BOŽIĆNA EKO AKCIJA I ove se godine organizira tradicionalno čišćenje podmorja Žnjana

BOŽIĆNA EKO AKCIJA I ove se godine organizira tradicionalno čišćenje podmorja Žnjana

'Čist Božić i bistra Nova godina' održava se 14. prosinca

Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita, 14. prosinca, četvrtu godinu, organizira ekološku akciju 'Čist Božić i bistra Nova godina'. Ovogodišnja ekološka akcija počinje u 9 sati na plaži Žnjan, a okupit će mnogobrojne ronioce i volontere iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

- Kao što je svima već poznato plaža Žnjan je usred raznih okolnosti koje su je snašle na kopnu, doživjela mnogobrojne promjene koje su se odrazile i na njezino podmorje. I iako se podmorje u više navrata čistilo od strane članova udruge, situacija i dalje nije najsretnija. Napredak je svake godine vidljiv, a najbolji pokazatelj je što se iz godine u godinu s morskog dna se izvlači otpad starijeg datuma proizvodnje - poručuju iz udruge Rostrum. 

Velike količine kamionskih guma, plastičnih boca i odbačenog ribolovnog alata, ali i dječjih igračaka, tijekom godina stajanja na dnu, zavukle su se duboko u sediment.Tijekom priprema u organizaciji ekološke akcije, članovi udruge su pregledali čitavo područje koje se planira očistiti te je napravljena karta s točno određenim područjima na kojima se nalaze veće koncentracije otpada. Sukladno tome rasporedit će se i sudionici u akciji i time što kvalitetnije pokriti čitavo područje. 

- Sudeći prema broju sudionika na prošlogodišnjoj ekološkoj akciji i ove godine očekuje se 200-tinjak sudionika, kako ronioca iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, tako i pomoći u prihvaćanju otpada na kopnu. Kao i proteklih godina i ove godine je u planu izrada simbolične božićne jelke od izvađenog otpada, kao podsjetnik svima da ovaj Božić osim ljudi slavi i samo more, jer izradom jelke olakšava se za nekoliko tona otpada - navode iz udruge.

Nakon čišćenja, sudionike će na kopnu dočekati topli obrok i napitak, a goste očekuje i razgledavanje kulturno-povijesne baštine tvrđave Klis.

- Zato uoči ovog Božića, nemojmo okrenuti glavu u drugom smjeru, nego se odlučimo učiniti nešto lijepo, nešto važno za sve građane grada Splita, a ponajviše za naše buduće generacije. Jer iako se trenutno radi o zajedničkoj sramoti, svakim novim sudionikom koji se odluči priskočiti u pomoć, postaje zajednički ponos - zaključuju iz ove udruge.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55324, "");
Pregledaj komentare