Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' može se pohvaliti sadržajnom akademskom godinom
Clipeus Croatorum Piše: Mate Božić, herold Povijesne postrojbe 'Kliški uskoci'

Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' može se pohvaliti sadržajnom akademskom godinom

S Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta su sudjelovali u organizaciji 'Kliofesta' 2018.

Studentski život s prvim danima lipnja polako zadobiva konture neizbježnih ispitnih rokova, a dotadašnji dani i mjeseci akademske godine na izmaku pretaču se u retrospektivu sretnih (ili manje sretnih) događaja. Za Udrugu studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split akademska godina 2017./2018. je svakako bila ispunjena događajima 'prve vrste'. Tako se mladi splitski povjesničari mogu pohvaliti objavljivanjem drugog broja časopisa 'Pleter', kojeg je glavni urednik Luka Ursić imao čast predstaviti i u radijskoj emisiji 'Nedjeljni akvarel', uz neizostavnu najavu trećeg broja za iduću 2019. godinu…

Sudjelovanje u splitskoj Noći muzeja postalo je već tradicionalno za ovu studentsku udrugu (po prvi put su u tom kulturnom događaju volontirali 'daleke' 2014. godine), a ove 2018. godine studentski volonteri su svojim stručnim doprinosom obogatili program Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika kao i Prirodoslovnog muzeja u Splitu. 


Novitet u dosadašnjim aktivnostima svakako predstavlja organiziranje književno-povijesnog pub-kviza 'Divide et impera' i to u suradnji s udrugom studenata filoloških smjerova Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu - 'iTHEom'. Tako se prvi kviz iz tog niza održao u prosincu 2017., a drugi početkom veljače 2018. U ožujku je uslijedio i treći pub-kviz ove akademske godine, ali ovaj put organiziran samostalno, dok je kvizaško izdanje za svibanj nažalost bilo odgođeno u tjeskobnom iščekivanju ispitnih rokova… pa se za sve zainteresirane može najaviti već početkom iduće akademske godine! Tijekom proteklih osam mjeseci održano je i nekoliko filmskih večeri, kojima su 'povijesni štih' svojim filmofilskim komentarom dale kolege Ive Verić i Ivan Gilić. Tako se u prvoj takvoj večeri mogao pogledati film 'Denial' redatelja Micka Jacksona, u drugoj 'En Kongelig Affaere' Nikolaja Arcela, a u trećoj, ujedno i posljednjoj, 'Goyini duhovi' nedavno preminulog redatelja Miloša Formana.


Može se reći kako je za Splićanke i Splićane najatraktivniji događaj u organizaciji udruge 'Toma Arhiđakon' u proteklom razdoblju svakako bilo predavanje 'Izrada slike u razdoblju kasnog srednjeg vijeka' profesorice Ivane Ćapete Rakić. Predavanje je bilo koncipirano u obliku demonstracije izrade umjetničkog djela u kasnom srednjovjekovlju od same pripreme preko nanošenja boje pa sve do pozlate. Također, po aktraktivnosti ne zaostaje ni organizacija iznimno posjećene radionice srednjovjekovnih pečata, u okviru koje su sudionici imali priliku izraditi, ukrasiti i oblikovati pečate po vlastitoj želji. Osim toga, udruga je dala svoj doprinos kulturnom životu Splitu i sudjelovanjem (zajedno s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta) u organizaciji 'Kliofesta' 2018. - godišnje manifestacije posvećene populariziranju povijesti, a ove godine i čitanja općenito!


Studentska suradnja na 'narodnom' i 'međunarodnom' planu urodila je sudjelovanjem predstavnika udruge na konferenciji povjesničarsko-studentske udruge ISHA Osijek, koja se krajem 2017. godine održala u gradu na Dravi: 'Život tijekom opsada u Domovinskom ratu' i to kao dio projekta EUROCLIO organizacije 'History that is not history yet'. Potom je uslijedilo sudjelovanje na još jednom seminaru u organizaciji ISHA-e Osijek, ovaj put europsko-regionalnog karaktera - pod naslovom 'Yugoslavia revisited', dok je svibanj ostao 'rezerviran' za prekogranični posjet sve popularnijoj manifestaciji oživljene povijesti koja se već četvrtu godinu zaredom održava u hercegovačkom Stocu - 'Stolačkoj tarči'. Tom je prilikom članove udruge u Mostaru srdačno ugostio srodni Klub studenata povijesti 'Filip Lastrić' osnovan 2015. godine. 


Osim toga, udruga je kroz proteklo razdoblje nastavila čvrsto surađivati s Povijesnom postrojbom 'Kliški uskoci', primjerice sudjelovanjem na streličarskom turniru 'Zlatna uskočka strijela 2017.', a ostvareni su i neki novi kontakti… npr. s članovima Studentske sekcije za neuroznanost - 'NeuroSplit', kao i sa splitskim ogrankom Hrvatskog plemićkog zbora, naravno uz već spomenutu 'kvizašku' suradnju s udrugom studenata filoloških smjerova Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu - 'iTHEom'. Naposljetku, treba najaviti i buduće planove mladih povjesničara i povjesničara umjetnosti, koji su ostali nerealizirani u okviru ove akademske godine kao što je predstavljanje projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum' na Umjetničkoj akademiji u Splitu, sljedeće izdanje pub-kviza te volontersku akciju čišćenja arheološkog lokaliteta Šuplja crkva u Solinu, što je sve planirano za sam početak iduće akademske godine…

Posljednja aktivnost prije samih ispitnih rokova (u suorganizaciji sa splitskim ogrankom Hrvatskog plemićkog zbora) održala se jučer, tj. na Dan hrvatske diplomacije (7. lipnja), a riječ je o predavanju o nastanku i simbolici najstarijih hrvatskih zemaljskih grbova (Mate Božić) uz uvodno predstavljanje djelovanja Hrvatskog plemićkog zbora (predsjednik splitskog ogranka HPZ-a - Nikša Kuščić).

U svakom slučaju, bila je to angažirana akademska godina, a splitskim studentima možemo na kraju poželjeti i puno uspjeha na predstojećima (i svakim budućim) ispitnim rokovima...

Vaša reakcija na temu