Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Lovac na oluje otkrio koliko je opasan njegov hobi

Lovac na oluje otkrio koliko je opasan njegov hobi

'Nije isto u Zagrebu, u Zadru ili Splitu'

Lovac na oluje i fotograf Bruno Fantulin gostovao je u Newsnightu na N1 televiziji gdje je objasnio kako izgleda lov na oluje.

Nakon 10 godina lovljenja oluja opisuje ih kao zabavne i energične.

'Većinom su to neke situacije pune adrenalina. Pun si snage i energije koji ti nekad ne daju da spavaš. Nekad znamo biti budni i cijelu noć, znamo ostati na lokaciji i više noći', rekao je. 

Lov na oluje počinje detaljnim praćenjem prognoze. No, istaknuo je da je, kad se ide na udaljene lokacije, najbolje posavjetovati se s lokalcima.

'Imam kolege iz različitih dijelova Hrvatske koji mi kažu, s obzirom na mikroklimu, što mogu očekivati. Nije isto loviti munje u Zagrebu, u Zadru ili Splitu', naveo je. 

Za idealnu fotografiju, naglasio je, najvažnija je priprema.

'Volim si reći da je potrebna i vizualizacija tog događaja prije nego se dogodi. U glavi imaš taj scenarij što bi htio vidjeti ispred sebe i naposljetku se to i ostvari. Upornost je jako bitna u ovom hobiju ili zanimanju. Treba puno strpljenja.

Iz našeg kuta to i nije toliko opasno  jer u svakom trenutku imamo uvid u situaciju - u radarske i satelitske snimke. Znamo procijeniti kada je vrijeme za povući se', obrazložio je.

Tvrdi da je lovcima na oluje uvijek cilj biti uz bok oluji. 

'Tako možemo izbjeći kišu i dobijemo najljepšu strukturu oblaka', kazao je.

Kao jednu od najdražih oluja kojoj je svjedočio naveo je drugu veliku oluju koja je pogodila Zagreb prošlo ljeto - 24. srpnja 2023.

Vaša reakcija na temu