Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U Solinu se predstavlja knjiga 'Misli' Duje Bašića

U Solinu se predstavlja knjiga 'Misli' Duje Bašića

U ponedjeljak u Teatrinu

Udruga hrvatskih aforista i humorista i Gradska knjižnica Solin pozivaju na predstavljanje knjige aforizama Misli 'zaboravljenog' autora Duje Bašića, koje će biti u Teatrinu Gradske knjižnice u Solinu u ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 19 sati. To je drugo posthumno izdanje knjige o kojoj će govoriti Mladen Vuković, Zlatko Tomić i autorov sin Milan Bašić.   

Duje Bašić je zanimljiva ljudska i literarna pojava. Rođen je 1907. godine u selu Prugovo, odakle se, nakon smrti oba roditelja i svršetka osnovne škole, odlazi školovati u Zagreb, gdje živi i radi do prerane smrti 1971. godine. Na kraju radne karijere službovao je u umjetničkim akademijama što mu je omogućilo dodatno razvijanje spisateljskih sklonosti koje je pokazivao još od rane mladosti. Zahvaljujući tome, uz redovne poslove i u slobodno vrijeme pisao je pjesme i zapisivao aforizme i misli na razne životne teme. Odabrane radove objavljivao je u Republici, Telegramu, Reviji, Izboru, riječkom kalendaru Jurina i Franina te u časopisu Školskog kemijskog centra u Zagrebu. Time je zadovoljavao svoju potrebu za duhovnim uzdizanjem iznad prosječnosti svakodnevnog življenja.

O njegovoj zbirci Ivo Mijo Andrić ističe: 'Objavljeni radovi, zapisi i bilješke sačuvani u Bašićevoj književnoj ostavštini, na svijet su izašli blagodareći njegovoj djeci. Ponajviše najmlađem sinu Milanu koji se, uz stručnu pomoć priređivače Miroslava Vukmanića, prihvatio posla sređivanja i uređivanja starih rukopisa. Tako je nastala opsežna knjiga, koja na dvjestotinjak stranica sadrži više od tri tisuće aforizama, misli, gnoma, sentenci, izreka i drugih domišljaja, kako ih je autor nazivao. Za današnje prilike, to su sabrana djela autora koji je stvarao bez ambicija da postane poznatim piscem. Pomalo neobično za vrijeme u kome je živio, ali razumljivo zbog svega što je u životu prošao.

Mudre su misli živi spomenici.

Mudrac sije, da bi drugi želi.

U sreći imaj suzdržljivosti, a u nesreći izdržljivosti.

Tko ne ide k cilju, rasipa se putom.

U dobrom životu ne zna se dobro o životu.

Za prost govor nema izgovora.

U ljude se svi uračunavaju, a u čovjeka - pojedinci.

Politička sjetva mržnje - krvava žetva naroda.

Tko za novcem pođe, teško mijenja smjer.

Čitaj da naučiš misliti, a misli da se naučiš čitati!

Ovo je samo kratka šetnja prvim dijelom knjige koja je ispunjena jezgrovitim i dubokim mislima punih pouka i poduka o životu čovjeka koji je prošao dug, težak, trnovit, ali i lijep put. I završio ga je, nažalost, na pješačkom prijelazu na međunarodni praznik žena 1971. godine pod kotačima obijesnog vozača koji je jurio zabranjenim smjerom. Tako je prekinut misaoni niz vrijednog, čestitog i dobrog pisca koji je mogao u naslijeđe ostaviti još puno ovakvih i sličnih misli o životu kojega je neizmjerno volio i poštovao. No, i ovo što je ostavio vrijedno je svakog čitanja i pamćenja'.

Vaša reakcija na temu