Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Propuštena prilika za profit: Kako praznu nekretninu pretvoriti u izvor prihoda
Turistički savjetnik Piše: Agencija Litto

Propuštena prilika za profit: Kako praznu nekretninu pretvoriti u izvor prihoda

Potrebno je proći kroz proces prikupljanja potrebne dokumentacije i kategorizacije smještaja

Upravljanje praznom nekretninom često je teret za vlasnike, predstavljajući trošak umjesto izvora zarade. Ova situacija posebno je izražena kada je riječ o nekretninama na atraktivnim lokacijama ili s posebnim sadržajem. U takvim okolnostima, sve više vlasnika nekretnina okreće se turističkom iznajmljivanju kako bi maksimizirali svoj potencijalni prihod.

U Republici Hrvatskoj, iznajmljivač može biti svaka fizička osoba koja je državljanin Republike Hrvatske ili državljanin država članica Europskog ekonomskog prostora.

Prije nego što se nekretnina stavi u najam, potrebno je proći kroz proces prikupljanja potrebne dokumentacije i kategorizacije smještaja. Prvi korak u postupku postaje ishođenje Rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Ovo odobrenje izdaje Upravni odjel za turizam i pomorstvo županije na čijem se području nalazi turistički objekt. Zahtjev za izdavanje ovog rješenja podrazumijeva podnošenje određenih dokumenata i ispunjavanje propisanih uvjeta.

Zahtjev za rješenje uključuje:

1. Ispunjen obrazac zahtjeva za izdavanje rješenja

2. Ispravnu dokumentaciju koja dokazuje državljanstvo, vlasništvo nad nekretninom i uporabljivost građevine

3. Uplatu administrativne pristojbe i naknade za očevid

Nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata, iznajmljivač može predati zahtjev nadležnom upravnom uredu. Kategorizacija objekta određuje se prema Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

Očevid objekta provodi povjerenstvo Upravnog odjela za turizam i pomorstvo kako bi se provjerila usklađenost s propisanim uvjetima. Nakon uspješno provedenog očevida, iznajmljivaču se izdaje Rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Nakon dobivanja odobrenja, iznajmljivač je obvezan prijaviti se u nadležnu ispostavu Porezne uprave radi upisa u registar poreznih obveznika (Obrazac RPO). Također, treba se obratiti uredu turističke zajednice kako bi zatražili podatke za prijavu u eVisitor sustav (TAN listu s korisničkim imenom i lozinkom).

DODATNE INFORMACIJE
Za svu pomoć i dodatne informacije, stručna podrška Litto agencije stoji na raspolaganju! Kontaktiraj agenta za pitanja ili moguću suradnju.
Vaša reakcija na temu