Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kampanja Boranka i ovu subotu s 300 volontera pošumljava požarište

Kampanja Boranka i ovu subotu s 300 volontera pošumljava požarište

U Grebaštici kod Šibenika

Prošle subote uspješno je provedena prva akcija pošumljavanja požarišta u Grebaštici pored Šibenika, u kojoj je sudjelovalo 350 volontera, predvođenih izviđačima iz Hrvatske i Europe. Kampanja Boranka, u sklopu koje je akcija provedena, nastavlja se već ove subote na istoj lokaciji, na brdu Jelinjak, u naselju Grebaštica pored Šibenika. Ovo će biti ujedno i treća ovogodišnja, a ukupno 41. po redu akcija pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, glavni su organizatori kampanje Boranka, a akcije pošumljavanja Grebaštice provode se u partnerstvu i uz pomoć Grada Šibenika, DVD-a Grebaštica i Gradskog društva Crvenog križa Šibenika.

Nova akcija pošumljavanja održat će se u subotu, 12. listopada na području brda Jelinjak u naselju Grebaštica kod Šibenika.  Akcija počinje u 9 sati i traje do 13 sati.

Sama lokacija pošumljavanja nalazi se na izlazu iz naselja Grebaštica, na cesti koja vodi od Šibenika do Primoštena, točno preko puta kampova Tomas i Barinica. Lokaciju pošumljavanja pronađite ovdje.

Na samoj lokaciji nalazi se ugibalište gdje će se isključivo vršiti privremeni prihvat autobusa i iskrcaj putnika. Automobili se mogu parkirati kod lokacije pošumljavanja, odmah preko puta u autokampu Barinica ili autokampu Tomas gdje je s vlasnicima kampova dogovoren privremeni parking za automobile za vrijeme trajanja akcije.

Ove subote na akciji će kao organizatori sudjelovati predstavnici Hrvatskih šuma i Saveza izviđača Hrvatske, a pridružit će im se izviđači iz splitskih i zadarskih udruga. Najveći dio volontera ove akcije, njih više od dvije stotine, bit će učenici i nastavnici šibenskih i splitskih srednjih škola i to Gimnazije A. Vrančića iz Šibenika, V. Gimnazije 'Vladimir Nazor' iz Splita, Prirodoslovne škole Split, Obrtničke škole Split, Pomorske škole Split i 3. Gimnazije Split. Na akciji će sudjelovati i  volonteri Gradskog društva crvenog križa grada Šibenika, članovi Lions kluba Šibenik i drugi volonteri iz Šibenika.

Na akciji, svim volonterima osigurane su sadnice, radne rukavice, alat za sadnju, stručni nadzor stručnjaka Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Prema preporuci struke iz Hrvatskih šuma, na lokaciji će se saditi isključivo autohtone vrste drveća i to mješovito, bjelogorica i crnogorica, od čega najvećim dijelom hrast crnika, crni jasen, čempres i primorski bor.

Grad Šibenik za sve volontere iz Šibenika osigurat će besplatan prijevoz gradskim autobusima, a građani zainteresirani za sudjelovanje na akciji mogu se i dalje prijaviti na info@boranka.hr.

Podsjetimo, kampanja Boranka do sada je okupila više od 11.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.
U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ. Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Ferrero International, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Abbot i Dacia.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Vaša reakcija na temu