Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Veliki interes škola i vrtića u Sinju i Splitu za aktivnosti udruge Permakultura Dalmacija

FOTO Veliki interes škola i vrtića u Sinju i Splitu za aktivnosti udruge Permakultura Dalmacija

Cilj je bio približiti prirodu najmlađima

Jedna od aktivnosti udruge Permakultura Dalmacija u 2024. godini je bila približiti prirodu i njeno djelovanje našim najmlađim sugrađanima i sugrađankama na području Sinja i Splita. Kroz razne aktivnosti to su i uspjeli.

Sve je započelo u siječnju s volonterskom akcijom sadnje stabala dječji vrtiću Ljiljan u Turjacima. Vrtićka djeca su uz pomoć svojih teta i voditelja akcije Marka Cvrlje unaprijedili okoliš vrtića, kojeg sada krase nova stabla trešanja, smokava, šljiva i koštela.

'Ovom sadnjom smo željeli obogatiti krajobraz vrtića te pokazati djeci radost kreiranja s prirodom. Ujedno smo im ukazali na sve blagodati koja nam stabla donose - zdravu hranu, ugodniji okoliš i brojne koristi za samu prirodu. Hvala prijateljima na podršci za sadnju te osoblju vrtića na interesu za provedbu ove akcije', rekao je Marko Cvrlje iz Permakulture Dalmacije te dodao kako njihova udruga promocijom svojih ideja i vrijednosti nastoje pokrenuti ljude na djelovanje.

Nakon sinjskog vrtića u veljači su na red za sadnju došle i Sinjske škole i to čak njih tri. Tako su nova stabla ukrasila: Franjevačku klasičnu gimnaziju i osnovne škole Ivana Lovrića i Fra Pavla Vučkovića. U ovim sadnjama je sudjelovalo više od 50 učenika.

Ožujak je preselio aktivnosti malo južnije u Split gdje je još jednu volontersku akciju sadnje stabala održao naš Marko Cvrlje. Ovaj put je riječ bio o osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad na čijim je aktivnostima uz četrdesetak učenika i nekoliko profesorica sudjelovao i ravnatelj škole.

Nakon sadnje stablašica za čiju sadnju više nije bilo pogodno na red je došla sjetva povrtnih kultura. Točnije radionice izrade presadnica povrtnih kultura koje je u dva splitska vrtića vodio Marko Ban.

'Prva su na red došla djeca predškolske dobi iz dječjeg vrtića Adriana koja su pomno upijala znanje i osvijestili kako i sami kod kuće mogu uzgojiti nešto što kasnije mogu pojesti. Na njihovu radost mogli su kući ponijeti presadnice o kojima su kasnije brinuli i obavještavali nas o njihovom napretku. Nakon predškolske dobi na red su došli i oni iz jasličke dobi s kojima smo imali istu radionicu u dječjem vrtiću Mali princ. Fascinirajuće je bilo koliko su mališani u dobi od tri godine pokazali strpljenja dok su pratili proces izrade presadnica. Presadnica o kojima su kasnije nastavili brinuti u vrtiću sa svojim tetama', dodaju iz Permakulture.

Za posljednju aktivnost u ovom projektu odabrali su povratak u osnovnu školu Ivana Lovrića u Sinju. Tamo djeluje sekcija 'Mladi planinari Leteći medvjedići' pod vodstvom nastavnice Rozane Ivković-Ćurić, a za njih je Marko Cvrlje spremio posebno predavanje.

Mlade ekologe je educirao kroz predavanje 'Zaštita prirode' u sklopu kojeg im je pričao o našim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, zaštićenim područjima i načinima ekološki savjesnog djelovanja. Predstavljene su im neke lokalne akcije mladih eko-aktivista.

'Naša udruga će i dalje biti otvorena za suradnju sa školama i vrtićima koji su se pokazali kao izvrsni partneri i suradnici. Sa školama već dugi niz godina uspješno i u kontinuitetu surađujemo dok s vrtićima nemamo toliki kontinuitet, ali ćemo se truditi da ubuduće bude. Pozivamo sve vrtiće i škole željne suradnje da nam se obrate. Dok za jesen već imamo u planu neke aktivnosti kako za vrtiće tako i za škole', kazao je Marko Ban iz udruge Permakultura Dalmacija ujedno i voditelj projekta 'Naša dica za našu prirodu'.

Događaj je organiziran u sklopu tog projekata kojeg sufinancira Splitsko-dalmatinska županija iz javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa potpore udrugama iz područja zaštite prirode ili zaštite okoliša u 2024. godini.

Vaša reakcija na temu