Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TV Jadran Ninčević odgovorila Čikotiću: Mjerimo ono za što smo akreditirani, a svačije je pravo naručiti mjerenja koja želi!

Ninčević odgovorila Čikotiću: Mjerimo ono za što smo akreditirani, a svačije je pravo naručiti mjerenja koja želi!

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo kaže da jedino još nemaju analizu lebdećih čestica jer ih tek treba skinuti sa sedimentatora

Mostov gradski vijećnik i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ante Čikotić rekao je da Zavod za javno zdravstvo ne posjeduje tehnologiju kojom bi izmjerio sve štetne i toksične plinove koji su nastali u požaru koji je zahvatio Karepovac, te da bi Grad trebao preuzeti odgovornost i organizirati ovlaštenike koji su u stanju izmjeriti sve. Jasna Ninčević, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, odgovorila mu je da oni posjeduju suvremenu i skupu tehnologiju s kojom mjere ono za što su akreditirani.

- Ako on misli da treba nešto još dodatno napraviti, to može učiniti, ima pravo na to i neka traži dodatna mjerenja. Mi smo ljude obavijestili za ono što mi mjerimo i za što imamo ovlaštenje mjeriti i to su nam indikatori koji su sukladni Zakonu o kvaliteti zraka i sve što radimo iza toga i stojimo - komentirala je Ninčević.

Ono što u ovom trenutku nemaju, dodaje, su lebdeće čestice jer se one tek trebaju skinuti sa sedimentatora i izanalizirati količina i udio metala na njima. 

- On se čuo s našim voditeljem Odjela za zrak, ne znam je li iz toga uspio zaključiti što mi sve analiziramo i kako, ali ako on ima potrebe za nekim dodatnim istraživanjima, to je pravo svakoga, pa tako i onoga tko obavlja neku političku funkciju. Mjerna postaja na Karepovcu postavljena je prije dvije godine. Sve one parametre koje smo mjerili i prije požara, mjerili smo ih i sada. Za to smo akreditirani, za to imamo opremu i kompletan software i podatke šaljemo naručitelju i našem Uredu za zaštitu okoliša. Sve ono što smo pratili do sada pratimo i sada. Ni do sada nismo pratili druge parametre osim ovih koji su sukladni Zakonu o kakvoći zraka - kaže Jasna Ninčević.

Naglasila je da se slaže s njim da sve treba ići na bolje i da bi bilo predivno kad bi uspjeli Karepovac sanirati da ga više nema, ali da ne treba dodatno plašiti građane s nečim što nekome drugome služi u neke druge svrhe. 

- Cilj nam je bio pravovremeno obavijestiti ljude o stanju parametara koje mi pratimo, a sukladno tim parametrima su i svi ostali, jer ne možete imati povećanje jednog plina, a da nemate i drugog. Tako smo pratili sve što se događalo onda kad se događalo. U ponedjeljak smo obavijestili krizni stožer, pravovremeno reagirali i mislim da možemo biti sretni da je sve to iza nas, a za daljnja postupanja Čikotić se kao gradski vijećnik mora boriti za to da se Karepovac sanira što brže i da ga više nema, ali znamo da za to moramo imati alternativu - zaključuje ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Vaša reakcija na temu