Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Završena digitalizacija: Otvoren pristup cjelokupnoj arhivi arheologa Ejnara Dyggvea na iskopinama u Splitu i Solinu

Završena digitalizacija: Otvoren pristup cjelokupnoj arhivi arheologa Ejnara Dyggvea na iskopinama u Splitu i Solinu

Bilješke danskog arheologa su na njegovom materinjem jeziku te još treba napraviti prijevode uz objašnjenja, kaže Bužančić

U prisustvu danskog veleposlanika Christiana Thorninga, pročelnik Ureda Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Radoslav Bužančić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara obznanili su u gradskoj upravi da je završen proces digitalizacije, katalogizacije i da je otvoren pristup cjelokupnoj arhivi arheologa Ejnara Dyggvea na iskopinama u Splitu i Solinu.

Dyggveov veliki doprinos proučavanju, vrednovanju i znanstvenoj obradi drevne, arhitektonske i kulturne baštine Solina, Splita i Dalmacije donio mu je 1947. titulu počasnog građanina Solina, a 1958. godine  Dyggve je cijeli istraživački materijal darovao gradu Splitu. Cijeli arhiv je dostupan na stranicama Ministarstva kulture, ali kako je otkrio Bužančić, bilješke danskog arheologa su na njegovom materinjem jeziku te još treba napraviti prijevode uz objašnjenja.

- Prijateljstvo datira još od 30-ih godina prošlog stoljeća, s pravom ga se naziva jednim od otaca hrvatske nacionalne arheologije. Uvid u građu pokazat će koliko je bogatstvo ostavio – kazao je šef splitskih konzervatora.

Svesrdno se na svemu zahvalio i danski veleposlanik.

- Čast mi je prisustvovati ovom događaju, nadam se da je ovo tek početak jedne lijepe razmjene iskustava i da ćemo nastaviti i ubuduće suradnju – rekao je veleposlanik.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Dyggve napisao suvremenu povijest hrvatske arheologije, a danas se upravo on istražuje na arheološki način.

Arhiv obuhvaća oko osam tisuća slika i 10 tisuća raznih vrijednih nacrta i dokumenata. A, cijela priča je počela prije tri godine kada je danska kraljica  Margareta II. sa suprugom Nj.K.V. princem Henrikom bila u državnom posjetu Hrvatskoj. Zadnjeg dana svog boravka je prisustvovala otvaranju izložbe 'Ejnar Dyggve' u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu.

Tada je potpisan sporazum o suradnji između hrvatskog i danskog ministarstva kulture - Projekt o digitalizaciji dijela arhivske građe Ejnara Dyggvea splitskog Konzervatorskog odjela te je potpisan Ugovora o suradnji na istraživanju podvodne arheologije gdje je kao partner uključen zadarski Centar za podvodna istraživanja.

Ejnar Aksel Petersen Dyggve je mnogobrojnim objavljenim publikacijama obilježio percepciju kasnoantičke i ranosrednjovjekovne arhitekture sve do današnjih dana. Usprkos značenju Dyggve je vrlo malo poznat izvan uskog kruga stručnjaka premda mu je ostavština vrlo cijenjena zbog istraživačkih dostignuća u Saloni i duž Jadrana. Svoj opus magnum 'Povijest salonitanskog kršćanstva' Dyggve je ponosno potpisao s Civis Salonitanus honoris causa, čime je iskazao svijest o tome da su upravo ovi lokaliteti od neupitne važnosti u okvirima svjetske baštine.

Nakon otvaranja izložbe Ejnar Dyggve u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici od strane Njezinog Veličanstva Kraljice Danske, projekt na Dyggve arhivu pokrenuo je tadašnji zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš i Carsten Topholt Larsen, tadašnji ravnatelj danske Agencije za kulturu. Dyggveov veliki doprinos proučavanju, vrednovanju i znanstvenoj obradi drevne, arhitektonske i kulturne baštine Solina, Splita i Dalmacije donio mu je 1947. titulu počasnog građanina Solina. Godine 1958. Dyggve je cijeli istraživački materijal darovao gradu Splitu što je svjedočanstvo njegovog afiniteta prema hrvatskoj kulturi.

Važnost sada završenog projekta digitalizacije Dyggveovih arhiva proteže se izvan granica Hrvatske u interesu širokog raspona znanstvenika i istraživača na području arheologije, povijesti i arhitekture. 

Projekt digitalizacije, inače, vrijedan je 200 tisuća kuna, podijelili su ga Ministarstvo kulture i danska Vlada.

Vaša reakcija na temu