Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Uskoro nova Fešta o' boba; o najboljim jelima odlučit će chefovi Nikola Tomić, Duje Pisac i Roko Puče

Uskoro nova Fešta o' boba; o najboljim jelima odlučit će chefovi Nikola Tomić, Duje Pisac i Roko Puče

Već je premašen lanjski broj ekipa, a prijave još traju

Udruga Ljubitelji boba u osnivanju najavila je novu Feštu o' boba. Očekuje se da će je otvoriti kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović 18. svibnja u 16 sati na Brcu u Kaštel Kambelovcu. 

Fešta o' boba prvi je put organizirana 2006. Nakon trogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa lani se vratila na velika vrata - s 32 ekipe koje su se natjecale s 42 jela. 

'Već smo s brojem prijava premašili lanjski broj ekipa, a prijave su otvorene do zadnjeg trenutka. Javljaju nam se sa svih strana. Bude li Brce malo, morat ćemo se širiti po Kambelovcu', istaknuo je Jure Bedalov, jedan od organizatora. 

Vlado Perišin, jedan od osnivača Fešte o' boba, napomenuo je kako su sipa i bob kaštelanski brend, no kako će se ponovno pripremati i druga jela s tom tradicionalnom namirnicom. U tom je kontekstu posjetio na varijante s rakovima, škampima, kozicama, mesom…

'I mi organizatori kuhat ćemo u teći iz škvera od 400 litara. Pripremat ćemo tradicionalni specijalitet', naveo je i naglasio kako su oni izvan konkurencije. 

Natjecateljima će, pak, suditi iskusni chefovi. Ocjenjivački žiri čine: Nikola Tomić, Duje Pisac i Roko Puče

'Najviše je jela od boba upravo u Kaštelima, stoga je 100% pogođeno da se ovakva manifestacija ovdje organizira. U jelima očekujemo zastupljenost boba, tradicije, vina kao i sljubljivanje vina s bobom. Bob je glavna namirnica, ali se popratne trebaju sjediniti kako ništa ne bi prevladavalo, odnosno kako bi bilo u granicama i, naravno, kako bi jelo bilo ukusno', pojasnio je Tomić. 

Pisac je naznačio kako su na bobu odgojene generacije. Stava je kako ga, kao i druge autohtone dalmatinske namirnice koje su pomalo zaboravljene, treba prezentirati na moderan način. 

'Puno sam puta pojeo bolji bob u domaćinstvu, nego u bilo kojem restoranu u kojem su ga profesionalni kuhari pripremali. Prije par godina također sam imao čast biti član stručnog žirija s pokojnim Antunom Niševićem, kada su kuhali kako profesionalci tako i amateri. Upravo su me amateri tada oduševili', prisjetio se. 

Bedalov je uime organizatora poručio kako bob treba vratiti u kuće. Raduje ga što će se ovim povodom razne ekipe - ribolovaca, planinara, motociklista i drugih - sastati oko teće. 

'Očekujemo i nova jela koja nismo vidjeli. No ponajprije nadamo se da će ovo biti jedna lijepa pučka fešta te da će se ljudi dobro zabaviti uz spizu i koju kapljicu vina', zaključio je. 

Valja napomenuti da posjetitelje očekuje i glazbeni program. Nastupit će HGD Biranj iz Kaštel Lukšića. 


Vaša reakcija na temu