17

Izvor fotografije: Freepik

iPhone 15 linija uređaja prva je s iOS 17, novim Appleovim operativnim sustavom čije nadogradnje pomažu korisnicima smanjiti ometanja i usredotočiti se na bitno. 

U nastavku donosimo osam zanimljivih iOS 17 značajki i aplikacija koje će pospješiti vašu produktivnost. Njihove jedinstvene funkcije dizajnirane su da olakšaju različite aspekte vašeg profesionalnog i osobnog života, a korištenje iPhonea učine još praktičnijim i zanimljivijim nego do sad.

1. Automatizacija zadataka

Popularna aplikacija Prečaci koja olakšava automatizaciju raznih zadataka i funkcija od sada ima nove radnje kako bi automatizacija i upravljanje zadacima bili još učinkovitiji.

Primjerice, tu je nova radnja koja pretvara audio zapis u pisani tekst, korisna za novinare, studente i one koji nemaju vremena zapisivati ideje i razgovore, a potrebni su im u pisanom obliku. Osim toga, dodan je i prečac za pretraživanje spremljenih lozinki i računa kako biste brzo pronašli podatke za prijavu u različite online račune.

Pomoću Prečaca se također postavlja gumb za brzo biranje kako biste s omiljenim osobama stupili u kontakt u samo par dodira zaslona.

2. Govorna pošta uživo

Novost je i značajka Govorna pošta uživo za čitanje prijepisa poruke pozivatelja u stvarnom vremenu. To znači da na zaslonu mobitela možete čitati glasovnu poruku u realnom vremenu u kojem je pozivatelj ostavlja te odmah saznati trebate li se javiti na poziv kada se radi o nečemu hitnom ili ostaviti odgovor za kada imate više vremena.

3. Izvanmrežne karte

Putujete li često, po novome možete na uređaj preuzeti određena područja u aplikaciji Karte za izvanmrežnu navigaciju. Opcija se zove 'Izvanmrežne karte', a omogućuje vam da brzo i sigurno pronađete željenu destinaciju čak i kada ste u području lošeg signala.

 4. Grupiranje aplikacija

Praćenje aplikacija na iPhoneu naprednim je korisnicima često velik izazov, ali zahvaljujući knjižnici aplikacija od sada ih možete bolje organizirati kako biste trošili što manje vremena na pronalazak potrebnih alata.

Nova značajka omogućuje uklanjanje aplikacija s početnog zaslona i njihovo organiziranje u mape na temelju određenih kategorija. Jednom kada grupirate aplikacije, knjižnicu aplikacija otvarate jednostavnim prelaskom prstom preko zaslona.

5. Dodir po poleđini

Značajka Dodir po poleđini omogućuje dodjeljivanje radnje koja će se pokrenuti kada dodirnete stražnju stranu iPhonea dva ili tri puta. To povećava učinkovitost i pruža veću pristupačnost, posebno u situacijama kada je brz pristup aplikacijama od ključne važnosti.

Značajku možete koristiti za pokretanje određene aplikacije ili otvaranje Kontrolnog centra, uključivanje/isključivanje rotacije zaslona, otvaranje ili zumiranje kamere, pokretanje prečaca itd.

6. ChatGPT umjesto Siri

Treba li vam pametniji glasovni pomoćnik od Siri, na iPhone možete instalirati ChatGPT, popularan generativni AI model osmišljen da komunicira i odgovara na pitanja različite tematike. ChatGPT može zamijeniti Siri na modelima iPhone 15 Pro i Pro Max korištenjem nove akcijske tipke.

Akcijska tipka novost je za iPhone 15, a zamjenjuje bočni klizač te omogućuje korisnicima korištenje tipke za izvođenje niza personaliziranih radnji poput pristupa kameri i svjetiljki, bilježenje glasovnih zapisa – pa čak i korištenje ChatGPTja.

Kako biste postavili ovu značajku, skinite ChatGPT iz trgovine aplikacija te u postavkama podesite njezinu aktivaciju akcijskom tipkom. Želite li da vas ChatGPT glasovno asistira kao Siri, račun ćete morati nadograditi na ChatGPT Plus.

7. Isticanje najvažnijih poruka

Razgovore kojima često pristupate u aplikaciji Poruke zakvačite na vrh zaslona za brz i jednostavan pristup. To napravite tako što ćete odabrati određeni razgovor i povući ga na vrh, a vaši favoriti pojavit će se kao velike ikone na vrhu zaslona kako biste ih mogli kontaktirati čim vam zatrebaju.

8. Stvaranje više profila u Safari pregledniku

U aplikaciji Safari možete izraditi više Safari profila i koristiti ih za kategoriziranje načina na koji pretražujete internet . Primjerice, možete napraviti profile 'Posao' i 'Privatni' tako da sva vaša pretraživanja interneta vezana  uz posao budu odvojena od pretraživanja za slobodno vrijeme.

Svaki profil ima zasebne kolačiće, povijest pregledavanja, proširenja i podatke o web stranicama. Primjerice, možete isključiti kolačiće i skočne prozore na jednom profilu, ostavljajući ih uključenima za drugi profil. Profili također imaju zasebne favorite i grupe kartica.

Za kraj

Ova jednostavna, ali praktična rješenja pomoći će vam maksimalno iskoristiti svoj iPhone 15 i učiniti svaki dan učinkovitijim i organiziranijim. Težite li pritom maksimalnoj efikasnosti i produktivnosti u svojem profesionalnom i osobnom životu, u tome će vam najviše pomoći model Pro Max.

Unatoč tome što je za iPhone 15 Pro Max cijena viša od drugih modela, opravdana je naprednim hardverom koji omogućuje da maksimalno iskoristite sve iOS 17 nadogradnje. Od naprednih kamera do poboljšanih funkcija za upravljanje zadacima i vremenom, ovaj uređaj pruža vrijednost koja definitivno premašuje njegovu početnu investiciju.

Autorica
Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net  - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.
Vaša reakcija na temu