Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Burna rasprava PR-ovaca: 'Pogledajmo se u ogledalo, pompozni smo, pretenciozni, mislimo da znamo sve, a nemamo pojma u puno varijanti!'

Burna rasprava PR-ovaca: 'Pogledajmo se u ogledalo, pompozni smo, pretenciozni, mislimo da znamo sve, a nemamo pojma u puno varijanti!'

Otvoreno su na Weekend Media Festivalu iznijeli suprotne stavove Mario Aunedi Medek i Aleksandra Kolarić

Panel raspravu 'PR - deset godina kasnije' Mario Aunedi Medek i Aleksandra Kolarić su razmjenom par stavova učinili na trenutke prilično žustrom. Direktor tvrtke Media val i bivši čelnik Hrvatske udruge komunikacijskih agencija je rekao:

- Struka nam je tu gdje je jer smo sami krivi. Mi se kao smo struka se trebamo pogledati u ogledalo, sami sebi priznati što znamo, a što ne znamo.Dosadašnji pokušaju građenja struke su bili da se snebivamo tko se sve bavi PR-om pa namećemo kvazi umjetne barijere ulasku u odnose s javnošću. Ne slažem se ni sa sadašnjim certifikacijama, također se radi o umjetnoj barijeri.

Aunedi Medek je još rekao:

- Moramo jasno definirati kompetencije, usuglasiti ih među agencijama, detaljno demistificirati što mi radimo, a onda će javni i korporativni sektor kada kupuju uslugu znati koje im kompetencije trebaju. Tako ćemo unaprijediti reputaciju struke, konačno govoriti o tome što znamo i ne znamo. I moći ćemo naplatiti više. Sada samo 4-5 stručnjaka u Hrvatskoj može pošteno naplatiti svoju satnicu. A što nas ne cijene dovoljno, što ne možemo dobiti veće budžete i što nam je reputacija kakva je - to smo sami krivi. Pompozni smo, pretenciozni, mislimo da znamo sve, a nemamo pojma u puno varijanti! Premalo smo u kontaktu s ostalim industrijama i sektorima, što uvelike potvrđuje naša godišnja konferencija čija se kvaliteta srozala zadnjih pet godina.

Za taj govor je zaradio pljesak dvorane na Weekend Media Festivalu u Rovinju, a nije mu ostala dužna prozvana predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

- Oko popisa kompetencija za radna mjesta se slažem, šteta što Mario to nije napravio u HUKA-i kada je vodio. Ako ćemo ovako pričati, onda moramo otvoreno reći da je i da se HUKA ugasila zbog nerada - odgovorila mu je Aleksandra Kolarić.

Rekla je i da je strukovna konferencija koju je spomenuo jedan od neuspješnijih projekata HUOJ-a, a što se tiče certificiranja je poručila da se ne radi o prepreci ulaska u struku.

- Može i dalje ući svatko, certifikat garantira poslodavcu određenu razinu znanja i opsega kompetencija. Model je tek počeo, treba vremena da zaživi, interes je velik.

Na panel diskusiji kojom je moderirao Igor Prstec iz agencije 404, dodajmo, sudjelovali su još direktorica odjela u HT-u Nina Išek Međugorac i direktorica korporativnih komunikacija u Dukatu Elena Wolsperger Dolezil.

Vaša reakcija na temu