Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ethan Parsa from Pixabay ALARMANTNO Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađene povišene razine urana i olova u urinu

ALARMANTNO Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađene povišene razine urana i olova u urinu

Znanstvenici upozoravaju na rizik

Posljednja studija američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Nebraskom otkrila je alarmantne nove spoznaje o navikama pušenja kod tinejdžera. Tinejdžeri koji redovito vejpaju, posebno oni koji preferiraju slatke okuse, imaju povišene razine toksičnih metala, poput olova i urana, u urinu.

Studija, koja je uključivala 200 redovitih vejpera u dobi od 13 do 17 godina, istaknula je 30 posto povećanja olova i dvostruku količinu urana u usporedbi s povremenim vejperima. Unatoč nedostatku usporedbe vršnjaka koji ne vejpaju, uočeni trendovi izazivaju zabrinutost za zdravlje mladih, piše Science Alert.

Iako studija ne utvrđuje izravnu uzročnu vezu između vapinga i nakupljanja metala, prethodna su istraživanja otkrivala toksične metale u aerosolima e-cigareta i tjelesnim tekućinama vejpera. Takvi metali predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje, osobito u razvojnim fazama.

Nedostatak opsežnih istraživanja o izloženosti metalima i učincima okusa povećava problem. Tekućine za električne cigarete značajno se razlikuju, što komplicira procjene zdravstvenih rizika povezanih s tim proizvodima.

Vaša reakcija na temu