Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MLADI U KLUBU ZONA Mihaela Erceg: Lako je iskrenuti zglob od previše crtanja!

MLADI U KLUBU ZONA Mihaela Erceg: Lako je iskrenuti zglob od previše crtanja!

Mlada umjetnica o izloženim radovima, kreativnom procesu, dosljednosti, depresiji i projektima

Ciklus 'Mladi izlažu' u Klubu Zona nastavljen je izložbom '#366aroundthesun' Mihaele Erceg, bacc.art animacije i novih medija, ilustratorice i strip autorice. Originale i uvećane skenove stripova koje je svakodnevno, 366 dana u nizu, crtala u malu bilježnicu, možete pogledati do 18. listopada, a mi smo iskoristili priliku da s mladom umjetnicom popričamo o izloženim radovima, kreativnom procesu, dosljednosti, depresiji, i projektima na kojima trenutno radi.

Izabrati između 366 radova nije lako – kako si se odlučila koje radove predstaviti u Klubu Zona?

Ajmo reći da sam na izložbi htjela obuhvatiti sve teme koje su se provlačile kroz rad. Nekako su se na kraju svega grupirali radovi. Izložba je obuhvatila glavne kategorije koje su se pojavile tokom godine: autobiografske teme, liminalne teme, humoristične teme, te radove socijalne tematike. Radovi su nastajali svakog dana, ovisno o čemu sam razmišljala. Rađeni su u malim tekicama A5 formata za tri kune iz papirnice. Nekoliko puta su mi kolege umjetnici zamjerili što crtam s tako jeftinim materijalom, ali meni je drago imati ih na dohvat ruke i ne zamarati se previše skupim stvarima.

Preferiraš li rad na papiru ili na tabletu/računalu?

Na papiru! Mnogo je lakše i brže. Tablet doduše imam, koristim ga za animaciju, kolor, i ponekad radne skice, ali papir je moja ljubav.

Prilagođavaš li rad tehnici ili tehniku radu?

Tehniku radu. Više sam fokusirana na ideju koja se treba prenijeti, pa odaberem tehniku koja služi ideji. Tako su mi glavni materijali tuš, kist, flomasteri, akrilne boje. Svaki medij ima neku svoju posebnost i dušu, i iznosi ideju na poseban način.

Izražavaš se kroz strip, animaciju, ilustraciju - u kojoj mjeri jedno inspirira i prožima drugo?

366 kao ilustracijski projekt me inspirirao za druge stvari. Stil likova i tematike sam kasnije koristila u svom animiranom filmu GOODBYE 9-TO-5, a ponekad napravim i kratke gifove koji se vežu na ilustracije. Volim raditi na nekoliko projekata odjednom jer me svaki inspirira za onaj drugi. Ilustracija postane ideja za strip, kadar iz stripa postane ideja za ilustraciju. Sve se isprepliće.

Kad si radila 366 around the Sun, kako si birala riječi za prompt listu (lista riječi koje služe kao inspiracija za strip tog dana nap.a.)? Možeš li opisati okvirno proces nastanka tih radova, kako si se natjerala održati fokus?

366 je inspiriran Inktoberom, događajem u listopadu kada umjetnici svaki dan crtaju sliku tušem na određeni prompt. Od toga sam dobila ideju i odlučila raditi to cijelu godinu. Napisala sam listu od pedesetak riječi, onako, u jedno popodne - prvo što mi padne napamet. Odmah sam ih sve zaboravila tako da mi je svaki idući dan bio iznenađenje. Probudila bih se, pogledala riječ, popila kavu i sjela crtati.

Mnogi, ja prva, imaju problem s konzistencijom. Nažalost, ne postoji čarobna pilula koja će to izliječiti. Kao osoba koja se bori s depresijom, često sam imala dane kada nisam mogla ustati iz kreveta. Oprati suđe je bio pothvat kao penjanje na Mount Everest. Ali 366 me natjerao da ipak odbacim deku sa sebe i sjednem za stol. Vukla bih jednu crtu pola sata, ali bih ipak napravila rad. Nakon toga, natjerala bih se odraditi i druge stvari. 366 me držao konzistentnom, da znam koji je dan, i davao mi osjećaj da ipak radim nešto produktivno. Za svakoga, ne samo za ljude s depresijom (iako posebno njih), jako je bitno da ima neki zadatak svaki dan kojeg treba odraditi. Struktura i rutina pomažu s osjećajem nedostatka volje i umorom.

Dosljednost se trenira kao i sve ostalo. Da nisam radila Inktober nekoliko godina prije 366-a, vjerojatno ga ne bih mogla odraditi. Na svom prvom Inktoberu sam odustala, na drugom sam preskočila neke dane, treći sam odradila, četvrti isto, a onda sam odradila i čitavu godinu. Treba ići malo po malo.

Čime sve trenutno žongliraš, što možemo sljedeće očekivati?

Trenutno radim na pilotu za jednu animiranu seriju, u američkoj produkciji. Projekt je potpuno neovisan, u fazi smo skica i planiranja, ali animacija će uskoro početi. Nadam se da će projekt uspješno proći kod ostalih ključnih aktera - produkcijskih kuća i slično.

Odnedavno si uključena i u projekt Strip prefiks, možeš li nam reći nešto više o njemu?

Strip Prefiks je jedan strastveni projekt koji se rodio u želji da što više damo prostora stripu na kulturno-umjetničkoj sceni. Pokretači su Marko Dješka i Saša Paprić, a potom smo se priključile Korina Hunjak i ja. Radi se o strip časopisu koji, po uzoru na Heavy Metal, izdaje kratke stripove - a između ostalog i intervjue s raznim uspješnim autorima. U prvom broju smo imali intervjue s Vinkom Barićem i Ivanom Marušićem, u novom broju nas očekuju Nikola Čizmešija i Midhat Kapetanović. O Strip Prefiksu možete više saznati na našoj Facebook stranici i tamo nabaviti prvi broj.

Jesi li zadovoljna kako je prošao kalendar za 2021. godinu, hoće li bit' i za '22?

Kalendara za '22 nema ali zato ima - knjiga! Trenutno je u preprodaji 'KNJIGA GODINE'; odnosno knjiga koja obuhvaća svih 365 (i više!) karikatura iz projekta na kojem trenutno radim, a koji se zove Na Dobro VanDoša. Radi se o karikaturističkoj rubrici koja izlazi i na portalu Dalmacija Danas, ali i zasebno na Facebooku (@nadobrovandosa) i Instagramu. Rubrika obilježava razne svjetske poznate i nepoznate dane: od dana čarapa do dana mijenjanja žarulje. Svaki dan me sve više iznenađuje od prethodnog. Ljudi me ponekad pitaju izmišljam li datume, ali ne - svi su stvarni.

Knjiga se može nabaviti u pretprodaji na stranici knjigagodine.com za 220 kuna (40% popusta!) a kad izađe će koštati 365 kuna - kuna za svaki dan. Tako da vas sve pozivam da se požurite i naručite unaprijed!

Inktober starta s početkom listopada - sudjeluješ li opet, i je li te 'strah' da te ne 'odnese'?

Dosad sam već par godina radila Inktober, ali ove godine sam u ogromnom poslu s animiranim pilotom da jednostavno - ne stignem. Lako je iskrenuti zglob od previše crtanja! Bitno je raditi, ali treba paziti i na fizičko i psihičko zdravlje i naći neki dobar balans. Žao mi je što nemam vremena za Inktober ove godine, al' možda ga obilježim u neki drugi mjesec, zasebno. 

Vaša reakcija na temu